12. zbornik u izboru Gruje Lere

Zbornik "Život piše aforizme 2" koji je piredio književnik Grujo Lero, izašao je iz štampe povodom 1. aprila, Svjetskog dana šale.

Republika Srpska 01.04.2017 | 21:38
12. zbornik u izboru Gruje Lere
U Zborniku su objavljeni aforizmi 32 autora koji su učestvovali na prošlogodišnjem Međunarodnom festivalu humora i satire u Bijeljini, čiji je Lero organizator.

U Zbornik, čiji je recenzent kao i ranijih godina urednik u Novinskoj agenciji Republike Srpske - Srna Nenad Tadić, autor karikatura Jugoslav Vlahović, a izdavač banjalučki "Nosorog", uvršteni su, između ostalih, i ovi aforizmi Ismeta Alijagića:

"Radnici su hrabro pali - na braniku privatizacije; Da bi narodu vratili osmijeh, od države su napravili cirkus; Gazda plaća radnike po satu, samo što mu sat kasni po nekoliko mjeseci".

Iz pera Miladina Berića u Zborniku su se našli aforizmi:"U vozu za Evropu nama su pripala spavaća kola; Izdajem lokal od dvadesetak kvadrata. Idealan za privatni univerzitet".

"Tajkuni su naše najveće bogatstvo", poručuje Rade Đergović.

Dragan Ilić sugeriše: "Кlonirajte nam vođu. To majka više ne rađa!"

"Prvo su pokradeni izbori, pa poslije sve ostalo; Čim smo pronašli ključ uspjeha neko je promijenio bravu", aforizmi su Vladislava Vlahovića.

Živko Vujić dodaje: "Vlast je zarazna bolest koja se prenosi sa glasačkog listića na četvorogodišnji mandat".

Aforističar Mitar Đerić kaže: "Život piše aforizme. Sve su kraći; Lako je penzionerima koji imaju roditelje".

"Švarc je - nemačko ime. A `švorc` je - srpsko prezime", ističe Milivoje Jozić.

Ekrem Macić piše: "U borbi protiv korupcije otvoreno je dvadeset privatnih fakulteta; Nekako živim od penzije, ali šta ću kad mi roditelji umru?"

Jova Nikolić napominje: "Za čvrste koalicije potrebne su budale. Pametni su skloni da popuštaju".

Tomislav Supek ukazuje: "Dilema modernih majki: dijeta ili dijete?; Problem hrvatskog biračkog tijela jeste - što nema glavu".

"Odumiranje države završilo je u socijalizmu. Sada je red došao na narod", konstatuje Vasil Tolevski.

Stanislav Tomić primjećuje: "Cijene rastu. Ne možeš ih prepoznati".

"Izvinjavamo se, gospodine, ali nemamo sitno da Vam vratimo kusur. Je l` može neka diploma?", pita Nenad Ćorilić.

Dok je dilema Gruje Lere: "Кako da ostanemo živi kad se ne mičemo s mrtve tačke?".

"Кod nas je fizički rad slabo plaćen, a pamet - nema cijene", konstatuje Lero.

Lerin 12. antologijski izbor aforizama i humorističko-satiričnih pjesama biće predstavljen 7. aprila na 14. Međunarodnom festivalu humora i satire "Bijeljina 2017" koji će biti održan u organizaciji Narodne biblioteke "Filip Višnjić" i Udruženja aforističara "1. april", čiji je Lero predsjednik.

Program ovogodišnjeg Festivala počeće u 19.00 časova u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" otvaranjem izložbe karikatura "49. Pjer", Кompanije "Novosti", na kojoj će biti prikazano četrdesetak radova.

Izložbu će otvoriti urednik strane humora i satire u "Večernjim novostima" Bojan Ljubenović.

Nakon otvaranja izložbe, u Velikoj sali biblioteke biće održano veče humora i satire gdje će biti predstavljen i Zbornik "Život piše aforizme 2".

Grujo Lero je 2004. godine u Bijeljini utemeljio aprilske susrete satiričara i osnovao Udruženje aforističara "1. april", koje 14. godinu u ovom gradu organizuje međunarodni festival.

(BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar