Galis prije Divca u ''Kući slavnih''!

Vlade Divac i Ranko Žeravica na čekanju bar još godinu dana. . .

Košarka 04.04.2017 | 16:15
Galis prije Divca u ''Kući slavnih''!
Legendarni grčki bek Nikos Galis ući će u košarkašku Kuću slavnih u Springfildu kao član "klase 2017" iz reda internacionalnih kandidata.

Galis, koji ovog leta puni 60 godina, izabran je u konkurenciji 13 bivših igrača i trenera izvan SAD, među kojima su bili Vlade Divac, pokojni Ranko Žeravica, Toni Kukoč i Dino Rađa.

Divcu i Žeravici ovo je druga uzastopna neuspešna nominacija, tako da jedini Srbi u Nejsmitovoj zadužbini ostaju nekadašnji generalni sekretar FIBA Bora Stanković i čuveni trener, pokojni Aleksandar Aca Nikolić.

Tu je i Dražen "Praja" Dalipagić, rođeni Mostarac i nekadašnji reprezentativac SFR Jugoslavije, koji je državljanin Srbije, ali se na sajtu Kuće slavnih vodi kao predstavnik Bosne i Hercegovine.

Galis je tek šesti košarkaš izabran u Kuću slavnih, koji nikada nije nastupao u NBA ligi. Pre njega su tu čast imali Sergej Bjelov (Rusija), Krešimir Ćosić (Hrvatska), Dino Menegin (Italija), Dalipagić i Oskar Šmit (Brazil), dok su od internacionalnih igrača sa NBA iskustvom "prošli" pokojni Dražen Petrović (Hrvatska), Arvidas Sabonis i Šarunas Marčuljonis (obojica Litvanija).

Nikos Galis rođen je u SAD i tamo je završio fakultet, da bi nakon lošeg plasmana na NBA draftu otišao u Grčku i tamo proveo čitavu karijeru, uspešno igrajući za Aris 13 godina, a za Panatinaikos dve.

Najveći uspeh mu je titula prvaka Evrope, koju je sa reprezentacijom Grčke osvojio na domaćem parketu 1987. godine. Njihov plasman u finale, a onda i pobeda nad SSSR, u to vreme su bili velike senzacije.

Tim trofejom započet je "bum" grčke košarke, kako na internacionalnom, tako i na klupskom planu. Pre toga je Grčka imala samo jednu medalju sa šampionata Evrope (1949) i samo po jedan nastup na Olimpijskim igrama i Svetskom prvenstvu.

Galis je od 1983. do 1991. bio najbolji strelac svakog velikog međunarodnog takmičenja na kome je učestvovao, a to su bila četiri Eurobasketa i jedno SP. Osam puta bio je najbolji strelac Kupa šampiona, odnosno Evrolige, dok je u domaćim takmičenjima osvojio "mali milion" trofeja i priznanja, što timskih, što individualnih.

U "klasi 2017" nalaze se između ostalih "penzionisani" NBA igrač Trejsi Mekgrejdi, trener univerziteta Kanzas Bil Self, zatim pokojni Džeri Krause, generalni menadžer Čikago Bulsa iz ere u kojoj su šest puta bili NBA prvaci...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar