Austrija veliki investitor u BiH

Bosna i Hercegovina po značaju je 43. izvozni partner za Austriju, dok po uvozu zauzima 35. mjesto, rečeno je u Trgovinskom odjelu Ambasade Austrije u BiH.

Bosna i Hercegovina 02.04.2017 | 11:30
Austrija veliki investitor u BiH
Republika Austrija prema podacima Centralne banke BiH u 2015. godini s 2,49 milijardi KM investitor je broj jedan u BiH, te se nalazi ispred Srbije, Hrvatske, Ruske Federacije i Slovenije.

Prema informacijama za devet mjeseci 2016. investirani iznos se povećao za neto deset miliona evra.

U BiH, po navodima Trgovinskog odjela, do sada je uložilo ili u njoj posluje oko 200 austrijskih kompanija, od čega je jedna trećina investirala u proizvodnju.

Navode da su austrijske kompanije zadovoljne, prije svega, geografskim položajem, ali i kvalitetnom radnom snagom.

"Primijećeno je da su zaposleni u kompanijama veoma dobro obrazovani, te da vladaju stranim jezicima. Prednosti u BiH svakako se ogledaju i kroz nižu cijenu rada od cijena, naprimjer, u Evropskoj uniji, kao i zemljama regiona, te u tome da su troškovi radne snage veoma konkurentni u odnosu na te zemlje", rekli su iz Trgovinskog odjela za Fenu.

Istovremeno, dodaju, prednost se može iskazati i kroz zadovoljstvo poreskim i carinskim režimom u BiH, odnosno ugovorima o slobodnoj trgovini, koju BiH ima s nekoliko zemalja.

Oblasti koje  treba unaprijediti su zakonodavstvo i sudski sistem, odnosno njihovo nesmetano i brže funkcioniranje nego što je to sada slučaj. 

Takođe, naglašavaju, određene političke i ekonomske nestabilnosti u ovom trenutku ne doprinose razvoju bolje investicione klime.

Dodaju i da BiH, između ostalog, mora ubrzati izgradnju saobraćajne infrastrukture, te pojednostaviti i ubrzati administrativne procedure za kompanije koje ovdje žele poslovati. 

Trgovinska razmjena BiH i Austrije u 2016. iznosila je 834.827.809 evra. Austrija je u 2016. uvezla robu i usluga u visini od 480.941.362 evra iz BiH ili 4,3 odsto više u odnosu na 2015. godinu, dok je BiH uvezla iz Austrije robe i usluga u vrijednosti od 353.886.447 evra ili 5,3 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. 

BiH je s Republikom Austrijom imala i 2016. pozitivan trgovinski bilans ili suficit od 127 miliona evra. Iz Austrije u BiH uglavnom su se izvozile mašine i vozila, obrađeni industrijski proizvodi poput proizvoda od plastike, kože, tekstila, novinskog papira, drveta i građevinskog materijala.

Takođe i izvoz mesa bio je povećan u 2016. Bh. izvoz u 2016. rastao je po stopi od 3,47 odsto, dok je austrijski izvoz u BiH rastao po stopi od 4,7 odsto. Najznačajnije grupe proizvoda koje su izvezene iz BiH u Austriju su proizvodi mašinske industrije poput kugličnih ležajeva, električnih mašina, razvodnih ormara, gotovi proizvodi poput obuće, namještaja, odjeće, proizvodi od plastike, obrađeni proizvodi od aluminijuma i drugih metala, hemijski proizvodi (natrijum karbonat), kao i sirovine poput sirove kože i drveta.

Zaslugu za rast bh. izvoza imaju firme koje se bave lon-proizvodima, ali i austrijske firme, koje su investirale u proizvodnju u BiH.

"Ovaj trend će se po svim prognozama nastaviti", navode iz trgovinskog odjela Ambasade Austrije u BiH.

(Fena)

Komentari / 0

Ostavite komentar