Kolaps FZO Srpske

Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) RS na kraju 2016. godine poslodavcima je na ime refundacije bolovanja dugovao 40,5 miliona, što je za milion i po, ili 3,8 odsto, više u odnosu na godinu ranije, dok Fond od poslodavaca na osnovu doprinosa potražuje 279,7 miliona KM.

Bosna i Hercegovina 03.04.2017 | 09:27
Kolaps FZO Srpske
"Usljed ograničenih i nedovoljnih finansijskih sredstava, primorani smo praviti prioritete, a u odnosu na refundacije bolovanja, prioritetnije je da se plati zdravstvena zaštita pacijenata, odnosno zdravstvene usluge, lijekovi i slično, jer od toga direktno zavisi zdravlje, pa i život pacijenata", rekli su u Službi za odnose s javnošću Fonda.

To ne znači, kako su istakli, da Fond neće izvršiti svoje obaveze prema poslodavcima kada je riječ o refundaciji. Dodali su da izmiruju obaveze prema poslodavcima u skladu s ostvarenjem prihoda Fonda.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, rekao je da velikom broju firmi sredstva nisu refundirana od 2014. godine. Pojedini su uspjeli da refundiraju sredstva, a uglavnom se radi o multilateralnim kompenzacijama.

"Mi se zalažemo za legalizaciju poslovanja i da svako izmiruje svoje obaveze za potpunu finansijsku disciplinu", rekao je Škrebić.

Povodom duga koji poslodavci duguju Fondu za doprinose za zdravstvo, Škrebić je rekao da misli da su to najvećim dijelom firme koje su pred stečajem, u stečaju ili je tamo davno trebalo da budu, kao i javni sektor.

"Postoje kontrolni organi, kako se dozvoli nekome da nagomila toliki dug"
"To ne opravdavamo. Postoje kontrolni organi, kako se dozvoli nekome da nagomila toliki dug. Ono što mi tražimo je doslovno poštovanje zakonske regulative, i da je kontrolni organi poštuju, ne bi dolazili u takve situacije", rekao je Škrebić.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, rekao je da očigledno Fond taj dug ne izmiruje i svjesno prihvata kao obavezu prema poslodavcima, jer nema sredstava. Toliko dugovanje po tom osnovu, kaže on, je veoma mnogo.

"Nema drugog rješenja, osim kreirati nova zaposlenja, nove investicije i nova izdvajanja u Fond zdravstva"
"Nema drugog rješenja, osim kreirati nova zaposlenja, nove investicije i nova izdvajanja u Fond zdravstva. Ako nema novih poslovnih aktivnosti, ako nema investicione aktivnosti novog zaposlenja, definitivno nema ni novih uplata", rekao je Pavlović.

Dodaje i da su multilateralne kompenzacije rješenje, kada se pogleda koliko duguju poslodavci i koliko se duguje poslodavcima, ali da treba imati u vidu da nije ista struktura onih što duguju.

Top 5 firmi kojima Fond duguje za bolovanja

MUP RS  7,5 miliona

Poreska uprava RS       1,2 miliona

RiTE Ugljevik 1 milion

"Elektrokrajina"    800.000

TE Ugljevik     436.000

Top 5 preduzeća koja duguju Fondu na ime doprinosa

UKC RS   28,8 miliona

"Željeznice RS"     10,3 miliona

Bolnica Istočno Sarajevo    9,1milion

Bolnica "Sv. ap. Luka" 7, 9 miliona

"Birač"   5,6 miliona

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

BL

03.04.2017 09:34

Ima li ijedno dugovanje u drzavi da nema Klinicki Banjaluka? Plaćanje doprinosa je zakonska obaveza a direktor krivično odgovoran po tom zakonu! Čujem da prof. Stanetić nije za tri godine nijednom doprinose platio.alooo to je 36 mjeseci a zakon kaze 6 mjeseci i ide krivična

ODGOVORITE
Name

Dr.agan

03.04.2017 13:09

Biće unaprijedjen za savjestan rad, priča se da bi mogao za ministra.

Name

Dr

03.04.2017 11:14

Zato Fond otima od zdravstvenih ustanova pare i od ono malo ugovorene bijede . Kobajagi povreda ugovora, sankcije itd. itd. ...kao zaboga brinu se za pacijente... Fuj ...preslo svake mjere i granice zdravog razuma...

ODGOVORITE
Name

Privatnik

03.04.2017 11:53

A sa druge strane mi sitni koji radimo borimo se mjesec zakasnis odma sve moguce inspekcije ti se natovare.kozu ti skinuse.fujj bem ti drzavu kad se sve danas zove drzava

ODGOVORITE