EL: Real čeka Zvezdu ili Darušafaku!

Madriđani pobedom nad Fenerbahčeom, uz poraz CSKA u Atini, obezbedili prvo mesto pred Top 8 fazu Evrolige.  Ne pomaže ni Željkova granitna odbrana: Majstori Ljulj i Dončić razbijaju sve šablone! Real slavio protiv Fenerbahčea i napravio veliki korak ka prvom mestu uoči plej-ofa – 61:56.  PAO četvrti, CSKA neće biti prvi! Teova bomba bila dovoljna samo za produžetke. . .  Srpski plejmejker pogodio kao „onda“ preko Garbahose, ali je CSKA prokockao pobedu i Zeleni su na pragu prednosti domaćeg parketa u plej-ofu.  

Košarka 31.03.2017 | 23:34
EL: Real čeka Zvezdu ili Darušafaku!
Pobednik utakmice Darušafaka - Crvena zvezda, koja će idućeg petka odlučiti poslednjeg učesnika Top 8 faze, gostovaće Real Madridu na početku četvrtfinalne plej-of serije 18. aprila!

"Kraljevići" su u petak uveče posle preokreta savladali Fenerbahče rezultatom 61:56 (20:16, 9:16, 19:11, 13:13) i uz poraz CSKA od Panatinaikosa posle produžetka, obezbedili čelnu poziciju.

Oni kolo pre kraja imaju pobedu više od Moskovljana i bolji međusobni skor.

Panatinaikos se istovremeno probio na četvrto mesto i ima "u džepu" prednost domaćeg terena u Top 8 fazi. Da bi je zadržao, moraće u Tel Avivu da pobedi Makabi.

Fenerbahče je pao čak na sedmu poziciju, što znači da bi za odlazak na Fajnal for mogao da se bori sa CSKA, u neočekivano ranoj "reprizi" prošlosezonskog finala u Berlinu.

Tim Željka Obradovića, Bogdana Bogdanovića i Nikole Kalinića je najlošiji u trouglu sa Efesom i Baskonijom i da bi napredovao na tabeli neophodan mu je poraz nekog od ta dva tima.

Baskonija će na svom parketu imati "zicer" protiv Žalgirisa, dok Efes gostuje Realu, gde je "na papiru" autsajder, ali Španci su poznati po tome što umeju da ne odigraju punom snagom ako im pobeda nije neophodna...

Kada pogledate konačan rezultat ne morate da budete košarkaški stručnjak da shvatite kako je Željko Obradović sve perfektno pripretio. Najtalentovaniju ekipu Starog Kontinenta – a Real Madrid to svakako jeste – spustio je na mali broj poena, ali... Da , kada igrate sa Kraljevima uvek postoji to ali. Trener Real Madrida Pablo Laso u svom špilu karata uvek ima nekoliko štihova koji mogu da zablistaju kad je gusto. A ti štihovi večeras su bili Luka Dončić i Serhio Ljulj. Na kraju Real je slavio protiv Fenerbahčea (61:56) i napravio odlučujući korak ka prvommestu posle regularne faze, obzirom da je CSKA poražen na gostovanju u Atini.

Nema se šta mnogo zameriti igračima Fenerbahčea. Uspeli su da izbegnu ulazak u Realovu mašinu, insistirali su na sopstvenom stilu. Rezultati su bili vidljivi. Real, ekipa sa neverovatnim ofanzivnim potencijalom je za poluvreme ubacila 29 poena (od toga devet u drugoj četvrtini). Fener je granitnom odbranom stekao solidnu zalihu, na polovini treće deonice bilo je plus šest.

Međutim, onda je Serhio Ljulj rekao – dosta. Ubrzao je ritam i odveo utakmicu na vodenicu Reala. Trojka, prelepa asistencija, pa još jedna trojka. Njegov primer je sledio supertalentovani Luka Dončić.

Real je došao do plus šest, ali Željko Obradović nije želeo da se preda. Nastavio je da insistira na čvrstoj odbrani i malo je nedostajalo da vidimo meč na jedan posed.

Posle trojke Bogdana Bogdanovića Fener je 90 sekundi pre kraja pričao na 59:56. Zatim je Dikson ukrao loptu Luki Dončiću, ali se mladi Slovenac revanširao na drugoj strani. Pričitao je pik igru Bogdanovića i Veselog, uhvatio živu loptu. Dovoljno da se stavi tačka koju je slobodnim bacanjima samo podebljao Serhio Ljulj. Fener je u žestokoj krizi, vezao je treći poraz i teško će stići do pozicije koja obezbeđuje prednost domaćeg terena u plej-ofu

Odličnu partiju u redovima Fenera pružio je Bogdan Bogdanović. On je upisao 15 poena (3/10 za tri), Veseli i Dikson su dodali po 11. Bogdanović je udario i strašnu rampu Ajonu.

Na drugoj strani kod Reala je najbolji bio Serhio Ljulj sa 16, a samo još Rudi Fernandez bio dvocifren – 11 poena.

Panatinaikos je uzavreloj atmosferi savladao CSKA na produžetke 85:80 i preuzeo četvrto mesto na tabeli Evrolige koje u plej-ofu garantuje prednost domaćeg terena. Ovim porazom se CSKA i definitivno oprostio od prvog mesta koje je kolo pre kraja obezbedio Real. Međutim, PAO još nije završio posao i moraće da pobedi u Tel Avivu u poslednjem kolu. Ili da čeka poraz Baskonije od Žalgirisa... 

Miloš Teodosić je trojkom u stilu Stefa Karija pola minuta pre kraja doveo CSKA pred vrata pobede, pogodio je kao „onda“ preko Garbahose, ali Rusi nisu uspeli da prelome meč u svoju korist. Otišli su u produžetke gde su dali samo pet poena (sve sa linije penala) i PAO je na krilima sjajne podrške došao do velike pobede.

Ekipe su se smenjivale u vođstvu od prvog minuta, Teodosić i De Kolo su dali 13 od ukupno 17 poena CSKA, ali je PAO imao više razigranih igrača i držao mršavo vođstvo.

Singlton je trojkom za plus šest otvorio drugi kvartal igre, a Rivers i Džejms su sa po 10 poena u prvom poluvremenu bili nerešiva enigma za goste. Ipak, CSKA nije dao domaćinu da se odlepi i stigao je do izjednačenja neposredno pred odlazak na poluvreme, da bi PAO vezao pet poena za prednost na velikom odmoru.

Rovovska borba je nastavljena u trećoj četvrtini, Teodosić je pogodio bitnu trojku za Armejce, a potom i De Kolo još jednu za izjednačenje minut pre kraja četvrtine. Ipak,Papas je vezao tri poena i održao Zelene u prednosti pred odlučujućih 10 minuta igre.

PAO je imao plus četiri na početku poslednje četvrtine, ali je bilo suđeno da se ovaj meč reši u dramatičnoj završnici...

Itudis je poečo poslednju četvrtinu bez Teodosića u petorci, Ogastin je doneo izjednačenje gostima, a onda je proradio De Kolo i pogodio trojku za plus četiri. Kada su Armejci propustili da prelome meč i kada su Grci preko Singltona i Riversa stigli na poen zaostatka, Itudis je konačno četiri minuta pre kraja ubacio Teodosića. PAO je prešao u vođstvo, a Džejms je 50 sekundi pre kraja promašio trojku za četiri razlike.

I onda Teodosić! Bombom sa 10 metara na 36 sekundi do kraja je ohladio tribine bombom sa devet metara! Kalates je pogodio oba penala za izjednačenje, potom je DeKolo izgubio loptu, ali i Džejms na drugoj strani. U poslednjem napadu Teodosić nije uspeo da šutira, Gist je imao šut za pobedu, ali je promašio i ušlo se u produžetke.

Klacakalica je nastavljena. PAO bi poveo sa dva razlike, a CSKA bi izjednačio sa linije slobodnih bacanja i tako tri minuta igre. Rivers je vezao dva penala i trojku za plus četiri,Teodosić i Voroncevič su promašili trojke, a Gist je zakucavanjem stavio tačku. 

Rivers je sa 17 poena bio najbolji u pobedničkoj ekipi, Džejms i Singlton su ubacili po 13, a Kalates 12. Teodosić je kod CSKA ubacio 15 poena (1/1 za dva, 3/6 za tri, 4/4 penali, tri asistencije, četiri izgubljene lopte), koliko i De Kolo. Po 14 su dodali Voroncević iOgastin. 

REZULTATI 29. KOLA:

Žalgiris - Armani 84:88
/Pengos 16, Lekavičijus 15, 7as - Ćinćarini 17, 4sk, 4as, Mačvan 7, 5sk, 5as, Raduljica 6/

Galatasaraj - Baskonija 80:103
/Tajus 14, 8sk, Micov 8, 3sk, 2as - Tili 20, 4sk, Diop 18, 5sk/

Crvena zvezda - Uniks 83:65

Panatinaikos - CSKA 85:80 (73:73)

Real Madrid - Fenerbahče 61:56
/Ljulj 16, 5izg, Fernandez 11 - Bogdanović 15, 4sk, 4izg, Veseli 11, 7sk, Kalinić 5, 5sk/

odigrano u četvrtak:

Efes - Olimpijakos 77:69
Bamberg - Darušafaka 97:99 (84:84)
Barselona - Makabi 76:71

TABELA: Real 22-7, CSKA 21-8, Olimpijakos 19-10, PAO 18-11, Efes 17-12, Baskonija 17-12, Fenerbahče 17-12, Zvezda 16-13 (plej-of), Darušafaka 15-14, Žalgiris 13-16, Barselona 12-17, Bamberg 10-19, Galatasaraj 10-19, Makabi 10-19, Armani 8-21, Uniks 7-22.

PAROVI POSLEDNJEG KOLA: Fenerbahče - Barselona, Bamberg - Galatasaraj, Makabi - PAO, Baskonija - Žalgiris (četvrtak), CSKA - Olimpijakos, Darušafaka - Zvezda, Armani - Uniks, Real - Efes (petak).

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar