Вучић гласао на Новом Београду!

Председнички кандидат Александар Вучић гласао је данас нешто после 8. 00 часова на гласачком месту 27 градске општине Нови Београд . На гласачко мјесто дошао је са ћерком Милицом.

Србија 02.04.2017 | 07:23
Вучић гласао на Новом Београду!

Испред и унутар зграде Цептера, у којој се налази гласачко место, окупио се велики број домаћих и страних новинара, фоторепортера.



Отворена биралишта на изборима за предсједника Републике Србије на којима се грађани опредјељују између 11 кандидата.

Право гласа има 6. 724. 949 уписаних бирача, а то могу да остваре на укупно 8. 396 бирачких места до 20 часова. Држављани Србије у БиХ гласаће на два бирачка мјеста у Бања Луци и Сарајеву. У питању је српска амбасада у Сарајеву и конзулат у Бањалуци, гдје су јутрос, такође, отворена бирачка мјеста.



Бирачи бирају између сљедећих кандидата: Саше Јанковића, Вука Јеремића, Мирослава Паровића, Саше Радуловића, Луке Максимовића, Александра Вучића, Бошка Обрадовића, Војислава Шешеља, Александра Поповића, Милана Стаматовића и Ненада Чанка.

У заводима за извршење заводских санкција биће отворено 29 бирачких мјеста гдје ће моћи да гласа 9.326 бирача.

За гласање на Косову и Метохији РИК је раније одредио 90 бирачких мјеста, на којима ће моћи да гласа 105.929 бирача.

Бирач може да гласа само под условом да на бирачко место понесе важећу личну карту, пасош или возачку дозволу, на чијем обрасцу је наведен јединствени матични број грађана.

РИК подсјећа да ће бирачи којима је истекла лична карта моћи да гласају под условом да бирачком одбору, уз њу, приложе и потврду Министарства унутрашњих послова о поднетом захтјеву за издавање нове личне карте.

Сви бирачи требало је да добију обавјештење са адресом бирачког места на којем ће моћи да гласају, при чему нису дужни да то обавјештење понесу на гласање, саопштио је РИК.

Бирачи који су из здравствених разлога спријечени да дођу на бирачко мјесто, као и особе са инвалидитетом и немоћна стара лица, могу да гласају уколико до 11 часова на дан избора о томе обавијесте бирачки одбор, навели су у РИК-у.

Такође, указују и да бирачи са инвалидитетом могу да на бирачко мјесто дођу уз помоћ пса водича, као и да умјесто личног потписивања, користе печат са потписом, односно личним подацима.

За гласање на Косову и Метохији Републичка изборна комисија доставила је ОЕБС-у комплетан изборни материјал. ОЕБС у спровођењу избора учествовује са четири центра за прикупљање гласова, са повезаним огранцима широм Косова и Метохије.

На изборима за предсједника Србије гласаће се на укупно 53 бирачка мјеста у иностранству, која ће бити отворена у 32 земље. Бирачко право у иностранству моћи ће да искористи укупно 11.590 држављана Србије. Неки гласачи у иностранству већ су могли јуче да искористе своје право у појединим земљама, Великој Британији, Канади и САД. 

Гласа се и у Аустрији, Белгији, БиХ, Грчкој, Италији, Јужноафричкој Републици, Катару, Кини, Либану, Македонији, Малти, Мађарској, Немачкој, Норвешкој, Пољској, Румунији, Русији, Словачкој, Словенији, Турској, УАЕ, Финској, Француској, Холандији Хрватској, Црној Гори, Шведској, Швајцарској.

Спровођење избора за предсједника Србије прати укупно 1.955 домаћих посматрача из четири удружења и 126 страних посматрача из 25 организација, изборних комисија и амбасада.

Од домаћих посматрача изборе прати Удружење Грађани на стражи, Центар за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА), ЦЕСИД и Јуком.

Посматраче има Парламентарна скупштина Савета Европе, Делегација ЕУ у Србији, Канцеларија за демократске институције и људска права ОЕБС-а, Интерпарламентарна скупштина Заједнице независних држава, организација СИЛБА - иницијатива за дијалог и демократију из Данске и Организација Евроазија центар.

Од страних посматрача изборе прате и амбасаде САД, Канаде, Аустралије, Велике Британије, Немачке, Француске, Италије, Аустрије, Холандије, Шведске, Швајцарске, Румуније, Украјине, Бугарске, Пољске и Нигерије.

Такође, спровођење избора прати и Централна изборна комисија БиХ, Централна изборна комисија Руске Федерације и Државна изборна комисија Македоније.

(БН/Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Процјена

02.04.2017 06:24

Вучић 51%, Прелетачевић 15%, Јанковић 13%, Јеремић 9%, Шешељ 5%, Обрадовиц 3% итд. Ако случајно буде други круг иду Вучић и Прелетачевић...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.04.2017 08:08

Стање Сесељ 68 % Вуциц 29% Прелетацевиц 2% Јеремиц 0,3 % итд

Name

Босњак

02.04.2017 07:43

Зелим Вуцицу све најбоље на овим изборима...његова политика је политика стабилности и пријатељства Босњацког и Српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

02.04.2017 08:33

Јесте стабилно свака част?. Видио си Босњак, да за 24 сата у режији Додика и Бакира направи се предратно стање. Можда си мислио на стабилизацију времана и престанак падавина. Мада би Они рекли да могу и на вријеме утјецати.

Name

Ме

02.04.2017 08:24

Мммм, За сто он сада они свијету церку Стално гура пред камере??? Интересантно ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вип_тетка

02.04.2017 08:43

Кад је изадао са биралиста рекао је да је гласао за себе бас цудно

ОДГОВОРИТЕ