Трамп похвалио Европску унију

Предсједник САД Доналд Трамп похвалио је Европску унију за "веома добар посао" у уједињењу након одлуке Британије да напусти ЕУ.

Свијет 03.04.2017 | 07:48
Трамп похвалио Европску унију
"Када се то десило (Бреxит) мислио сам да ће више земаља кренути тим путем, али мислим да се ЕУ коначно сабира", рекао је Трамп у интервјуу за "Фајненшел тајмс".

Трампов став промијенио се од јануара, када је мислио да ће и друге земље напустити ЕУ након Брегзита, који је тада описао као "велику ствар".

У разговору за британски лист рекао је да ће Бреxит бити позитиван за обе стране преговарачког стола.

"Заправо мислим да ће Британија добити сјајан договор, а мислим да ће то бити добро и за ЕУ", рекао је Трамп.

Британија је у сриједу покренула члан 50. Лисабонског споразума и тако формално започела излазак из ЕУ, што је довело до формалног одговора из Бијеле куће.

"Поштујемо вољу британског гласачког тијела и Владе њеног величанства у преузимању корака ка напуштању ЕУ...шта год будућност носи за односе Британије и ЕУ, желимо да Британије остане јак лидер Европе", саопштио је портпарол Бијеле куће Шон Спајсер.

Предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер нашалио се раније да ће подржати покрете за независност у САД уколико се Трамп не смири око Бреxита.

"Уколико тако настави, ја ћу да промовишем независност градова Охајо и Остин у Тексасу", рекао је Јункер на конгресу Народне партије Европе.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар