Вучић нема достојног ривала

Србију још један дан дијели од предсједничких избора 2. априла, за које је од четвртка у поноћ почела изборна шутња, а досадашње анкете и истраживања јавног мнијења дају предност кандидату владајуће коалиције и актуалном премијеру Александру Вучићу који би, по многим оцјенама, могао побиједити већ у првом кругу.

Србија 01.04.2017 | 09:13
Вучић нема достојног ривала
На велику вјероватност да ће Вучић, између 11 кандидата, освојити натполовичну већину још у првом кругу указују посљедња истраживања двију агенција, Демостата и ИПСОС Стратегиц маркетинга, објављена у сриједу навечер, по којима само велика излазност може довести до другог круга.

Срђан Богосављевић из ИПСОС-а каже да резултати до којих се дошло темељем низа истраживања на случајним репрезентативним узорцима, и то тзв. методом “лице-у-лице”, показују више од 50 посто подршке Александру Вучићу. . "Најчешће је то на 54 до 55 посто, са статистичком грешком од плус-минус три посто", коментира Богосављевић.

И истраживање агенције Демостат показује да вођа владајуће Српске напредне странке (СНС) има подршку 56,2 посто опредијељених бирача, а слиједе четири протукандидата који су, по посљедњим анкетама, на испод 10 посто.

Још прије почетка кампање за предсједничке изборе показало се да програмски и стратешки разједињена опозиција нема ни снаге нити политичке воље понудити заједничког кандидата или бар двојицу који би изражавали ставове бирача грађанско-либералне и национално-конзервативне оријентације па се на изборном листићу нашло укупно 11 кандидата.

Према мјерењима ИПСОС Стратегиц маркетинга, Саша Јанковић је најчешће други с око 12 посто подршке и грешком од приближно два посто, Бели Прелетачевић је на трећем мјесту с 10-11 посто, а Вук Јеремић може рачунати на седам до осам посто гласова, док је Шешељ испод њега.

Вођа покрета Двери Бошко Обрадовић предњачи међу кандидатима који имају испод пет посто, међу којима су и предсједник Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненад Чанак, шеф покрета Доста је било Саша Радуловић, представник ДСС-а Александар Поповић, кандидат скупине грађана "За здраву Србију" Милан Стаматовић, те предсједник Народног слободарског покрета Мирослав Паровић.

Изборна шутња почела је у четвртак, 30. марта у поноћ и трајаће до затварања биралишта 2. аперила у 20 сати. Први поузданији прелиминарни резултати могли би се знати већ око 22 сата.

(БН/СБ)

Коментари / 0

Оставите коментар