Vučić nema dostojnog rivala

Srbiju još jedan dan dijeli od predsjedničkih izbora 2. aprila, za koje je od četvrtka u ponoć počela izborna šutnja, a dosadašnje ankete i istraživanja javnog mnijenja daju prednost kandidatu vladajuće koalicije i aktualnom premijeru Aleksandru Vučiću koji bi, po mnogim ocjenama, mogao pobijediti već u prvom krugu.

Srbija 01.04.2017 | 09:13
Vučić nema dostojnog rivala
Na veliku vjerovatnost da će Vučić, između 11 kandidata, osvojiti natpolovičnu većinu još u prvom krugu ukazuju posljednja istraživanja dviju agencija, Demostata i IPSOS Strategic marketinga, objavljena u srijedu navečer, po kojima samo velika izlaznost može dovesti do drugog kruga.

Srđan Bogosavljević iz IPSOS-a kaže da rezultati do kojih se došlo temeljem niza istraživanja na slučajnim reprezentativnim uzorcima, i to tzv. metodom “lice-u-lice”, pokazuju više od 50 posto podrške Aleksandru Vučiću. . "Najčešće je to na 54 do 55 posto, sa statističkom greškom od plus-minus tri posto", komentira Bogosavljević.

I istraživanje agencije Demostat pokazuje da vođa vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) ima podršku 56,2 posto opredijeljenih birača, a slijede četiri protukandidata koji su, po posljednjim anketama, na ispod 10 posto.

Još prije početka kampanje za predsjedničke izbore pokazalo se da programski i strateški razjedinjena opozicija nema ni snage niti političke volje ponuditi zajedničkog kandidata ili bar dvojicu koji bi izražavali stavove birača građansko-liberalne i nacionalno-konzervativne orijentacije pa se na izbornom listiću našlo ukupno 11 kandidata.

Prema mjerenjima IPSOS Strategic marketinga, Saša Janković je najčešće drugi s oko 12 posto podrške i greškom od približno dva posto, Beli Preletačević je na trećem mjestu s 10-11 posto, a Vuk Jeremić može računati na sedam do osam posto glasova, dok je Šešelj ispod njega.

Vođa pokreta Dveri Boško Obradović prednjači među kandidatima koji imaju ispod pet posto, među kojima su i predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak, šef pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, predstavnik DSS-a Aleksandar Popović, kandidat skupine građana "Za zdravu Srbiju" Milan Stamatović, te predsjednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović.

Izborna šutnja počela je u četvrtak, 30. marta u ponoć i trajaće do zatvaranja birališta 2. aperila u 20 sati. Prvi pouzdaniji preliminarni rezultati mogli bi se znati već oko 22 sata.

(BN/SB)

Komentari / 0

Ostavite komentar