Галис прије Дивца у ''Кући славних''!

Владе Дивац и Ранко Жеравица на чекању бар још годину дана. . .

Кошарка 04.04.2017 | 16:15
Галис прије Дивца у ''Кући славних''!
Легендарни грчки бек Никос Галис ући ће у кошаркашку Кућу славних у Спрингфилду као члан "класе 2017" из реда интернационалних кандидата.

Галис, који овог лета пуни 60 година, изабран је у конкуренцији 13 бивших играча и тренера изван САД, међу којима су били Владе Дивац, покојни Ранко Жеравица, Тони Кукоч и Дино Рађа.

Дивцу и Жеравици ово је друга узастопна неуспешна номинација, тако да једини Срби у Нејсмитовој задужбини остају некадашњи генерални секретар ФИБА Бора Станковић и чувени тренер, покојни Александар Аца Николић.

Ту је и Дражен "Праја" Далипагић, рођени Мостарац и некадашњи репрезентативац СФР Југославије, који је држављанин Србије, али се на сајту Куће славних води као представник Босне и Херцеговине.

Галис је тек шести кошаркаш изабран у Кућу славних, који никада није наступао у НБА лиги. Пре њега су ту част имали Сергеј Бјелов (Русија), Крешимир Ћосић (Хрватска), Дино Менегин (Италија), Далипагић и Оскар Шмит (Бразил), док су од интернационалних играча са НБА искуством "прошли" покојни Дражен Петровић (Хрватска), Арвидас Сабонис и Шарунас Марчуљонис (обојица Литванија).

Никос Галис рођен је у САД и тамо је завршио факултет, да би након лошег пласмана на НБА драфту отишао у Грчку и тамо провео читаву каријеру, успешно играјући за Арис 13 година, а за Панатинаикос две.

Највећи успех му је титула првака Европе, коју је са репрезентацијом Грчке освојио на домаћем паркету 1987. године. Њихов пласман у финале, а онда и победа над СССР, у то време су били велике сензације.

Тим трофејом започет је "бум" грчке кошарке, како на интернационалном, тако и на клупском плану. Пре тога је Грчка имала само једну медаљу са шампионата Европе (1949) и само по један наступ на Олимпијским играма и Светском првенству.

Галис је од 1983. до 1991. био најбољи стрелац сваког великог међународног такмичења на коме је учествовао, а то су била четири Еуробаскета и једно СП. Осам пута био је најбољи стрелац Купа шампиона, односно Евролиге, док је у домаћим такмичењима освојио "мали милион" трофеја и признања, што тимских, што индивидуалних.

У "класи 2017" налазе се између осталих "пензионисани" НБА играч Трејси Мекгрејди, тренер универзитета Канзас Бил Селф, затим покојни Џери Краусе, генерални менаџер Чикаго Булса из ере у којој су шест пута били НБА прваци...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар