''Косово неће формирати војску''

Званичници у Приштини толико инсистирају на формирању косовске војске да су досадили својим дугогодишњим савезницима - САД, НАТО и ЕУ. Трамп је послао свог изасланика у Приштину да стопира или одложи целу ствар.

Свијет 31.03.2017 | 21:54
''Косово неће формирати војску''
Непуних месец дана пошто је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг у отвореном писму јасно ставио до знања приштинским властима да Атлантски савез неће подржати трансформацију Безбедносних снага Косова (БСК) у војску без уставних промена, огласио се истим поводом и Хојт Брајан Ји, заменик помоћника америчког државног секретара за европска и евроазијска питања.

Наиме, Ји који је тренутно у посети Косову, позвао је владу у Приштини да склони закон са стола по којем би требало да се формира косовска војска током априла. Јасно је да Ји следи инструкције председника Доналда Трампа. Трамп је, додуше, недавно рекао да САД подржавају Косово на свом путу, али слањем Хојта Брајана Јиа даје јасан сигнал Албанцима да не "претерују".

- Тражимо од владе, председника и осталих који су укључени у процес да повуку закон док се консултације и координације не спроведу у складу са смерницама - рекао је Ји, и затражио од косовских власти да наставе консултације о том питању са мањинама.



И амерички амбасадор у Приштини Грег Делави истакао је да је његова земља уложила много у изградњу капацитета Косовских снага безбедности и да подржава њихову трансформацију у војску, али је истакао да то мора бити учињено кроз уставне измене и после консултација са свим заједницама, преносе данас косовски медији.

Делави је, како наводи "Коха диторе", истакао да ће, ако Косово оформи војску усвајањем закона, то нашкодити односима Приштине са међународним партнерима Косова - САД, НАТО и другима.

Иначе, НАТО и САД упозорили су раније да ће смањити војну сарадњу са Приштином уколико косовска влада спроведе трансформацију БСК у војску без уставних промена.

С друге стране, приштински медији најављују да ће предлог закона о формирању војске бити поднет на одобрење скупштини током априла након избора за председника Србије.



 Директор Центра за регионализам Александар Попов наглашава да је цела ситуација прилично збуњујућа и необична.

- Ово је први пут да се косовске власти отворено супротстављају својим западним савезницима које су до јуче беспоговорно слушали. Ако су се у случају одуговлачења формирања Заједнице српских општина наводно правдали протестима опозиције, сузавцем у скупштини и ванредним изборима, овде је питање само политичке воље. На најдиректнији начин Приштина се противи ставу Запада - објашњава Попов.

Како каже, необјашњиво је због чега то косовске власти раде.

- Поставља се питање да ли је то дупли пас Приштине и Вашингтона или то Косово само ради. Уколико би власти у Приштини окренуле леђа западним силама, Косово не би могло да опстане. Проблем је што је од доласка Доналда Трампа на власт, и политика САД неконзистентна како према НАТО и Европској унији тако и према нашем региону, односно Косову - истиче Попов и додаје да је збуњујући и повратак српске листе у косовску скупштину ако се уз њихово присуство формира та војска.

Председник Центра за спољну политику Александра Јоксимовић сматра да је формирање косовске војске само блеф тамошњих власти.

- Намерно су актуелизовали ову тему како би покушали да гурну у страну теме Специјалног суда за ратне злочине бивше ОВК. Такође, иду им у сусрет и избори, односно кампања на јесен, па се полако и за то припремају. Морамо имати свест да се сви противе формирању косовске војске без уставних промена - наглашава Јоксимовић.

Подсећања ради, немачки лист "Ноје Цирхер цајтунг" недавно је изнео и теорију по којој је председник Косова Хашим Тачи на листи оптужених пред новим Специјалним судом за злочине ОВК, што он зна и сам или сумња, па побуном против својих "западних заштитника" у ствари припрема елегантан одлазак са политичке сцене.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сефцет Бајрами

31.03.2017 20:07

А,у П.М. а ја све спремијо да саљем син на војску.

ОДГОВОРИТЕ