Видео - Анализа и најава: Спремите се за тениски "класико": Страница број 37!

Роџер Федерер и Рафаел Надал од 21 час играју финале Мастерса у Мајамију што ће бити њихов 37. међусобни дуел.

Тенис 02.04.2017 | 14:45
Видео - Анализа и најава: Спремите се за тениски "класико": Страница број 37!
Надал је до финала стигао сигурном победом над Фабиом Фоњинијем (6:1, 7:5), док је Федерер у новом трилеру елиминисао Аустралијанца Ника Кирјоса – 7:6(11-9), 6:7(9-11), 7:6(7-5).

Швајцарац је тако наставио са сјајном формом у 2017. години, пошто је стигао до трећег финала на четвртом турниру на којем учествује, уз освојене две титуле. Претходно је тријумфовао на Аустралијан опену и Индијан Велсу, где је у оба наврата био бољи од данашњег противника.

Прво је у Мелбурну у трилеру од пет сетова савладао Надала у финалу, да би га потом почистио у четвртој рунди у калифорнијској пустињи, потврдивши да је тренутно најбољи играч на АТП туру.

Сада се поново састају, играће по 37. пут, а Шпанац води 23-13 у међусобном скору. Међутим, први пут у историји великог ривалства "Федал" Роџер је везао три победе, због чега га сматрају фаворитом.

Историја двојице великана ’белог спорта’ почела је управо на ужареном тлу Флориде – пре тачно 13 година тинејџер са Маљорке представио се свету рушењем већ тада великог Федерера. Момак из Базела је освојио Аустралијан опен, па Индијан Велс и први пут дошао до првог места на АТП листи.

"Те 2004. године сам стигао после освајања Индијан Велса и у трећем колу сам играо против младог Надала. Изгубио сам. Већ тада сте могли да кажете да ће дефинитивно освојити Ролан Гарос. Следеће године смо играли у финалу, требало је да изгубим, али сам некако тријумфовао. Требало је да има неколико титула у Мајамију, нема их и биће специјално играти са њим у још једном финалу", рекао је Федерер присећајући се пораза са два пута по 6:3.



Нико тада није очекивао да ће се појавити ново лице које ће кренути да побеђује све на туру, али је Рафа 12 месеци касније стигао на сет до нове победе. У финалу другог Мастерса у сезони, које се тада играло на пет добијених сетова, Федерер је био на ивици, губио 0-2, али је некако преокренуо – 2:6, 6:7 (4-7), 7:6 (7-5), 6:3, 6:1.

"Мислио сам да ће ме умор стићи и да у Мајамију ствари неће тако добро функционисати јер је подлога спорија. Већ сам освојио Индијан Велс и требало би да будемо искрени – полуфинале би био невероватан успех овде. Али сада смо поново у финалу и имам шансу да освојим турнир. Ипак, Рафа представља огромну планину на коју треба да се попне. Осећа се свежије него ја, али то није проблем, бићу спреман. Биће узбудљиво јер смо одиграли епски меч 2005, финале је било невероватно. То је била прекретница у мојој каријери, морам признати. Толики ниво концентрације, не знам ни колико смо играли, можда четири сата и добро се сећам да је ударао форхенд за форхендом по паралели. Морао сам да научим да се борим у таквим мечевима и он је постао мој највећи ривал. Вратио се, драго ми је због њега и сада је све као раније. Не можемо да се заситимо један другог, играмо сваке недеље. Надам се да ово није наш последњи меч", додао је Федерер.

Малтене добијен меч као да је био почетак Надаловог проклетства у Мајамију јер је још три пута стизао до финала, али никада није подизао пехар. То је једини турнир из серије 1.000 уз онај у Шангају на којем није побеђивао, а једина утеха му је то да је од противника био бољи у једином преосталом сусрету.



С друге стране, Федерер има могућност да на Флориди слави трећи пут, први од давне 2006. године када је савладао свог садашњег тренера Ивана Љубичића.

"Роџер је почео сезону невероватно. Ово је вероватно један од његових најбољих почетака године у каријери. Освојио је Гренд слем, потом и Индијан Велс, а овде је стигао до финала. Биће огроман изазов и надам се да ћу бити у стању да се борим мало боље него што сам то учинио последњи пут", осврнуо се Надал на прошлонедељни пораз.

Још у најави нове тениске сезоне писали смо да ће ове сезоне много зависити од Федерера, што се испоставило као тачно. Нисмо били у праву што смо прерано отписали Надала, он је по ко зна који пут потврдио колики је борац.

Обојица су се вратила и сада на сваком турниру стижу до завршнице, а нама остаје само да уживамо у новом класику.



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар