Bez akciza usporen put BiH prema EU

Predloženo povećanje akciza na gorivo važan je element reformske agende, koja je važan dio evropskog puta BiH, poručuju iz Delegacije EU u BiH uoči hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH koji će razmatrati u prvom čitanju set zakona kojima se akcize na gorivo povećavaju za 15 feninga, od kojih je 10 namijenjeno za izgradnju auto-puteva i pet za izgradnju puteva.

Bosna i Hercegovina 01.04.2017 | 13:07
Bez akciza usporen put BiH prema EU
"Prihodi od predloženog povećanja akciza ići će, u suštini, direktno u sredstva u puteve i auto.puteve, na taj način osiguravajući prijeko potrebnu modernizaciju kompletne transportne infrastrukture, te sigurnije, brže i pouzdanije auto-puteve", ističe za TV1 portparolka Delegacije EU Jamila Milović Halilović.

Ona napominje da su ovakve mjere ključne i za promociju ekonomskog rasta BiH, a da povećani prihodi iz prikupljenih sredstava omogućavaju i zaduživanje kod EBRD-a i drugih međunarodnih innstitucija, dok će bolji finansijski kapaciteti povećati i ubrzati izgradnju auto-puteva. 

"Mi smatramo da ima smisla da fizička i pravna lica koja koriste nove puteve takođe daju svoj doprinos kroz manji dodatni porez na gorivo. Predloženo povećanje akciza važan je element reformske agende, koja je važan dio evropskog puta. Imajući u vidu da treba podstaknuti perspektive za ekonomski rast, gradnja puteva i bolja transportna povezanost važni su za budući ekonomski razvoj BiH", kaže Milović Halilović. 

U slučaju izostanka ovakvih aktivnosti, upozorava, Međunarodni monetarni fond (MMF) će sniziti projekcije rasta za BiH, što će potpom zahtijevati reviziju aranžmana sa ovom finansijskom institucijom. 

"Još jedna od posljedica neusvajanja ove mjere naredne sedmice bi bilo i kašnjenje u MMF-ovoj reviziji aranžmana, inicijalno planiranoj za kraj aprila, što će onda zahtijevati nove pregovore o određenim aspektima aranžmana. Time se, naime, otvaraju vrata i za kašnjenje u drugim srodnim programima, uključujući i pomoć EU, pa čak i usporavanje napretka zemlje na evropskom putu", naglašava Milović Halilović.

Ona dodaje da reformska agenda, u širem smislu, predstavlja integrisani paket mjera, uključujući i aranžman sa MMF-om, koji treba da bude proveden u cjelosti. 

"Bilo kakva kašnjenja kod pojedinačnih elemenata neizbježno dovode do kašnjenja kod drugih. Stoga je važno održati dinamiku evropskog puta BiH", zaključuje Milović Halilović u izjavi za TV1.

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH zakazana je u srijedu, 5. aprila. Poslanici će razmatrati zakone koji će omogućiti povećanje akciza na gorivo, što je uslov MMF-a za novu tranšu od 155 milona KM.

(Vijesti.ba) 

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Zool

01.04.2017 11:10

Ako taj novac ide u autoputeve znaci li to da se neće naplaćivati kada se izgrade.

ODGOVORITE
Name

re Zool

01.04.2017 12:13

Šta misliš kako će biti? Kao i do sada: Izmi pare kod registracije i ipak naplati korišćenje autoputa. Sistem je isproban, narod se ne buni. Novac se uzima za druge svrhe (gdje god je trenutno rupa u budžetu) a dok voziš po putu plombe ti ispadaju. Ovdje je nešto drugo u pitanju: EU birokrate žele da naprave prostor marionetama koje su postavili na razne nivoe vlasti u BiH (uključujući i entitete) da imaju nove prihode kako bi mogli ili da vrate postojeće kredite koje su uzeli od Zapada ili da od Zapada uzmu nove. Zašto bi se inače EU brinula o tako banalnoj stvari kao visini akciza na gorivo u BiH? I zašto bi zbog tako banalne stvari bio usporen put BiH prema EU? Ovo je toliko providno da već vrijeđa inteligenciju.

