BiH pod sankcijama zbog gasa

Bosna i Hercegovina od danas ponovo je pod sankcijama Energetske zajednice jer nije ispoštovala dogovor i usvojila zakon o regulatoru, prenosu i tržištu energije i gasa na nivou Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina 01.04.2017 | 09:40
BiH pod sankcijama zbog gasa
Ove sankcije podrazumijevaju da BiH kao članica ove zajednice ostaje bez mogućnosti glasanja i njenim predstavnicima neće biti plaćeni putni troškovi. Pored ovoga, kako nam je i u petak potvrđeno, Ministarski savjet Energetske zajednice razmatraće u oktobru i dodatne sankcije protiv BiH koje bi mogle podrazumijevati uskraćivanje sredstava namijenjenih energetskom sektoru.

Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, rekao je za BHRT da je, prema njegovim informacijama, krivac Federacija BiH, koja za razliku od Republike Srpske nije prihvatila veći dio u tančine dogovorenih rješenja. Takođe, dodao je da iako je BiH pod sankcijama, moguće je da joj bude onemogućen izvoz struje, mada je malo vjerovatno da će se to dogoditi.

"Ova situacija nije dobra za BiH jer je više niko ne uzima ozbiljno. Sve što je obećano krši se. BiH je potpisala taj dogovor s EU o postepenom pridruživanju, ali na području energetike nema šta da pokaže. Ko će vjerovati BiH, koja je članica neke zajednice i ne poštuje skoro ništa, da će poštovati nešto čemu se tek pridružuje. To je veoma negativan signal i ne mogu da razumijem", rekao je Kopač.

Za razliku od Kopača, koji je razočaran, sankcije kao da nisu pogodile zvaničnike u BiH, pa tako Fadil Novalić, premijer FBiH, kaže da ukoliko se uvedu nove, BiH neće moći da raspolaže određenim novcem.

"Ne možemo u BiH riješiti problem i pitanja koja se odnose na gas, dok problema nema u oblasti električne energije. Nadam se da ćemo riješiti probleme i da BiH neće biti uvedene sankcije", rekao je Novalić, dodajući da u finansijskom smislu BiH sada ništa ne gubi, te da je uvjeren da će se pronaći rješenje i uslovi biti ispunjeni.

Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske, rekla je da Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva radi svoj dio posla u oblasti energetike.

"Ukoliko neko hoće da kaže da u aktivnosti određenog ministarstva spada i prenos nadležnosti sa nivoa entiteta na BiH, moram reći da to ne možemo da radimo", rekla je Cvijanovićeva, ističući da postoje rješenja kojima bi se ispunio zahtjev EU.

(Nezavisne)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

AR

01.04.2017 07:49

Me prija zeljkici i mafijasima da se vec jednom uspostavi vlast I stavi konacno tacka na javasluk i lopovluk.Evropa u koju se kunu I toboze jedva cekaju da udju u evropsku uniju neda vise da se krade.Pa sta bi Baja onda elektro privreda mu je zadnja nada I zlatna koka koja jos daje novac da bi on opsto zajedno sa bagrom oko njega.

ODGOVORITE
Name

igor

01.04.2017 08:03

Pa sta rade oni naši neljebovici u Sarajevu

Name

General

01.04.2017 08:04

Podrazumijevalo se od samog pocetka da ce ovlasti biti renesene na najvisi nivo. Ne znam zasto su uopste potpisivali izjavu da ce to usaglasiti u datom vremenoskom periodu. U svakoj drzavi je to na drzavnom nivou pa ne postoji drugi nacin.

ODGOVORITE
Name

@re general

01.04.2017 08:47

E moj generaleKad odu vani na potpis sve med i mlijeko kad se vrate mi nedamo ovo.ono.....mi smo nadležni............niko da shvati da u EU ima još složenih država jedna Njemačka ima državica hejbet al su strateški zakoni i potpisi na nivou države.Nikoga u EU ne interaseuje da li mi imamo tri ili sto kantana RS FBIH..............

Name

re

01.04.2017 10:42

Al bosna nije drzava zato I nemoze na tom nivou samo Republika Srpska I federacija.

Name

@rere

01.04.2017 10:59

Na kojim si ti drogama.SAD ima51 državu a jedan pasoš i jednog predsjednika jednu vladu........ako mi pokažeš pasoš RS I FBIH javno ču se spaliti.Sve ovo ti znaš al se praviš blesav ili si to stvarno.

Name

re miloš

01.04.2017 11:03

Pravo u Brisel i objasni ljudima da nema BIH več dvije države RS I FBIH. Oni to sigrurneo ne znaju.Naravno kod prelaska granica koristi pasoš RS.

Name

re milos

01.04.2017 19:07

Zato vam je beiha proglasena za leglo terorista . toliko o tvojoj tzv beiha.a kakvo misljenje brisel ima o vama netreba komentarisat.

Name

@re re

01.04.2017 19:11

Ako ti je beiha drzava sto tako ne odlucuje kao drzava idiote vec se mora pitat Republika Srpska I ako si pametan a po ovome nisi trebas znat da je samo federalna jedinica I nista vise sa tri presjednika 2 policije it'd I imate mini vartu a mi nasu trobojku

Name

MMF

01.04.2017 10:01

To je to kad mi zamišljamo nake državice unutar BIH,Jedna VB izlazi iz EU .Jedan potis na nivou VB i kapak Škotska.Irska S.Irska protiv al nema fajde.Al ovdje svak hoče da bude država.

ODGOVORITE