Монд: Вучић, моћни човјек

Србин Александар Вучић, моћни човјек на Балкану у јеку кризе - тако париски "Монд" види српског премијера у тексту у којем даје профил изабраног његов профил након јасне побједе на предсједничким изборима.

Србија 03.04.2017 | 10:55
Монд: Вучић, моћни човјек
"Монд" истиче да се Вучић наметнуо као "моћни човјек Србије" откако је постао премијер, 2014, године, "свакако више него иједан други човјек на власти" послије Слободана Милошевића.

"Овакав утицај Александра Вучића на његову земљу требало би да је учини зоном стабилности у региону којем стабилност недостаје", наводи париски дневник, уз подсјећање да је Западни Балкан посљедњих мјесеци поприште тешких политичких криза и поновног распламсавања етничких тензија.

Француски дневник констатује да су овлашћења предсједника Србије ограничена, али оцјењује, позивајући се на мишљење посматрача, да ће Вучић без икакве сумње пронаћи "довољно помирљивог премијера".

И други свјетски медији баве се данас Србијом и Вучићем након његовог изборног тријумфа, истичући његову поруку да ће Србија наставити пут ка Европској унији, али да ће истовремено одржавати пријатељске односе с Русијом и Кином.

И "Њујорк тајмс" наводи да ће под Вучићем као предсједником "Србија вјероватно наставити исти курс унутрашње и спољне политике као током времена које је он провео на функцији премијера", попут, набраја лист, увођења политичких и економских промјена неопходних за чланство у Европској унији, уз истовремену тежњу блискијим односима са Русијом.

"Иако је тиме створио тензије са Бриселом, господин Вучић је одбио да подржи санкције против Русије", подсјећа њујоршки дневник.

Лист наводи да је Вучић "ојачао имиџ неопходног партнера међународној заједници" током кампање кроз састанке са свјетским лидерима, њемачком канцеларком и предсједником Русије.

"Фигаро" указује да су се избори за предсједника Србије свели на својеврсни "референдум за или против Вучића" и да је прилично велики број предсједничких кандидата "резултат неспособности опозиције да на изборе изађе с једним заједничким представником".

Би-Би-Си преноси да је Вучић, према прелиминарним резултатима јучерашњег гласања, освојио јасну побједу на предсједничким изборима, истичући да се залаже за чланство Србије у ЕУ, али да га противници оптужују да изборе користи за јачање своје власти.

Британски сервис наглашава Вучићев закључак да је народ гласао за његову политику придруживања ЕУ, без окретања леђа традиционалним савезницима Русији и Кини.

На исту Вучићеву констатацију указује и руска агенција Тас с, цитирајући мишљења већине посматрача да ће, како наводи, нови премијер бити "техничка фигура", док ће заправо Вучић имати пуну контролу над премијером.

Америчка агенција Блумберг оцењује да тријумф на јучерашњим председничким изборима Вучићу отвара пут за јачање власти и, у исто време, Русији даје шансу да продуби свој утицај на Балкану.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

липо сило

03.04.2017 09:02

Логицно премијери су само марионете раде како им се казе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

03.04.2017 09:03

Психо, тек ће се показати... А, и сатаниста, био сам ових дана у Србији и запањио се , колико је изборних плаката, од тога 99% Мр. Психо. А, плакате су полијепљене тако, да праве број 666.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

03.04.2017 09:43

А помазе му цовјек који је опљацкао свој народ до голе козе---милокрад додик.

Name

Банциц

03.04.2017 10:01

Није Вуциц моцан него је народ преслаб. Људи су допустили да за корицу хлеба продају и дусу,тако це прихватити и циповање