Колапс ФЗО Српске

Фонд здравственог осигурања (ФЗО) РС на крају 2016. године послодавцима је на име рефундације боловања дуговао 40,5 милиона, што је за милион и по, или 3,8 одсто, више у односу на годину раније, док Фонд од послодаваца на основу доприноса потражује 279,7 милиона КМ.

Босна и Херцеговина 03.04.2017 | 09:27
Колапс ФЗО Српске
"Усљед ограничених и недовољних финансијских средстава, приморани смо правити приоритете, а у односу на рефундације боловања, приоритетније је да се плати здравствена заштита пацијената, односно здравствене услуге, лијекови и слично, јер од тога директно зависи здравље, па и живот пацијената", рекли су у Служби за односе с јавношћу Фонда.

То не значи, како су истакли, да Фонд неће извршити своје обавезе према послодавцима када је ријеч о рефундацији. Додали су да измирују обавезе према послодавцима у складу с остварењем прихода Фонда.

Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца РС, рекао је да великом броју фирми средства нису рефундирана од 2014. године. Поједини су успјели да рефундирају средства, а углавном се ради о мултилатералним компензацијама.

"Ми се залажемо за легализацију пословања и да свако измирује своје обавезе за потпуну финансијску дисциплину", рекао је Шкребић.

Поводом дуга који послодавци дугују Фонду за доприносе за здравство, Шкребић је рекао да мисли да су то највећим дијелом фирме које су пред стечајем, у стечају или је тамо давно требало да буду, као и јавни сектор.

"Постоје контролни органи, како се дозволи некоме да нагомила толики дуг"
"То не оправдавамо. Постоје контролни органи, како се дозволи некоме да нагомила толики дуг. Оно што ми тражимо је дословно поштовање законске регулативе, и да је контролни органи поштују, не би долазили у такве ситуације", рекао је Шкребић.

Зоран Павловић, економски аналитичар, рекао је да очигледно Фонд тај дуг не измирује и свјесно прихвата као обавезу према послодавцима, јер нема средстава. Толико дуговање по том основу, каже он, је веома много.

"Нема другог рјешења, осим креирати нова запослења, нове инвестиције и нова издвајања у Фонд здравства"
"Нема другог рјешења, осим креирати нова запослења, нове инвестиције и нова издвајања у Фонд здравства. Ако нема нових пословних активности, ако нема инвестиционе активности новог запослења, дефинитивно нема ни нових уплата", рекао је Павловић.

Додаје и да су мултилатералне компензације рјешење, када се погледа колико дугују послодавци и колико се дугује послодавцима, али да треба имати у виду да није иста структура оних што дугују.

Топ 5 фирми којима Фонд дугује за боловања

МУП РС  7,5 милиона

Пореска управа РС       1,2 милиона

РиТЕ Угљевик 1 милион

"Електрокрајина"    800.000

ТЕ Угљевик     436.000

Топ 5 предузећа која дугују Фонду на име доприноса

УКЦ РС   28,8 милиона

"Жељезнице РС"     10,3 милиона

Болница Источно Сарајево    9,1милион

Болница "Св. ап. Лука" 7, 9 милиона

"Бирач"   5,6 милиона

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

БЛ

03.04.2017 07:34

Има ли иједно дуговање у дрзави да нема Клиницки Бањалука? Плаћање доприноса је законска обавеза а директор кривично одговоран по том закону! Чујем да проф. Станетић није за три године ниједном доприносе платио.алооо то је 36 мјесеци а закон казе 6 мјесеци и иде кривична

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др.аган

03.04.2017 11:09

Биће унаприједјен за савјестан рад, прича се да би могао за министра.

Name

Др

03.04.2017 09:14

Зато Фонд отима од здравствених установа паре и од оно мало уговорене биједе . Кобајаги повреда уговора, санкције итд. итд. ...као забога брину се за пацијенте... Фуј ...пресло сваке мјере и границе здравог разума...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приватник

03.04.2017 09:53

А са друге стране ми ситни који радимо боримо се мјесец закаснис одма све могуце инспекције ти се натоваре.козу ти скинусе.фујј бем ти дрзаву кад се све данас зове дрзава

ОДГОВОРИТЕ