I za ''tacnu'' treba fakultet?

Recepcioner koji treba poznavati knjigovodstvo, konobar sa srednjom školom ili fakultetom, prodavač u radnji koji treba da traži nove kupce, neki su od oglasa za posao s kojima se susreću nezaposlene osobe.

Bosna i Hercegovina 03.04.2017 | 11:09
I za ''tacnu'' treba fakultet?
Osim nelogičnih oglasa, gdje se traži "dva u jedan" ili se pod jednim zanimanjem zapravo traži drugo, mogu se naći i primjeri polne diskriminacije, ali i dobne pa se traži mlada osoba sa iskustvom.

"Mi smo imali jedan oglas gdje se traži vozač koji zna raditi na računaru, ali to je poslodavac pravdao sistemom koji ima u firmi, da u autu ima printer", kazala je Aida Zejčirović, direktorica portala "BoljiPosao.com".

Istakla je da se, što se tiče portala koji od ovoga žive, teško mogu naći primjeri kao ovaj gdje se od recepcionera traži knjigovodstvo, jer je obavezno da klijent mora voditi računa o pravima i obavezama koje proističu iz oglasa.

"Ne dozvoljavamo i polno zanemarivanje. Mi ih upozorimo na to. Ono na šta imam primjedbu jer stručna sprema. Tu ima nelogičnosti, ali tu mi ništa ne možemo. Traže se komercijalisti sa visokom stručnom spremom, a po mom mišljenju, oni treba da imaju srednju. U 90 odsto slučajeva se traži iskustvo. Zbog hiperprodukcije kadrova VSSa došli smo u situaciju da se traže prekvalifikovani ljudi", naglasila je Zejčirovićeva.

Kazala je da nije nepoznato da se negdje traže mlade osobe sa iskustvom, da za posao treba iskustvo, ali s druge strane za iskustvo treba posao. Svemu ovome je, dodaje, uzrok neuređeno tržište rada.

"Imamo primjedbe nezaposlenih da su nerealni uslovi, ali ima i posloprimaca koji ne žele da se prilagode. Traže posao da ga ne nađu", rekla je Zejčirovićeva.

Ipak, na jednom od portala kojim se posreduje u zapošljavanju objavljen je oglas jednog hotela u kojem traži recepcionera čiji je zadatak, između ostalog, učinkovito i operativno obrađivanje računovodstvene dokumentacije, zatim sortiranje, ažuriranje, prosljeđivanje i arhiviranje dokumentacije, odnosno knjige ulaznih i knjige izlaznih faktura, naloga za plaćanje, te vođenje knjige protokola ulaznih/izlaznih faktura i pošte.

Ovim, zapravo, ocjena je sagovornika, hotel treba komercijalistu. Uz to traženi recepcioner treba da komunicira i sa dobavljačima, poželjno je da ima vozačku, iako je osiguran prevoz, kao i da ima sposobnost koncentrisanog i profesionalnog cjelodnevnog rada mada ima "fleksibilno radno vrijeme".

Ima oglasa gdje se traži konobar "prijatnog izgleda", za konkurisanje za posao sobarice i kuhara uz CV traži se obavezno prilaganje fotografije, u jednom hotelu recepcioner treba da bude spreman biti ispomoć u restoranu, a u jednom oglasu je navedeno da prodavaču u prodavnici ne treba da bude teško pomoći kolegama u zaprimanju robe i čišćenju.

Negdje se od prodavača traži da, osim da prodaje u radnji, posjećuje kupce i traži nove, što je pak posao komercijaliste, a negdje se od njega traži "veselje". Posao "rezervisan" za ženu je kozmetičarka, kako stoji u oglasima, a u jednom je diskriminiran muškarac jer se u piceriji traži "radnica za prodaju na pultu".

Iz udruženja nezaposlenih proteklih dana nismo uspjeli dobiti sagovornike.

(Nezavisne novine)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

miloš

03.04.2017 13:20

Kod nas jedino na svijetu za parlamentarca ne treba nikakva školaU zemljamaEU da bi došao na listu za parlamentarca mora imati završen fakultet i poznavanje jednog stranog jezika.............

ODGOVORITE
Name

Лија

04.04.2017 07:58

И све за 400 марака социјалне плате, пријављен на четири сата умјесто осам, ради и по дванаест сати дневно, кад треба дан одмора то мора нарадити, за годишњи одмор мора сам наћи замјену, кад потписује уговор о раду мора истовремено потписати и бјанко изјаву да је сагласан на споразумни раскид уговора како би послодавац-криминалац могао са завода за запошљавање узети незапосленог заједно са подстицајем за запошљавање итд. У Сарајевско-романијској регији, тзв.трговински ланци су уз помоћ државе, довели раднике у робовласнички положај. Најизраженије кршење закона је у области уплата доприноса. А инспекција код појединаца, који су заштићени политиком, уопште и не долази.

ODGOVORITE