Tramp pohvalio Evropsku uniju

Predsjednik SAD Donald Tramp pohvalio je Evropsku uniju za "veoma dobar posao" u ujedinjenju nakon odluke Britanije da napusti EU.

Svijet 03.04.2017 | 07:48
Tramp pohvalio Evropsku uniju
"Kada se to desilo (Brexit) mislio sam da će više zemalja krenuti tim putem, ali mislim da se EU konačno sabira", rekao je Tramp u intervjuu za "Fajnenšel tajms".

Trampov stav promijenio se od januara, kada je mislio da će i druge zemlje napustiti EU nakon Bregzita, koji je tada opisao kao "veliku stvar".

U razgovoru za britanski list rekao je da će Brexit biti pozitivan za obe strane pregovaračkog stola.

"Zapravo mislim da će Britanija dobiti sjajan dogovor, a mislim da će to biti dobro i za EU", rekao je Tramp.

Britanija je u srijedu pokrenula član 50. Lisabonskog sporazuma i tako formalno započela izlazak iz EU, što je dovelo do formalnog odgovora iz Bijele kuće.

"Poštujemo volju britanskog glasačkog tijela i Vlade njenog veličanstva u preuzimanju koraka ka napuštanju EU...šta god budućnost nosi za odnose Britanije i EU, želimo da Britanije ostane jak lider Evrope", saopštio je portparol Bijele kuće Šon Spajser.

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker našalio se ranije da će podržati pokrete za nezavisnost u SAD ukoliko se Tramp ne smiri oko Brexita.

"Ukoliko tako nastavi, ja ću da promovišem nezavisnost gradova Ohajo i Ostin u Teksasu", rekao je Junker na kongresu Narodne partije Evrope.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar