ЕЛ: Реал чека Звезду или Дарушафаку!

Мадриђани победом над Фенербахчеом, уз пораз ЦСКА у Атини, обезбедили прво место пред Топ 8 фазу Евролиге.  Не помаже ни Жељкова гранитна одбрана: Мајстори Љуљ и Дончић разбијају све шаблоне! Реал славио против Фенербахчеа и направио велики корак ка првом месту уочи плеј-офа – 61:56.  ПАО четврти, ЦСКА неће бити први! Теова бомба била довољна само за продужетке. . .  Српски плејмејкер погодио као „онда“ преко Гарбахосе, али је ЦСКА прокоцкао победу и Зелени су на прагу предности домаћег паркета у плеј-офу.  

Кошарка 31.03.2017 | 23:34
ЕЛ: Реал чека Звезду или Дарушафаку!
Победник утакмице Дарушафака - Црвена звезда, која ће идућег петка одлучити последњег учесника Топ 8 фазе, гостоваће Реал Мадриду на почетку четвртфиналне плеј-оф серије 18. априла!

"Краљевићи" су у петак увече после преокрета савладали Фенербахче резултатом 61:56 (20:16, 9:16, 19:11, 13:13) и уз пораз ЦСКА од Панатинаикоса после продужетка, обезбедили челну позицију.

Они коло пре краја имају победу више од Московљана и бољи међусобни скор.

Панатинаикос се истовремено пробио на четврто место и има "у џепу" предност домаћег терена у Топ 8 фази. Да би је задржао, мораће у Тел Авиву да победи Макаби.

Фенербахче је пао чак на седму позицију, што значи да би за одлазак на Фајнал фор могао да се бори са ЦСКА, у неочекивано раној "репризи" прошлосезонског финала у Берлину.

Тим Жељка Обрадовића, Богдана Богдановића и Николе Калинића је најлошији у троуглу са Ефесом и Басконијом и да би напредовао на табели неопходан му је пораз неког од та два тима.

Басконија ће на свом паркету имати "зицер" против Жалгириса, док Ефес гостује Реалу, где је "на папиру" аутсајдер, али Шпанци су познати по томе што умеју да не одиграју пуном снагом ако им победа није неопходна...

Када погледате коначан резултат не морате да будете кошаркашки стручњак да схватите како је Жељко Обрадовић све перфектно припретио. Најталентованију екипу Старог Континента – а Реал Мадрид то свакако јесте – спустио је на мали број поена, али... Да , када играте са Краљевима увек постоји то али. Тренер Реал Мадрида Пабло Ласо у свом шпилу карата увек има неколико штихова који могу да заблистају кад је густо. А ти штихови вечерас су били Лука Дончић и Серхио Љуљ. На крају Реал је славио против Фенербахчеа (61:56) и направио одлучујући корак ка првомместу после регуларне фазе, обзиром да је ЦСКА поражен на гостовању у Атини.

Нема се шта много замерити играчима Фенербахчеа. Успели су да избегну улазак у Реалову машину, инсистирали су на сопственом стилу. Резултати су били видљиви. Реал, екипа са невероватним офанзивним потенцијалом је за полувреме убацила 29 поена (од тога девет у другој четвртини). Фенер је гранитном одбраном стекао солидну залиху, на половини треће деонице било је плус шест.

Међутим, онда је Серхио Љуљ рекао – доста. Убрзао је ритам и одвео утакмицу на воденицу Реала. Тројка, прелепа асистенција, па још једна тројка. Његов пример је следио суперталентовани Лука Дончић.

Реал је дошао до плус шест, али Жељко Обрадовић није желео да се преда. Наставио је да инсистира на чврстој одбрани и мало је недостајало да видимо меч на један посед.

После тројке Богдана Богдановића Фенер је 90 секунди пре краја причао на 59:56. Затим је Диксон украо лопту Луки Дончићу, али се млади Словенац реванширао на другој страни. Причитао је пик игру Богдановића и Веселог, ухватио живу лопту. Довољно да се стави тачка коју је слободним бацањима само подебљао Серхио Љуљ. Фенер је у жестокој кризи, везао је трећи пораз и тешко ће стићи до позиције која обезбеђује предност домаћег терена у плеј-офу

Одличну партију у редовима Фенера пружио је Богдан Богдановић. Он је уписао 15 поена (3/10 за три), Весели и Диксон су додали по 11. Богдановић је ударио и страшну рампу Ајону.

На другој страни код Реала је најбољи био Серхио Љуљ са 16, а само још Руди Фернандез био двоцифрен – 11 поена.

