Vučić glasao na Novom Beogradu!

Predsednički kandidat Aleksandar Vučić glasao je danas nešto posle 8. 00 časova na glasačkom mestu 27 gradske opštine Novi Beograd . Na glasačko mjesto došao je sa ćerkom Milicom.

Srbija 02.04.2017 | 07:23
Vučić glasao na Novom Beogradu!

Ispred i unutar zgrade Ceptera, u kojoj se nalazi glasačko mesto, okupio se veliki broj domaćih i stranih novinara, fotoreportera.



Otvorena birališta na izborima za predsjednika Republike Srbije na kojima se građani opredjeljuju između 11 kandidata.

Pravo glasa ima 6. 724. 949 upisanih birača, a to mogu da ostvare na ukupno 8. 396 biračkih mesta do 20 časova. Državljani Srbije u BiH glasaće na dva biračka mjesta u Banja Luci i Sarajevu. U pitanju je srpska ambasada u Sarajevu i konzulat u Banjaluci, gdje su jutros, takođe, otvorena biračka mjesta.



Birači biraju između sljedećih kandidata: Saše Jankovića, Vuka Jeremića, Miroslava Parovića, Saše Radulovića, Luke Maksimovića, Aleksandra Vučića, Boška Obradovića, Vojislava Šešelja, Aleksandra Popovića, Milana Stamatovića i Nenada Čanka.

U zavodima za izvršenje zavodskih sankcija biće otvoreno 29 biračkih mjesta gdje će moći da glasa 9.326 birača.

Za glasanje na Kosovu i Metohiji RIK je ranije odredio 90 biračkih mjesta, na kojima će moći da glasa 105.929 birača.

Birač može da glasa samo pod uslovom da na biračko mesto ponese važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu, na čijem obrascu je naveden jedinstveni matični broj građana.

RIK podsjeća da će birači kojima je istekla lična karta moći da glasaju pod uslovom da biračkom odboru, uz nju, prilože i potvrdu Ministarstva unutrašnjih poslova o podnetom zahtjevu za izdavanje nove lične karte.

Svi birači trebalo je da dobiju obavještenje sa adresom biračkog mesta na kojem će moći da glasaju, pri čemu nisu dužni da to obavještenje ponesu na glasanje, saopštio je RIK.

Birači koji su iz zdravstvenih razloga spriječeni da dođu na biračko mjesto, kao i osobe sa invaliditetom i nemoćna stara lica, mogu da glasaju ukoliko do 11 časova na dan izbora o tome obavijeste birački odbor, naveli su u RIK-u.

Takođe, ukazuju i da birači sa invaliditetom mogu da na biračko mjesto dođu uz pomoć psa vodiča, kao i da umjesto ličnog potpisivanja, koriste pečat sa potpisom, odnosno ličnim podacima.

Za glasanje na Kosovu i Metohiji Republička izborna komisija dostavila je OEBS-u kompletan izborni materijal. OEBS u sprovođenju izbora učestvovuje sa četiri centra za prikupljanje glasova, sa povezanim ograncima širom Kosova i Metohije.

Na izborima za predsjednika Srbije glasaće se na ukupno 53 biračka mjesta u inostranstvu, koja će biti otvorena u 32 zemlje. Biračko pravo u inostranstvu moći će da iskoristi ukupno 11.590 državljana Srbije. Neki glasači u inostranstvu već su mogli juče da iskoriste svoje pravo u pojedinim zemljama, Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD. 

Glasa se i u Austriji, Belgiji, BiH, Grčkoj, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Kataru, Kini, Libanu, Makedoniji, Malti, Mađarskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, UAE, Finskoj, Francuskoj, Holandiji Hrvatskoj, Crnoj Gori, Švedskoj, Švajcarskoj.

Sprovođenje izbora za predsjednika Srbije prati ukupno 1.955 domaćih posmatrača iz četiri udruženja i 126 stranih posmatrača iz 25 organizacija, izbornih komisija i ambasada.

Od domaćih posmatrača izbore prati Udruženje Građani na straži, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), CESID i Jukom.

Posmatrače ima Parlamentarna skupština Saveta Evrope, Delegacija EU u Srbiji, Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a, Interparlamentarna skupština Zajednice nezavisnih država, organizacija SILBA - inicijativa za dijalog i demokratiju iz Danske i Organizacija Evroazija centar.

Od stranih posmatrača izbore prate i ambasade SAD, Kanade, Australije, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Austrije, Holandije, Švedske, Švajcarske, Rumunije, Ukrajine, Bugarske, Poljske i Nigerije.

Takođe, sprovođenje izbora prati i Centralna izborna komisija BiH, Centralna izborna komisija Ruske Federacije i Državna izborna komisija Makedonije.

(BN/Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Procjena

02.04.2017 06:24

Vučić 51%, Preletačević 15%, Janković 13%, Jeremić 9%, Šešelj 5%, Obradovic 3% itd. Ako slučajno bude drugi krug idu Vučić i Preletačević...

ODGOVORITE
Name

Re

02.04.2017 08:08

Stanje Seselj 68 % Vucic 29% Preletacevic 2% Jeremic 0,3 % itd

Name

Bosnjak

02.04.2017 07:43

Zelim Vucicu sve najbolje na ovim izborima...njegova politika je politika stabilnosti i prijateljstva Bosnjackog i Srpskog naroda.

ODGOVORITE
Name

Đorđe

02.04.2017 08:33

Jeste stabilno svaka čast?. Vidio si Bosnjak, da za 24 sata u režiji Dodika i Bakira napravi se predratno stanje. Možda si mislio na stabilizaciju vremana i prestanak padavina. Mada bi Oni rekli da mogu i na vrijeme utjecati.

Name

Me

02.04.2017 08:24

Mmmm, Za sto on sada oni svijetu cerku Stalno gura pred kamere??? Interesantno ???

ODGOVORITE
Name

Vip_tetka

02.04.2017 08:43

Kad je izadao sa biralista rekao je da je glasao za sebe bas cudno

ODGOVORITE