Шта се деси ако не оперемо добро постељину?

Постељину би требало да перемо једном недељно на високој температури, а пре коришћења је добро осушимо.

Здравље 03.04.2017 | 10:20
Шта се деси ако не оперемо добро постељину?
1. Оштећења коже

Ако спавате са шминком на лицу, постоји могућност да се појави сувоћа коже, упалне инфекције или прерано старење. Пре спавања се истуширајте и добро очистите лице. Препорука је прати постељину сваких 7 до 10 дана.

2. Иритација коже или екцем

Осим привлачења бактерија, прљави чаршави могу да проузрокују трљање и трење коже, што може да довесде до иритација или екцема. Тешке и масне креме се теже апсорбују и на постељини узрокују још више бактерија.

3. Гљивичне или бактеријске инфекције

Зној и остале телесне излучевине представљају идеално окружење за стварање гљивица или бактерија. Једна врста плесни (цладоспориум) расте на влажним душецима и може да доведе до појаве астме, упале плућа и гљивичне инфекције која може да изазове лезије коже и пуцање ноктију на ногама.

4. Гриње

Гриње се хране мртвим ћелијама коже и скупљају се на прљавим местима. У нашем кревету, сваку ноћ проведемо уз око 1.5 милиона гриња, које остављају мрље на врату, лицу, рукама и остатку тела.

5. Алергије

Бактерије, гриње и плесан могу да проузрокују или погоршају алергијске реакције. Препоручује се употреба постељине произведене од хипоалергених материјала на којима није могуће размножавање гриња и плесни. Иако ће прање постељине уништити све бактерије, потребно је сваке 2 до 3 године мењати синтетичке јастуке, а перјане сваких 5 до 6 година.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар