Analiza - ABA: Mir u glavi, vatra u srcu - Partizan ide po finale!

Imao je trener Džikić vremena - osam dana, da odmori i spremi ekipu za majstoricu, a to je možda bilo i najpotrebnije crno-belima.  "Dan D", ima li Partizan snage? Partizan i Cedevita večeras u Zagrebu odlučuju o prvom finalisti plej-ofa ABA lige.

Košarka 02.04.2017 | 13:15
Analiza - ABA: Mir u glavi, vatra u srcu - Partizan ide po finale!
Doš'o je i taj dan! Dan odluke u kojem ćemo dobiti prvog finalistu plej-ofa Jadranske lige. Meč odluke igra se u Zagrebu, gde će košarkaši Partizana protiv Cedevite pokušati da dođu do pobede u gostima i plasmana u prvo finale regionalnog takmičenja od 2013. godine i trijumfa na Fajnal foru u Laktašima. Kao i na početku polufinalne serije, crno-beli su ulogu favorita prepustili hrvatskom šampionu, što naravno ne znači da u put Zagreba krenuli sa istaknutom belom zastavom. Naprotiv.

Brojke i tradicija kada su u pitanju dueli ova dva tima su na strani Cedevite, ali je na njihovim leđima i pritisak koji donosi uloga favorita i kao i činjenica da se hrvatski klub za ovdašnje uslove poprilično baškari sa novcem i budžetom kojim čak može da parira i pojedinim evroligaškim sastavima. A Cedeviti je u prošlosti upravo to umelo da predstavlja ozbiljan problem.

I to je svakako jedna od šansi Partizana. A da bi crno-beli uopšte došli u priliku da je iskoriste moraće u ovu utakmicu da uđu znatno čvršće nego na prethodne dve koje su odigrali protiv Cedevite u Zagrebu ove sezone. Uostalom, dva poraza, i to relativno rutinska, svedoče da je Partizan u tim mečevima delovao mlako. Potpuno drugačije je to izgledalo u Pioniru pre osam dana u drugoj utakmici polufinalne serije, gde je ekipaAleksandra Džikića uspela od prvog minuta agresivnom igrom da stavi igrače Cedevite u podređeni položaj. I to je uspevala tokom većeg dela meča, a onda kada je tim posrnuo, izdigao se sjajni Vil Hečer.

Samo, još jedan od preduslova za uspeh crno-belih na mestu gde su u Jadranskoj ligi prethodno slavili samo jednom od 2009. godine, je da Hečer odigra još jednu takvu partiju, da krilni centar Stefan Birčević ponovo bude bar blizu dabl-dabl učinka, ali i da se priključe još neki. To bi mogao da bude kapiten Novica Veličković, jedan od retkih iz sadašnje ekipe koji zna kako se igraju i dobijaju utakmice kao što je ova u Zagrebu. Imao je trener Džikić vremena - osam dana, da odmori i spremi ekipu za majstoricu, a to je možda bilo i najpotrebnije crno-belima koji su tek protiv Cedevite zaigrali u najjačem sastavu mada ni tad svi povređeni nisu bili potpuno oporavljeni.

Međutim, čak i da nije tako, ovo su utakmice koje se, kako to sportisti vole slikovito da kažu, "igraju i sa jednom nogom". Važno je da sportskim rečnikom "proključa krv" u svakom od igrača, a da glava i ruke, koliko god je to moguće, ostanu mirne. To je Džikićuspeo veoma dobro da uradi u pripremi prethodne utakmice, a koliko je Partizan bio borben svedoči i podatak da je na kraju i nadmašio Cedevitu po broju skokova iako je to često bio problem crno-belih ove sezone u okršajima sa rivalom iz Zagreba.

Videćemo kakva će atmosfera biti u Domu sportova, obično je tamo "pozorišna" publika, a trener Cedevite Veljko Mršić, pomalo neočekivano, u ovoj polufinalnoj seriji bavio se i nekim stvarima koji nemaju mnogo veze sa terenom - poput "špijuniranja" protivničkih treninga pred prvi meč, a sada je uoči majstorice valjda avansno pričao o sudijskom kriterijumu. Imao je primedbe na onaj kriterijum iz druge utakmice zbog Partizanove agresivnosti i sada je istakao kako se nada korektnom deljenju pravde.

Tome se nada i Partizan, jer ako tako bude, uz borbenost na maksimalnom nivou, Džikićevu dobru pripremu utakmice i bar tri raspoložena pojedinca sa poenima u rukama, crno-beli imaju šansu da odigraju egal utakmicu u kojoj je sve moguće. Pa i pobeda.

A na sreću navijača Partizana, prethodnih godina, pa i kroz istoriju crno-beli su se često nalazili u sličnim situacijama, pa su uspevali da obore i mnogo krupnije zverke od Cedevite.



U prethodne dve utakmice obe ekipe iskoristile su prednost domaćeg parketa i o prvom finalisti odlučivaće se u prestonici Hrvatske. Favorit je Cedevita, koja je i po ocenama stručnjaka posle Crvene zvezde pokazala najviše u aktuelnoj sezoni.

Ali...

Svim navijačima "parnog valjka" i dalje je u sećanju trojka Nolana Smita uz zvuk sirene na Fajnal foru regionalnog takmičenja u Kombank areni. Upravo je te 2014. Partizan bio veliki favorit protiv Cedevite, ali je sastav iz Zagreba u šokantnoj završnici izborio finale. U drugom polufinalu Cibona je iznenadila Zvezdu, pa je publika u Beogradu u finalu gledala duel dve zagrebačke ekipe.

Da li je vreme za naplatu dugova i revanš crno-belih?

"Kraljica igara" često je režirala neverovatne završnice velikih mečeva, a Partizan je neretko trijumfalno izlazio iz istih. Iz tog razloga, malo je pristalica bivšeg prvaka Evrope koji ne veruju u uspeh izabranika Aleksandra Džikića, uprkos činjenici da je naspram tima iz Humske, ipak, kvalitetnija postava.

Trener "parnog valjka" svestan je težine zadatka u "Kutiji šibica".

"Pred nama je težak posao, šta god da radimo neće biti lako. Isti je recept, ograničiti broj poena koje će oni postići u tranziciji. U napadu ćemo pokušati da poentiramo pre nego što postave odbranu. Važno je dobiti bitku pod koševima, koliko se može, jer ni to neće biti lako pošto im je centarska linija visoka i pokretljiva", rekao je Džikić za sajt crno-belih.

Prvi finalista biće poznat negde oko 21 sat, a drugi za dva dana, kada će u Železniku, takođe u trećem meču, polufinalnu seriju završiti Crvena zvzeda i Budućnost.

Ulog je veliki - korak do ulaznice za Evroligu.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dejan

02.04.2017 11:22

Samo napred Partizan!

ODGOVORITE