Šta znače uvedene sankcije za BiH?

Bosna i Hercegovina se od danas ponovo našla pod sankcijama Energetske zajednice, jer nije usvojila zakon o regulatoru, prenosu i tržištu energije i gasa u BiH. Provjerili smo kakve će sankcije imati posljedice za BiH i njene građane.

Bosna i Hercegovina 01.04.2017 | 19:35
Šta znače uvedene sankcije za BiH?
Bosna i Hercegovina je od danas pod energetskim sankcijama. Iako su Srpska i Federacija načelno bile postigle dogovor da se metodologija za transportnu tarifu za gas donosi na državnom, a same tarife u okviru entiteta, dogovor je međutim pao u vodu.

Sporno je ko će regulisati uvoz gasa u BiH – država ili entiteti.

Najviše posljedica će biti političke prirode: Energetska zajednica će dati preporuku Evropskoj uniji da obustavi finansiranje svih energetskih projekata u Bosni i Hercegovini, a BiH ostaje bez mogućnosti glasanja u ovoj međunarodnoj organizaciji.

Najozbiljnija posljedica bi mogla biti zabrana izvoza struje. Entitetski premijeri, međutim, uvjeravaju da se konkretne posljedice neće osjetiti, barem ne za sada.

Sankcije bi, međutim, mogle da izazovu i posljedice koje će da osjete svi građani, upozoravaju iz Savjeta ministara. U izjavi za “Dnevni avaz” ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović upozorio je da bi moglo da dođe i do poskupljenja gasa.

"To je sasvim izvjesno, posebno zbog promjena tarifa u Srbiji. Slobodnog tržišta nemamo i osuđeni smo na jedan izvor. Srbija je već najavila promjenu transportnih tarifa i to će se odraziti na cijenu gasa", rekao je Šarović.

Iz entitetskih kompanije koje se bave distribucijom gasa, međutim, uvjeravaju da za sada neće doći do poskupljenja ovog energenta.

Ono što je već jasno jeste da su entitetske vlasti u BiH još jednom pokazale da ono što je dogovoreno ne mora biti i usvojeno. Bosna i Hercegovina je trenutno jedina država u Evropi koja se nalazi pod energetskim sankcijama.



(BN televizija)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

svjetionicar

01.04.2017 17:57

Odlicno. Bilo bi dobro da nam ukinu izvoz struje , i energenata (ugalj, drvo , TNG, nafta , plin...).Na taj nacin vladajuca partija ce ostati bez nacina da finansira svoje kriminalne marifetluke (kupovina glasova, odrzavanje virtualne zaposlenosti u hidroenergetskom sektoru ) , Doci ce do otpustanja nepotrebnog kadra i viska koji je do posla dosao uz pomoc nepotizma i strancarenja. Ostace samo neophodan i strucan kadar , bas onako kako i treba da bude . Svakako dobar dio strucnog kadra ce da ode ,ako ga mamlazi ne budu htjeli platiti onoliko koliko vredi, ili ako ga budu maltretirali , MIslim da je to pravi put da se ovim nesposobnim vladarima stane u kraj i da se konacno ostave bez alata za odrzavanje ovakvog nepromjenjenog statusa.

ODGOVORITE
Name

re

01.04.2017 18:54

Toliko o cirkus tzv drzavi bih.samo naprijed sa propadanjem

Name

Super

01.04.2017 19:04

Ako zabrane izvoz struje na nasem trzistu ce se pojaviti visak,eto razloga za pojeftinjenje. Al u panjevima.

Name

Hana

01.04.2017 18:13

Nikom ništaod običnog naroda jasno nije.

ODGOVORITE
Name

Arnel

01.04.2017 18:45

Za mene ne znače ništa, grijem se na drva a od izvoza energenata narodu ne ide ni marka.

ODGOVORITE
Name

Srki

01.04.2017 20:02

Svaka šuša istresa gaće nad okupiranom teritorijom od EU i ona joj ope uvodi sankcije.

ODGOVORITE
Name

Bubana

01.04.2017 21:46

Ako mene pitate moze i bez struje.

ODGOVORITE
Name

bosanko

01.04.2017 22:58

Svaka stala hoce da je drzava.

ODGOVORITE