Mond: Vučić, moćni čovjek

Srbin Aleksandar Vučić, moćni čovjek na Balkanu u jeku krize - tako pariski "Mond" vidi srpskog premijera u tekstu u kojem daje profil izabranog njegov profil nakon jasne pobjede na predsjedničkim izborima.

Srbija 03.04.2017 | 10:55
Mond: Vučić, moćni čovjek
"Mond" ističe da se Vučić nametnuo kao "moćni čovjek Srbije" otkako je postao premijer, 2014, godine, "svakako više nego ijedan drugi čovjek na vlasti" poslije Slobodana Miloševića.

"Ovakav uticaj Aleksandra Vučića na njegovu zemlju trebalo bi da je učini zonom stabilnosti u regionu kojem stabilnost nedostaje", navodi pariski dnevnik, uz podsjećanje da je Zapadni Balkan posljednjih mjeseci poprište teških političkih kriza i ponovnog rasplamsavanja etničkih tenzija.

Francuski dnevnik konstatuje da su ovlašćenja predsjednika Srbije ograničena, ali ocjenjuje, pozivajući se na mišljenje posmatrača, da će Vučić bez ikakve sumnje pronaći "dovoljno pomirljivog premijera".

I drugi svjetski mediji bave se danas Srbijom i Vučićem nakon njegovog izbornog trijumfa, ističući njegovu poruku da će Srbija nastaviti put ka Evropskoj uniji, ali da će istovremeno održavati prijateljske odnose s Rusijom i Kinom.

I "Njujork tajms" navodi da će pod Vučićem kao predsjednikom "Srbija vjerovatno nastaviti isti kurs unutrašnje i spoljne politike kao tokom vremena koje je on proveo na funkciji premijera", poput, nabraja list, uvođenja političkih i ekonomskih promjena neophodnih za članstvo u Evropskoj uniji, uz istovremenu težnju bliskijim odnosima sa Rusijom.

"Iako je time stvorio tenzije sa Briselom, gospodin Vučić je odbio da podrži sankcije protiv Rusije", podsjeća njujorški dnevnik.

List navodi da je Vučić "ojačao imidž neophodnog partnera međunarodnoj zajednici" tokom kampanje kroz sastanke sa svjetskim liderima, njemačkom kancelarkom i predsjednikom Rusije.

"Figaro" ukazuje da su se izbori za predsjednika Srbije sveli na svojevrsni "referendum za ili protiv Vučića" i da je prilično veliki broj predsjedničkih kandidata "rezultat nesposobnosti opozicije da na izbore izađe s jednim zajedničkim predstavnikom".

Bi-Bi-Si prenosi da je Vučić, prema preliminarnim rezultatima jučerašnjeg glasanja, osvojio jasnu pobjedu na predsjedničkim izborima, ističući da se zalaže za članstvo Srbije u EU, ali da ga protivnici optužuju da izbore koristi za jačanje svoje vlasti.

Britanski servis naglašava Vučićev zaključak da je narod glasao za njegovu politiku pridruživanja EU, bez okretanja leđa tradicionalnim saveznicima Rusiji i Kini.

Na istu Vučićevu konstataciju ukazuje i ruska agencija Tas s, citirajući mišljenja većine posmatrača da će, kako navodi, novi premijer biti "tehnička figura", dok će zapravo Vučić imati punu kontrolu nad premijerom.

Američka agencija Blumberg ocenjuje da trijumf na jučerašnjim predsedničkim izborima Vučiću otvara put za jačanje vlasti i, u isto vreme, Rusiji daje šansu da produbi svoj uticaj na Balkanu.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

lipo silo

03.04.2017 09:02

Logicno premijeri su samo marionete rade kako im se kaze

ODGOVORITE
Name

Boban

03.04.2017 09:03

Psiho, tek će se pokazati... A, i satanista, bio sam ovih dana u Srbiji i zapanjio se , koliko je izbornih plakata, od toga 99% Mr. Psiho. A, plakate su polijepljene tako, da prave broj 666.

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

03.04.2017 09:43

A pomaze mu covjek koji je opljackao svoj narod do gole koze---milokrad dodik.

Name

Bancic

03.04.2017 10:01

Nije Vucic mocan nego je narod preslab. Ljudi su dopustili da za koricu hleba prodaju i dusu,tako ce prihvatiti i cipovanje