Name

DEGOTHIA

01.04.2017 13:12

JASNO KAO DAN - EBRD I EIB DALI NOVCE DA SE PRAVE AUTOPUTEVI KOJI NEMAJU SMISLA I SADA VESELO DOLIJEVAJU ULJE NA VATRU I KAŽU DA SE KREDITI MORAJU VRATITI, A VI KAZNITE VAŠE POLITIČARE KOJI SU VAS POGREŠNO I NEPOTREBNO ZADUŽILI, AKO HOĆETE... TO VAM ONI NE BRANE!!! NAUČENA LEKCIJA - UČE OVAJ NAROD DEMOKRATIJI I UMIRU OD SMJEHA

Name

I ovaj muti vodu

01.04.2017 11:20

Šta će nam auto-putevi kada nam mladi svijet masovno odlazi.Ovaj Vigemark ne govori o tome.

ODGOVORITE
Name

re i ovaj muti vodu

01.04.2017 12:10

Ne treba tebi nista. pun si zlobe. zato se i prave da ne idu ljudi. samo da vuces nazad za to si rodjen.

Name

Igor

01.04.2017 12:18

Pa to i jeste poenta. Maksimalno iscrpljivanje resursa , sto prirodnih sto ljudskih. To ne bi moglo bez poslusnika na vlasti i naroda koji je stoka. Zivim u EU i znam da ni jedan narod na zapadu ne bi dozvolio da ga tako unistavaju. U Banjaluci je uspijeh plata od 1000 maraka, popiti kafu i otici na more, otputovati negdje 5 dana godisnje a 350 dana zivjeti u tunelu iz Lepa sela lepo gore. BiH i Balkan su tamni vilajet.

Name

Kole

01.04.2017 13:17

Ovde je odlično, samo treba raditi. Da radimo pedeset posto koliko radimo na bauštelu, vidio bi!

Name

Economic Hit Man

01.04.2017 12:04

Povećaj akcize, diži kredite za izgradnju, plaćaj putarinu, kroz osiguranje za registraciju auta, aranžmani sa MMF-om...derikože, kad vam je dosta?

ODGOVORITE
Name

EU

01.04.2017 12:19

Je samoubistvo,samo nešta zahtjevaju a ne nude ništa.

ODGOVORITE
Name

Avikakote

01.04.2017 12:38

Kakav grozan pogled u ovog Vigemarka! Autoputevi koji se grade u BiH i regionu koristice Amerikanci u vojne svrhe u potencijalnom sukobu sa Rusima,sto je ubistvo dvije muve jednim udarcem,obezbijedice sebi uslove za vodjenje rata u Evropi i dodatno zaduziti vec prezaduzene drzavice bivse Jugoslavije.

ODGOVORITE
Name

Eto ti ga..

02.04.2017 06:14

A gdje ti kao vidiš Ruse..??!! Ovdje Rusa ni u tragovima nema, ni kod komšija ih nema, ne nazuriu se ni na obzoru. Rusija je daleko.., a i neka je, tamo neka ostane.

Name

Is

01.04.2017 12:42

Ne daj vukota da SDS glasa za zakon... neka dodju crveni pa nek izglasaju zakon. Da vidi narod kako im ne smeta Dzaferovic nego ih muci sto nisu na vlasti.

ODGOVORITE
Name

re Is

01.04.2017 13:06

U svim zemljama zakone u parlamentu uusvaja dogovorena vecina ,ako nemoze raspusta se jer vise ne postoji.

Name

Re Re Is

01.04.2017 17:32

Da imalo pratis politicku scenu u BiH vidjeo bi da odavno nema parlamentarne vecine na njvou BiH. Sds ako podvije rep posle Saroviceve izjave i izglasaju zakon koji omogucava SNSD-u da dobije pare od MMF-a je zabio poslednji ekser.

Name

TDI

01.04.2017 13:26

A sto ti belosvetski hostapleri zajedno sa nasim ljigavim politicarima ne dovedu strane fabrike i zaposle narod ako hoce da pomognu ovoj napacenoj zemlji,nego je i njim u interesu da nas sto vise zaduze i uniste.Pazi molim te akcize i evropski put,nigdje veze.Pa Luksembur ima gorivo i cigare bez akciza,a ima najveci dohodak po glavi.

ODGOVORITE
Name

Tiito

01.04.2017 15:04

U prevodu,sa akcizama brže siromašite narod pa će sirotinja da se digne na kuku i motiku.i potjera milu i njegovu ekipu

ODGOVORITE
Name

EU

01.04.2017 15:37

Ovo je jedan placeni zapadni lazljivac koji je zaduzen samo za interese zapada.Laze u oci da ne moze se bez akciza u EU. Naravno "treba ih uvesti" da bi vi bili sigurni u naplatama svojih potrazivanja. Vi se bas brinete za gradane BiH. Smijesno stvarno.

ODGOVORITE