Video - Analiza i najava: Spremite se za teniski "klasiko": Stranica broj 37!

Rodžer Federer i Rafael Nadal od 21 čas igraju finale Mastersa u Majamiju što će biti njihov 37. međusobni duel.

Tenis 02.04.2017 | 14:45
Video - Analiza i najava: Spremite se za teniski "klasiko": Stranica broj 37!
Nadal je do finala stigao sigurnom pobedom nad Fabiom Fonjinijem (6:1, 7:5), dok je Federer u novom trileru eliminisao Australijanca Nika Kirjosa – 7:6(11-9), 6:7(9-11), 7:6(7-5).

Švajcarac je tako nastavio sa sjajnom formom u 2017. godini, pošto je stigao do trećeg finala na četvrtom turniru na kojem učestvuje, uz osvojene dve titule. Prethodno je trijumfovao na Australijan openu i Indijan Velsu, gde je u oba navrata bio bolji od današnjeg protivnika.

Prvo je u Melburnu u trileru od pet setova savladao Nadala u finalu, da bi ga potom počistio u četvrtoj rundi u kalifornijskoj pustinji, potvrdivši da je trenutno najbolji igrač na ATP turu.

Sada se ponovo sastaju, igraće po 37. put, a Španac vodi 23-13 u međusobnom skoru. Međutim, prvi put u istoriji velikog rivalstva "Fedal" Rodžer je vezao tri pobede, zbog čega ga smatraju favoritom.

Istorija dvojice velikana ’belog sporta’ počela je upravo na užarenom tlu Floride – pre tačno 13 godina tinejdžer sa Maljorke predstavio se svetu rušenjem već tada velikog Federera. Momak iz Bazela je osvojio Australijan open, pa Indijan Vels i prvi put došao do prvog mesta na ATP listi.

"Te 2004. godine sam stigao posle osvajanja Indijan Velsa i u trećem kolu sam igrao protiv mladog Nadala. Izgubio sam. Već tada ste mogli da kažete da će definitivno osvojiti Rolan Garos. Sledeće godine smo igrali u finalu, trebalo je da izgubim, ali sam nekako trijumfovao. Trebalo je da ima nekoliko titula u Majamiju, nema ih i biće specijalno igrati sa njim u još jednom finalu", rekao je Federer prisećajući se poraza sa dva puta po 6:3.



Niko tada nije očekivao da će se pojaviti novo lice koje će krenuti da pobeđuje sve na turu, ali je Rafa 12 meseci kasnije stigao na set do nove pobede. U finalu drugog Mastersa u sezoni, koje se tada igralo na pet dobijenih setova, Federer je bio na ivici, gubio 0-2, ali je nekako preokrenuo – 2:6, 6:7 (4-7), 7:6 (7-5), 6:3, 6:1.

"Mislio sam da će me umor stići i da u Majamiju stvari neće tako dobro funkcionisati jer je podloga sporija. Već sam osvojio Indijan Vels i trebalo bi da budemo iskreni – polufinale bi bio neverovatan uspeh ovde. Ali sada smo ponovo u finalu i imam šansu da osvojim turnir. Ipak, Rafa predstavlja ogromnu planinu na koju treba da se popne. Oseća se svežije nego ja, ali to nije problem, biću spreman. Biće uzbudljivo jer smo odigrali epski meč 2005, finale je bilo neverovatno. To je bila prekretnica u mojoj karijeri, moram priznati. Toliki nivo koncentracije, ne znam ni koliko smo igrali, možda četiri sata i dobro se sećam da je udarao forhend za forhendom po paraleli. Morao sam da naučim da se borim u takvim mečevima i on je postao moj najveći rival. Vratio se, drago mi je zbog njega i sada je sve kao ranije. Ne možemo da se zasitimo jedan drugog, igramo svake nedelje. Nadam se da ovo nije naš poslednji meč", dodao je Federer.

Maltene dobijen meč kao da je bio početak Nadalovog prokletstva u Majamiju jer je još tri puta stizao do finala, ali nikada nije podizao pehar. To je jedini turnir iz serije 1.000 uz onaj u Šangaju na kojem nije pobeđivao, a jedina uteha mu je to da je od protivnika bio bolji u jedinom preostalom susretu.



S druge strane, Federer ima mogućnost da na Floridi slavi treći put, prvi od davne 2006. godine kada je savladao svog sadašnjeg trenera Ivana Ljubičića.

"Rodžer je počeo sezonu neverovatno. Ovo je verovatno jedan od njegovih najboljih početaka godine u karijeri. Osvojio je Grend slem, potom i Indijan Vels, a ovde je stigao do finala. Biće ogroman izazov i nadam se da ću biti u stanju da se borim malo bolje nego što sam to učinio poslednji put", osvrnuo se Nadal na prošlonedeljni poraz.

Još u najavi nove teniske sezone pisali smo da će ove sezone mnogo zavisiti od Federera, što se ispostavilo kao tačno. Nismo bili u pravu što smo prerano otpisali Nadala, on je po ko zna koji put potvrdio koliki je borac.

Obojica su se vratila i sada na svakom turniru stižu do završnice, a nama ostaje samo da uživamo u novom klasiku.



Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar