Аустрија велики инвеститор у БиХ

Босна и Херцеговина по значају је 43. извозни партнер за Аустрију, док по увозу заузима 35. мјесто, речено је у Трговинском одјелу Амбасаде Аустрије у БиХ.

Босна и Херцеговина 02.04.2017 | 11:30
Аустрија велики инвеститор у БиХ
Република Аустрија према подацима Централне банке БиХ у 2015. години с 2,49 милијарди КМ инвеститор је број један у БиХ, те се налази испред Србије, Хрватске, Руске Федерације и Словеније.

Према информацијама за девет мјесеци 2016. инвестирани износ се повећао за нето десет милиона евра.

У БиХ, по наводима Трговинског одјела, до сада је уложило или у њој послује око 200 аустријских компанија, од чега је једна трећина инвестирала у производњу.

Наводе да су аустријске компаније задовољне, прије свега, географским положајем, али и квалитетном радном снагом.

"Примијећено је да су запослени у компанијама веома добро образовани, те да владају страним језицима. Предности у БиХ свакако се огледају и кроз нижу цијену рада од цијена, напримјер, у Европској унији, као и земљама региона, те у томе да су трошкови радне снаге веома конкурентни у односу на те земље", рекли су из Трговинског одјела за Фену.

Истовремено, додају, предност се може исказати и кроз задовољство пореским и царинским режимом у БиХ, односно уговорима о слободној трговини, коју БиХ има с неколико земаља.

Области које  треба унаприједити су законодавство и судски систем, односно њихово несметано и брже функционирање него што је то сада случај. 

Такође, наглашавају, одређене политичке и економске нестабилности у овом тренутку не доприносе развоју боље инвестиционе климе.

Додају и да БиХ, између осталог, мора убрзати изградњу саобраћајне инфраструктуре, те поједноставити и убрзати административне процедуре за компаније које овдје желе пословати. 

Трговинска размјена БиХ и Аустрије у 2016. износила је 834.827.809 евра. Аустрија је у 2016. увезла робу и услуга у висини од 480.941.362 евра из БиХ или 4,3 одсто више у односу на 2015. годину, док је БиХ увезла из Аустрије робе и услуга у вриједности од 353.886.447 евра или 5,3 одсто више у односу на претходну годину. 

БиХ је с Републиком Аустријом имала и 2016. позитиван трговински биланс или суфицит од 127 милиона евра. Из Аустрије у БиХ углавном су се извозиле машине и возила, обрађени индустријски производи попут производа од пластике, коже, текстила, новинског папира, дрвета и грађевинског материјала.

Такође и извоз меса био је повећан у 2016. Бх. извоз у 2016. растао је по стопи од 3,47 одсто, док је аустријски извоз у БиХ растао по стопи од 4,7 одсто. Најзначајније групе производа које су извезене из БиХ у Аустрију су производи машинске индустрије попут кугличних лежајева, електричних машина, разводних ормара, готови производи попут обуће, намјештаја, одјеће, производи од пластике, обрађени производи од алуминијума и других метала, хемијски производи (натријум карбонат), као и сировине попут сирове коже и дрвета.

Заслугу за раст бх. извоза имају фирме које се баве лон-производима, али и аустријске фирме, које су инвестирале у производњу у БиХ.

"Овај тренд ће се по свим прогнозама наставити", наводе из трговинског одјела Амбасаде Аустрије у БиХ.

(Фена)

Коментари / 0

Оставите коментар