Како уништавате варење и како да то промијените

Да ли сте константно надути? Или вам се чини да не можете да смршате, ма коју дијету испробали?

Здравље 03.04.2017 | 10:23
Како уништавате варење и како да то промијените
Ако је тако, велике су шансе да сте уништили своју цревну микрофлору, која доказано игра улогу у гојењу и мршављењу.

Штавише, ново истраживање објављено у "Интернатионал Јоурнал оф Обеситy" показало је да људи са стабилном килажом и они који здраво губе килограме, имају већи број различитих микроба у својим цревима и једу више влакана.

Слаба микрофлора повезује се и са астмом, ендометриозом, гојазношћу, дијабетесом типа 2, високим крвним притиском, па чак и анксиозношћу и депресијом.

"Имамо све више доказа да прави баланс добрих бактерија у цревима игра важну улогу у здрављу целог организма", каже Артур Оувеханд, професор микробиологије и стручњак за пробиотике са Универзитета Турку у Финској.

О чему је реч?
Људско тело је један од најсложенијих екосистема на свету, у ком живи више од 400 различитих врста, које махом насељавају црева.

Ту су билиони (хиљаде милијарди) ситних организама, укључујући хиљаде различитих типова бактерија који чине цревну флору. Ови микроорганизми нису штетни и чак играју корисну улогу у телу, синтетишу поједине витамине, попут Б12, фолну киселину и тијамин, који су неопходни за метаболизам, производњу црвених крвних зрнаца и здрав нервни систем.

Оно што је кључно за здравље црева је да су ти микроорганизми у равнотежи. Међутим, њу лако може пореметити стрес, лоша исхрана, болест и употреба антибиотика.

Главни непријатељи здравих црева

Антибиотици

Антибиотици уништавају и "лоше" и "добре" бактерије у нашем телу. То води даљим проблемима попут надутости и затвора, а како би се спречило нарушавање цревне флоре, пацијентима се уз антибиотике обично прописују и пробиотици.

Највише користи ћете имати ако пробиотик узимате један до два сата после антибиотика.

Исхрана сиромашна угљеним хидратима

Др Оувеханд верује да је тренутна помама за дијетама сиромашним угљеним хидратима штетна за црвне бактерије, којима су скробасте намирнице неопходне за развој.

Прерађевине, храна богата шећером

С друге стране, исхрана која се заснива на прерађевинама и намирницама са високим садржајем шећера, обично не садржи влакна неопходна за нормално функционисање црева. Истраживања су показала да је код мишева уношење масне и слатке хране сиромашне влакнима после само једног дана довело до промена цревне флоре.

Дијетални напици

Вештачки заслађивачи су најчешће коришћен адитив у свету. Пружају сладак укус без калорија и зато се додају дијететској храни и пићу.

Међутим, заједно са растом употребе вештачких заслађивача, порастао је и број оболелих од гојазности.

Израелски истраживачи открили су да заслађивачи воде дисбалансу цревне флоре, повећаном ризику од интолеранције на глукозу и других промена које се повезују с дијабетесом и гојазношћу.

Аналгетици

Типични аналгетици попут аспирина и ибупрофена могу потпуно пореметити вашу микрофлору. Студија објављена у часопису "Бритисх Јоурнал оф Нутритион", показала је да старије особе које не користе тај тип лекова имају више "добрих" бактерија лактобацила у цревима.

Стрес

Црева и мозак повезани су биохемијским везама за слање сигнала, због чега одређене емоције можемо да "осетимо у стомаку".

Истраживања су показала да изложеност стресним ситуацијама може да поремети баланс бактерија у цревима, али и да овај механизам делује и обрнуто - да здрав баланс у цревима помаже борби организма против стреса.

Штавише, повећањем разноврсности микрофлоре црева можемо смањити осећај изложености стресу и поправити расположење.

Исхраном до здравијих црева

Добра исхрана подстиче развој "добрих" бактерија.

Пребиотици, објашњавају нутриционисти, посебна су врста влакана који стимулишу раст пробиотских бактерија у цревима. Пребиотска влакна могу се наћи у шпаргли, јерусалимској артичоки, луку, белом луку, празилуку и бананама.

Оно што нутриционисти називају "отпорним" скробом, налази се у хладним куваним кромпирима, хладној тестенини и јечму и такође има исти ефекат.

Ипак, за многе људе потребни су и суплементи, а у случају да их узимате, одаберите оне који имају барем 10 милиона "добрих" бактерија по капсули и редовно их узимајте. Бирајте Лацтобациллус и Бифидобацтериум сојеве и водите рачуна да им не истекне рок трајања.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар