Без акциза успорен пут БиХ према ЕУ

Предложено повећање акциза на гориво важан је елемент реформске агенде, која је важан дио европског пута БиХ, поручују из Делегације ЕУ у БиХ уочи хитне сједнице Представничког дома Парламента БиХ који ће разматрати у првом читању сет закона којима се акцизе на гориво повећавају за 15 фенинга, од којих је 10 намијењено за изградњу ауто-путева и пет за изградњу путева.

Босна и Херцеговина 01.04.2017 | 13:07
Без акциза успорен пут БиХ према ЕУ
"Приходи од предложеног повећања акциза ићи ће, у суштини, директно у средства у путеве и ауто.путеве, на тај начин осигуравајући пријеко потребну модернизацију комплетне транспортне инфраструктуре, те сигурније, брже и поузданије ауто-путеве", истиче за ТВ1 портпаролка Делегације ЕУ Јамила Миловић Халиловић.

Она напомиње да су овакве мјере кључне и за промоцију економског раста БиХ, а да повећани приходи из прикупљених средстава омогућавају и задуживање код ЕБРД-а и других међународних иннституција, док ће бољи финансијски капацитети повећати и убрзати изградњу ауто-путева. 

"Ми сматрамо да има смисла да физичка и правна лица која користе нове путеве такође дају свој допринос кроз мањи додатни порез на гориво. Предложено повећање акциза важан је елемент реформске агенде, која је важан дио европског пута. Имајући у виду да треба подстакнути перспективе за економски раст, градња путева и боља транспортна повезаност важни су за будући економски развој БиХ", каже Миловић Халиловић. 

У случају изостанка оваквих активности, упозорава, Међународни монетарни фонд (ММФ) ће снизити пројекције раста за БиХ, што ће потпом захтијевати ревизију аранжмана са овом финансијском институцијом. 

"Још једна од посљедица неусвајања ове мјере наредне седмице би било и кашњење у ММФ-овој ревизији аранжмана, иницијално планираној за крај априла, што ће онда захтијевати нове преговоре о одређеним аспектима аранжмана. Тиме се, наиме, отварају врата и за кашњење у другим сродним програмима, укључујући и помоћ ЕУ, па чак и успоравање напретка земље на европском путу", наглашава Миловић Халиловић.

Она додаје да реформска агенда, у ширем смислу, представља интегрисани пакет мјера, укључујући и аранжман са ММФ-ом, који треба да буде проведен у цјелости. 

"Било каква кашњења код појединачних елемената неизбјежно доводе до кашњења код других. Стога је важно одржати динамику европског пута БиХ", закључује Миловић Халиловић у изјави за ТВ1.

Хитна сједница Представничког дома Парламента БиХ заказана је у сриједу, 5. априла. Посланици ће разматрати законе који ће омогућити повећање акциза на гориво, што је услов ММФ-а за нову траншу од 155 милона КМ.

(Вијести.ба) 

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Зоол

01.04.2017 11:10

Ако тај новац иде у аутопутеве знаци ли то да се неће наплаћивати када се изграде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Зоол

01.04.2017 12:13

Шта мислиш како ће бити? Као и до сада: Изми паре код регистрације и ипак наплати коришћење аутопута. Систем је испробан, народ се не буни. Новац се узима за друге сврхе (гдје год је тренутно рупа у буџету) а док возиш по путу пломбе ти испадају. Овдје је нешто друго у питању: ЕУ бирократе желе да направе простор марионетама које су поставили на разне нивое власти у БиХ (укључујући и ентитете) да имају нове приходе како би могли или да врате постојеће кредите које су узели од Запада или да од Запада узму нове. Зашто би се иначе ЕУ бринула о тако баналној ствари као висини акциза на гориво у БиХ? И зашто би због тако баналне ствари био успорен пут БиХ према ЕУ? Ово је толико провидно да већ вријеђа интелигенцију.

