БиХ под санкцијама због гаса

Босна и Херцеговина од данас поново је под санкцијама Енергетске заједнице јер није испоштовала договор и усвојила закон о регулатору, преносу и тржишту енергије и гаса на нивоу Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина 01.04.2017 | 09:40
БиХ под санкцијама због гаса
Ове санкције подразумијевају да БиХ као чланица ове заједнице остаје без могућности гласања и њеним представницима неће бити плаћени путни трошкови. Поред овога, како нам је и у петак потврђено, Министарски савјет Енергетске заједнице разматраће у октобру и додатне санкције против БиХ које би могле подразумијевати ускраћивање средстава намијењених енергетском сектору.

Јанез Копач, директор Секретаријата Енергетске заједнице, рекао је за БХРТ да је, према његовим информацијама, кривац Федерација БиХ, која за разлику од Републике Српске није прихватила већи дио у танчине договорених рјешења. Такође, додао је да иако је БиХ под санкцијама, могуће је да јој буде онемогућен извоз струје, мада је мало вјероватно да ће се то догодити.

"Ова ситуација није добра за БиХ јер је више нико не узима озбиљно. Све што је обећано крши се. БиХ је потписала тај договор с ЕУ о постепеном придруживању, али на подручју енергетике нема шта да покаже. Ко ће вјеровати БиХ, која је чланица неке заједнице и не поштује скоро ништа, да ће поштовати нешто чему се тек придружује. То је веома негативан сигнал и не могу да разумијем", рекао је Копач.

За разлику од Копача, који је разочаран, санкције као да нису погодиле званичнике у БиХ, па тако Фадил Новалић, премијер ФБиХ, каже да уколико се уведу нове, БиХ неће моћи да располаже одређеним новцем.

"Не можемо у БиХ ријешити проблем и питања која се односе на гас, док проблема нема у области електричне енергије. Надам се да ћемо ријешити проблеме и да БиХ неће бити уведене санкције", рекао је Новалић, додајући да у финансијском смислу БиХ сада ништа не губи, те да је увјерен да ће се пронаћи рјешење и услови бити испуњени.

Жељка Цвијановић, премијер Републике Српске, рекла је да Министарство индустрије, енергетике и рударства ради свој дио посла у области енергетике.

"Уколико неко хоће да каже да у активности одређеног министарства спада и пренос надлежности са нивоа ентитета на БиХ, морам рећи да то не можемо да радимо", рекла је Цвијановићева, истичући да постоје рјешења којима би се испунио захтјев ЕУ.

(Независне)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

АР

01.04.2017 07:49

Ме прија зељкици и мафијасима да се вец једном успостави власт И стави конацно тацка на јаваслук и лоповлук.Европа у коју се куну И тобозе једва цекају да удју у европску унију неда висе да се краде.Па ста би Баја онда електро привреда му је задња нада И златна кока која јос даје новац да би он опсто заједно са багром око њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

игор

01.04.2017 08:03

Па ста раде они наши нељебовици у Сарајеву

Name

Генерал

01.04.2017 08:04

Подразумијевало се од самог поцетка да це овласти бити ренесене на највиси ниво. Не знам засто су уопсте потписивали изјаву да це то усагласити у датом временоском периоду. У свакој дрзави је то на дрзавном нивоу па не постоји други нацин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ре генерал

01.04.2017 08:47

Е мој генералеКад оду вани на потпис све мед и млијеко кад се врате ми недамо ово.оно.....ми смо надлежни............нико да схвати да у ЕУ има још сложених држава једна Њемачка има државица хејбет ал су стратешки закони и потписи на нивоу државе.Никога у ЕУ не интерасеује да ли ми имамо три или сто кантана РС ФБИХ..............

Name

ре

01.04.2017 10:42

Ал босна није дрзава зато И немозе на том нивоу само Република Српска И федерација.

Name

@рере

01.04.2017 10:59

На којим си ти дрогама.САД има51 државу а један пасош и једног предсједника једну владу........ако ми покажеш пасош РС И ФБИХ јавно чу се спалити.Све ово ти знаш ал се правиш блесав или си то стварно.

Name

ре милош

01.04.2017 11:03

Право у Брисел и објасни људима да нема БИХ веч двије државе РС И ФБИХ. Они то сигрурнео не знају.Наравно код преласка граница користи пасош РС.

Name

ре милос

01.04.2017 19:07

Зато вам је беиха прогласена за легло терориста . толико о твојој тзв беиха.а какво мисљење брисел има о вама нетреба коментарисат.

Name

@ре ре

01.04.2017 19:11

Ако ти је беиха дрзава сто тако не одлуцује као дрзава идиоте вец се мора питат Република Српска И ако си паметан а по овоме ниси требас знат да је само федерална јединица И ниста висе са три пресједника 2 полиције ит'д И имате мини варту а ми насу тробојку

Name

ММФ

01.04.2017 10:01

То је то кад ми замишљамо наке државице унутар БИХ,Једна ВБ излази из ЕУ .Један потис на нивоу ВБ и капак Шкотска.Ирска С.Ирска против ал нема фајде.Ал овдје свак хоче да буде држава.

ОДГОВОРИТЕ