12. зборник у избору Грује Лере

Зборник "Живот пише афоризме 2" који је пиредио књижевник Грујо Леро, изашао је из штампе поводом 1. априла, Свјетског дана шале.

Република Српска 01.04.2017 | 21:38
12. зборник у избору Грује Лере
У Зборнику су објављени афоризми 32 аутора који су учествовали на прошлогодишњем Међународном фестивалу хумора и сатире у Бијељини, чији је Леро организатор.

У Зборник, чији је рецензент као и ранијих година уредник у Новинској агенцији Републике Српске - Срна Ненад Тадић, аутор карикатура Југослав Влаховић, а издавач бањалучки "Носорог", уврштени су, између осталих, и ови афоризми Исмета Алијагића:

"Радници су храбро пали - на бранику приватизације; Да би народу вратили осмијех, од државе су направили циркус; Газда плаћа раднике по сату, само што му сат касни по неколико мјесеци".

Из пера Миладина Берића у Зборнику су се нашли афоризми:"У возу за Европу нама су припала спаваћа кола; Издајем локал од двадесетак квадрата. Идеалан за приватни универзитет".

"Тајкуни су наше највеће богатство", поручује Раде Ђерговић.

Драган Илић сугерише: "Клонирајте нам вођу. То мајка више не рађа!"

"Прво су покрадени избори, па послије све остало; Чим смо пронашли кључ успјеха неко је промијенио браву", афоризми су Владислава Влаховића.

Живко Вујић додаје: "Власт је заразна болест која се преноси са гласачког листића на четворогодишњи мандат".

Афористичар Митар Ђерић каже: "Живот пише афоризме. Све су краћи; Лако је пензионерима који имају родитеље".

"Шварц је - немачко име. А `шворц` је - српско презиме", истиче Миливоје Јозић.

Екрем Мацић пише: "У борби против корупције отворено је двадесет приватних факултета; Некако живим од пензије, али шта ћу кад ми родитељи умру?"

Јова Николић напомиње: "За чврсте коалиције потребне су будале. Паметни су склони да попуштају".

Томислав Супек указује: "Дилема модерних мајки: дијета или дијете?; Проблем хрватског бирачког тијела јесте - што нема главу".

"Одумирање државе завршило је у социјализму. Сада је ред дошао на народ", констатује Васил Толевски.

Станислав Томић примјећује: "Цијене расту. Не можеш их препознати".

"Извињавамо се, господине, али немамо ситно да Вам вратимо кусур. Је л` може нека диплома?", пита Ненад Ћорилић.

Док је дилема Грује Лере: "Како да останемо живи кад се не мичемо с мртве тачке?".

"Код нас је физички рад слабо плаћен, а памет - нема цијене", констатује Леро.

Лерин 12. антологијски избор афоризама и хумористичко-сатиричних пјесама биће представљен 7. априла на 14. Међународном фестивалу хумора и сатире "Бијељина 2017" који ће бити одржан у организацији Народне библиотеке "Филип Вишњић" и Удружења афористичара "1. април", чији је Леро предсједник.

Програм овогодишњег Фестивала почеће у 19.00 часова у Народној библиотеци "Филип Вишњић" отварањем изложбе карикатура "49. Пјер", Компаније "Новости", на којој ће бити приказано четрдесетак радова.

Изложбу ће отворити уредник стране хумора и сатире у "Вечерњим новостима" Бојан Љубеновић.

Након отварања изложбе, у Великој сали библиотеке биће одржано вече хумора и сатире гдје ће бити представљен и Зборник "Живот пише афоризме 2".

Грујо Леро је 2004. године у Бијељини утемељио априлске сусрете сатиричара и основао Удружење афористичара "1. април", које 14. годину у овом граду организује међународни фестивал.

(БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар