Шта значе уведене санкције за БиХ?

Босна и Херцеговина се од данас поново нашла под санкцијама Енергетске заједнице, јер није усвојила закон о регулатору, преносу и тржишту енергије и гаса у БиХ. Провјерили смо какве ће санкције имати посљедице за БиХ и њене грађане.

Босна и Херцеговина 01.04.2017 | 19:35
Шта значе уведене санкције за БиХ?
Босна и Херцеговина је од данас под енергетским санкцијама. Иако су Српска и Федерација начелно биле постигле договор да се методологија за транспортну тарифу за гас доноси на државном, а саме тарифе у оквиру ентитета, договор је међутим пао у воду.

Спорно је ко ће регулисати увоз гаса у БиХ – држава или ентитети.

Највише посљедица ће бити политичке природе: Енергетска заједница ће дати препоруку Европској унији да обустави финансирање свих енергетских пројеката у Босни и Херцеговини, а БиХ остаје без могућности гласања у овој међународној организацији.

Најозбиљнија посљедица би могла бити забрана извоза струје. Ентитетски премијери, међутим, увјеравају да се конкретне посљедице неће осјетити, барем не за сада.

Санкције би, међутим, могле да изазову и посљедице које ће да осјете сви грађани, упозоравају из Савјета министара. У изјави за “Дневни аваз” министар спољне трговине БиХ Мирко Шаровић упозорио је да би могло да дође и до поскупљења гаса.

"То је сасвим извјесно, посебно због промјена тарифа у Србији. Слободног тржишта немамо и осуђени смо на један извор. Србија је већ најавила промјену транспортних тарифа и то ће се одразити на цијену гаса", рекао је Шаровић.

Из ентитетских компаније које се баве дистрибуцијом гаса, међутим, увјеравају да за сада неће доћи до поскупљења овог енергента.

Оно што је већ јасно јесте да су ентитетске власти у БиХ још једном показале да оно што је договорено не мора бити и усвојено. Босна и Херцеговина је тренутно једина држава у Европи која се налази под енергетским санкцијама.



(БН телевизија)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

свјетионицар

01.04.2017 17:57

Одлицно. Било би добро да нам укину извоз струје , и енергената (угаљ, дрво , ТНГ, нафта , плин...).На тај нацин владајуца партија це остати без нацина да финансира своје криминалне марифетлуке (куповина гласова, одрзавање виртуалне запослености у хидроенергетском сектору ) , Доци це до отпустања непотребног кадра и виска који је до посла досао уз помоц непотизма и странцарења. Остаце само неопходан и струцан кадар , бас онако како и треба да буде . Свакако добар дио струцног кадра це да оде ,ако га мамлази не буду хтјели платити онолико колико вреди, или ако га буду малтретирали , МИслим да је то прави пут да се овим неспособним владарима стане у крај и да се конацно оставе без алата за одрзавање оваквог непромјењеног статуса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.04.2017 18:54

Толико о циркус тзв дрзави бих.само напријед са пропадањем

Name

Супер

01.04.2017 19:04

Ако забране извоз струје на насем трзисту це се појавити висак,ето разлога за појефтињење. Ал у пањевима.

Name

Хана

01.04.2017 18:13

Ником ништаод обичног народа јасно није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арнел

01.04.2017 18:45

За мене не значе ништа, гријем се на дрва а од извоза енергената народу не иде ни марка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срки

01.04.2017 20:02

Свака шуша истреса гаће над окупираном територијом од ЕУ и она јој опе уводи санкције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бубана

01.04.2017 21:46

Ако мене питате мозе и без струје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

01.04.2017 22:58

Свака стала хоце да је дрзава.

ОДГОВОРИТЕ