Name

ДЕГОТХИА

01.04.2017 13:12

ЈАСНО КАО ДАН - ЕБРД И ЕИБ ДАЛИ НОВЦЕ ДА СЕ ПРАВЕ АУТОПУТЕВИ КОЈИ НЕМАЈУ СМИСЛА И САДА ВЕСЕЛО ДОЛИЈЕВАЈУ УЉЕ НА ВАТРУ И КАЖУ ДА СЕ КРЕДИТИ МОРАЈУ ВРАТИТИ, А ВИ КАЗНИТЕ ВАШЕ ПОЛИТИЧАРЕ КОЈИ СУ ВАС ПОГРЕШНО И НЕПОТРЕБНО ЗАДУЖИЛИ, АКО ХОЋЕТЕ... ТО ВАМ ОНИ НЕ БРАНЕ!!! НАУЧЕНА ЛЕКЦИЈА - УЧЕ ОВАЈ НАРОД ДЕМОКРАТИЈИ И УМИРУ ОД СМЈЕХА

Name

И овај мути воду

01.04.2017 11:20

Шта ће нам ауто-путеви када нам млади свијет масовно одлази.Овај Вигемарк не говори о томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре и овај мути воду

01.04.2017 12:10

Не треба теби ниста. пун си злобе. зато се и праве да не иду људи. само да вуцес назад за то си родјен.

Name

Игор

01.04.2017 12:18

Па то и јесте поента. Максимално исцрпљивање ресурса , сто природних сто људских. То не би могло без послусника на власти и народа који је стока. Зивим у ЕУ и знам да ни један народ на западу не би дозволио да га тако униставају. У Бањалуци је успијех плата од 1000 марака, попити кафу и отици на море, отпутовати негдје 5 дана годисње а 350 дана зивјети у тунелу из Лепа села лепо горе. БиХ и Балкан су тамни вилајет.

Name

Коле

01.04.2017 13:17

Овде је одлично, само треба радити. Да радимо педесет посто колико радимо на бауштелу, видио би!

Name

Ецономиц Хит Ман

01.04.2017 12:04

Повећај акцизе, дижи кредите за изградњу, плаћај путарину, кроз осигурање за регистрацију аута, аранжмани са ММФ-ом...дерикоже, кад вам је доста?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ

01.04.2017 12:19

Је самоубиство,само нешта захтјевају а не нуде ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Авикакоте

01.04.2017 12:38

Какав грозан поглед у овог Вигемарка! Аутопутеви који се граде у БиХ и региону користице Американци у војне сврхе у потенцијалном сукобу са Русима,сто је убиство двије муве једним ударцем,обезбиједице себи услове за водјење рата у Европи и додатно задузити вец презадузене дрзавице бивсе Југославије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето ти га..

02.04.2017 06:14

А гдје ти као видиш Русе..??!! Овдје Руса ни у траговима нема, ни код комшија их нема, не назуриу се ни на обзору. Русија је далеко.., а и нека је, тамо нека остане.

Name

Ис

01.04.2017 12:42

Не дај вукота да СДС гласа за закон... нека додју црвени па нек изгласају закон. Да види народ како им не смета Дзаферовиц него их муци сто нису на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Ис

01.04.2017 13:06

У свим земљама законе у парламенту уусваја договорена вецина ,ако немозе распуста се јер висе не постоји.

Name

Ре Ре Ис

01.04.2017 17:32

Да имало пратис политицку сцену у БиХ видјео би да одавно нема парламентарне вецине на њвоу БиХ. Сдс ако подвије реп после Саровицеве изјаве и изгласају закон који омогуцава СНСД-у да добије паре од ММФ-а је забио последњи ексер.

Name

ТДИ

01.04.2017 13:26

А сто ти белосветски хостаплери заједно са насим љигавим политицарима не доведу стране фабрике и запосле народ ако хоце да помогну овој напаценој земљи,него је и њим у интересу да нас сто висе задузе и унисте.Пази молим те акцизе и европски пут,нигдје везе.Па Луксембур има гориво и цигаре без акциза,а има највеци доходак по глави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тиито

01.04.2017 15:04

У преводу,са акцизама брже сиромашите народ па ће сиротиња да се дигне на куку и мотику.и потјера милу и његову екипу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ

01.04.2017 15:37

Ово је један плацени западни лазљивац који је задузен само за интересе запада.Лазе у оци да не мозе се без акциза у ЕУ. Наравно "треба их увести" да би ви били сигурни у наплатама својих потразивања. Ви се бас бринете за градане БиХ. Смијесно стварно.

ОДГОВОРИТЕ