Анализа - АБА: Мир у глави, ватра у срцу - Партизан иде по финале!

Имао је тренер Џикић времена - осам дана, да одмори и спреми екипу за мајсторицу, а то је можда било и најпотребније црно-белима.  "Дан Д", има ли Партизан снаге? Партизан и Цедевита вечерас у Загребу одлучују о првом финалисти плеј-офа АБА лиге.

Кошарка 02.04.2017 | 13:15
Анализа - АБА: Мир у глави, ватра у срцу - Партизан иде по финале!
Дош'о је и тај дан! Дан одлуке у којем ћемо добити првог финалисту плеј-офа Јадранске лиге. Меч одлуке игра се у Загребу, где ће кошаркаши Партизана против Цедевите покушати да дођу до победе у гостима и пласмана у прво финале регионалног такмичења од 2013. године и тријумфа на Фајнал фору у Лакташима. Као и на почетку полуфиналне серије, црно-бели су улогу фаворита препустили хрватском шампиону, што наравно не значи да у пут Загреба кренули са истакнутом белом заставом. Напротив.

Бројке и традиција када су у питању дуели ова два тима су на страни Цедевите, али је на њиховим леђима и притисак који доноси улога фаворита и као и чињеница да се хрватски клуб за овдашње услове поприлично башкари са новцем и буџетом којим чак може да парира и појединим евролигашким саставима. А Цедевити је у прошлости управо то умело да представља озбиљан проблем.

И то је свакако једна од шанси Партизана. А да би црно-бели уопште дошли у прилику да је искористе мораће у ову утакмицу да уђу знатно чвршће него на претходне две које су одиграли против Цедевите у Загребу ове сезоне. Уосталом, два пораза, и то релативно рутинска, сведоче да је Партизан у тим мечевима деловао млако. Потпуно другачије је то изгледало у Пиониру пре осам дана у другој утакмици полуфиналне серије, где је екипаАлександра Џикића успела од првог минута агресивном игром да стави играче Цедевите у подређени положај. И то је успевала током већег дела меча, а онда када је тим посрнуо, издигао се сјајни Вил Хечер.

Само, још један од предуслова за успех црно-белих на месту где су у Јадранској лиги претходно славили само једном од 2009. године, је да Хечер одигра још једну такву партију, да крилни центар Стефан Бирчевић поново буде бар близу дабл-дабл учинка, али и да се прикључе још неки. То би могао да буде капитен Новица Величковић, један од ретких из садашње екипе који зна како се играју и добијају утакмице као што је ова у Загребу. Имао је тренер Џикић времена - осам дана, да одмори и спреми екипу за мајсторицу, а то је можда било и најпотребније црно-белима који су тек против Цедевите заиграли у најјачем саставу мада ни тад сви повређени нису били потпуно опорављени.

Међутим, чак и да није тако, ово су утакмице које се, како то спортисти воле сликовито да кажу, "играју и са једном ногом". Важно је да спортским речником "прокључа крв" у сваком од играча, а да глава и руке, колико год је то могуће, остану мирне. То је Џикићуспео веома добро да уради у припреми претходне утакмице, а колико је Партизан био борбен сведочи и податак да је на крају и надмашио Цедевиту по броју скокова иако је то често био проблем црно-белих ове сезоне у окршајима са ривалом из Загреба.

Видећемо каква ће атмосфера бити у Дому спортова, обично је тамо "позоришна" публика, а тренер Цедевите Вељко Мршић, помало неочекивано, у овој полуфиналној серији бавио се и неким стварима који немају много везе са тереном - попут "шпијунирања" противничких тренинга пред први меч, а сада је уочи мајсторице ваљда авансно причао о судијском критеријуму. Имао је примедбе на онај критеријум из друге утакмице због Партизанове агресивности и сада је истакао како се нада коректном дељењу правде.

Томе се нада и Партизан, јер ако тако буде, уз борбеност на максималном нивоу, Џикићеву добру припрему утакмице и бар три расположена појединца са поенима у рукама, црно-бели имају шансу да одиграју егал утакмицу у којој је све могуће. Па и победа.

А на срећу навијача Партизана, претходних година, па и кроз историју црно-бели су се често налазили у сличним ситуацијама, па су успевали да оборе и много крупније зверке од Цедевите.



У претходне две утакмице обе екипе искористиле су предност домаћег паркета и о првом финалисти одлучиваће се у престоници Хрватске. Фаворит је Цедевита, која је и по оценама стручњака после Црвене звезде показала највише у актуелној сезони.

Али...

Свим навијачима "парног ваљка" и даље је у сећању тројка Нолана Смита уз звук сирене на Фајнал фору регионалног такмичења у Комбанк арени. Управо је те 2014. Партизан био велики фаворит против Цедевите, али је састав из Загреба у шокантној завршници изборио финале. У другом полуфиналу Цибона је изненадила Звезду, па је публика у Београду у финалу гледала дуел две загребачке екипе.

Да ли је време за наплату дугова и реванш црно-белих?

"Краљица игара" често је режирала невероватне завршнице великих мечева, а Партизан је неретко тријумфално излазио из истих. Из тог разлога, мало је присталица бившег првака Европе који не верују у успех изабраника Александра Џикића, упркос чињеници да је наспрам тима из Хумске, ипак, квалитетнија постава.

Тренер "парног ваљка" свестан је тежине задатка у "Кутији шибица".

"Пред нама је тежак посао, шта год да радимо неће бити лако. Исти је рецепт, ограничити број поена које ће они постићи у транзицији. У нападу ћемо покушати да поентирамо пре него што поставе одбрану. Важно је добити битку под кошевима, колико се може, јер ни то неће бити лако пошто им је центарска линија висока и покретљива", рекао је Џикић за сајт црно-белих.

Први финалиста биће познат негде око 21 сат, а други за два дана, када ће у Железнику, такође у трећем мечу, полуфиналну серију завршити Црвена звзеда и Будућност.

Улог је велики - корак до улазнице за Евролигу.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дејан

02.04.2017 11:22

Само напред Партизан!

ОДГОВОРИТЕ