Панатинаикос је узаврелој атмосфери савладао ЦСКА на продужетке 85:80 и преузео четврто место на табели Евролиге које у плеј-офу гарантује предност домаћег терена. Овим поразом се ЦСКА и дефинитивно опростио од првог места које је коло пре краја обезбедио Реал. Међутим, ПАО још није завршио посао и мораће да победи у Тел Авиву у последњем колу. Или да чека пораз Басконије од Жалгириса... 

Милош Теодосић је тројком у стилу Стефа Карија пола минута пре краја довео ЦСКА пред врата победе, погодио је као „онда“ преко Гарбахосе, али Руси нису успели да преломе меч у своју корист. Отишли су у продужетке где су дали само пет поена (све са линије пенала) и ПАО је на крилима сјајне подршке дошао до велике победе.

Екипе су се смењивале у вођству од првог минута, Теодосић и Де Коло су дали 13 од укупно 17 поена ЦСКА, али је ПАО имао више разиграних играча и држао мршаво вођство.

Синглтон је тројком за плус шест отворио други квартал игре, а Риверс и Џејмс су са по 10 поена у првом полувремену били нерешива енигма за госте. Ипак, ЦСКА није дао домаћину да се одлепи и стигао је до изједначења непосредно пред одлазак на полувреме, да би ПАО везао пет поена за предност на великом одмору.

Рововска борба је настављена у трећој четвртини, Теодосић је погодио битну тројку за Армејце, а потом и Де Коло још једну за изједначење минут пре краја четвртине. Ипак,Папас је везао три поена и одржао Зелене у предности пред одлучујућих 10 минута игре.

ПАО је имао плус четири на почетку последње четвртине, али је било суђено да се овај меч реши у драматичној завршници...

Итудис је поечо последњу четвртину без Теодосића у петорци, Огастин је донео изједначење гостима, а онда је прорадио Де Коло и погодио тројку за плус четири. Када су Армејци пропустили да преломе меч и када су Грци преко Синглтона и Риверса стигли на поен заостатка, Итудис је коначно четири минута пре краја убацио Теодосића. ПАО је прешао у вођство, а Џејмс је 50 секунди пре краја промашио тројку за четири разлике.

И онда Теодосић! Бомбом са 10 метара на 36 секунди до краја је охладио трибине бомбом са девет метара! Калатес је погодио оба пенала за изједначење, потом је ДеКоло изгубио лопту, али и Џејмс на другој страни. У последњем нападу Теодосић није успео да шутира, Гист је имао шут за победу, али је промашио и ушло се у продужетке.

Клацакалица је настављена. ПАО би повео са два разлике, а ЦСКА би изједначио са линије слободних бацања и тако три минута игре. Риверс је везао два пенала и тројку за плус четири,Теодосић и Воронцевич су промашили тројке, а Гист је закуцавањем ставио тачку. 

Риверс је са 17 поена био најбољи у победничкој екипи, Џејмс и Синглтон су убацили по 13, а Калатес 12. Теодосић је код ЦСКА убацио 15 поена (1/1 за два, 3/6 за три, 4/4 пенали, три асистенције, четири изгубљене лопте), колико и Де Коло. По 14 су додали Воронцевић иОгастин. 

РЕЗУЛТАТИ 29. КОЛА:

Жалгирис - Армани 84:88
/Пенгос 16, Лекавичијус 15, 7ас - Ћинћарини 17, 4ск, 4ас, Мачван 7, 5ск, 5ас, Радуљица 6/

Галатасарај - Басконија 80:103
/Тајус 14, 8ск, Мицов 8, 3ск, 2ас - Тили 20, 4ск, Диоп 18, 5ск/

Црвена звезда - Уникс 83:65

Панатинаикос - ЦСКА 85:80 (73:73)

Реал Мадрид - Фенербахче 61:56
/Љуљ 16, 5изг, Фернандез 11 - Богдановић 15, 4ск, 4изг, Весели 11, 7ск, Калинић 5, 5ск/

одиграно у четвртак:

Ефес - Олимпијакос 77:69
Бамберг - Дарушафака 97:99 (84:84)
Барселона - Макаби 76:71

ТАБЕЛА: Реал 22-7, ЦСКА 21-8, Олимпијакос 19-10, ПАО 18-11, Ефес 17-12, Басконија 17-12, Фенербахче 17-12, Звезда 16-13 (плеј-оф), Дарушафака 15-14, Жалгирис 13-16, Барселона 12-17, Бамберг 10-19, Галатасарај 10-19, Макаби 10-19, Армани 8-21, Уникс 7-22.

ПАРОВИ ПОСЛЕДЊЕГ КОЛА: Фенербахче - Барселона, Бамберг - Галатасарај, Макаби - ПАО, Басконија - Жалгирис (четвртак), ЦСКА - Олимпијакос, Дарушафака - Звезда, Армани - Уникс, Реал - Ефес (петак).

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар