''Kosovo neće formirati vojsku''

Zvaničnici u Prištini toliko insistiraju na formiranju kosovske vojske da su dosadili svojim dugogodišnjim saveznicima - SAD, NATO i EU. Tramp je poslao svog izaslanika u Prištinu da stopira ili odloži celu stvar.

Svijet 31.03.2017 | 21:54
''Kosovo neće formirati vojsku''
Nepunih mesec dana pošto je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u otvorenom pismu jasno stavio do znanja prištinskim vlastima da Atlantski savez neće podržati transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u vojsku bez ustavnih promena, oglasio se istim povodom i Hojt Brajan Ji, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja.

Naime, Ji koji je trenutno u poseti Kosovu, pozvao je vladu u Prištini da skloni zakon sa stola po kojem bi trebalo da se formira kosovska vojska tokom aprila. Jasno je da Ji sledi instrukcije predsednika Donalda Trampa. Tramp je, doduše, nedavno rekao da SAD podržavaju Kosovo na svom putu, ali slanjem Hojta Brajana Jia daje jasan signal Albancima da ne "preteruju".

- Tražimo od vlade, predsednika i ostalih koji su uključeni u proces da povuku zakon dok se konsultacije i koordinacije ne sprovedu u skladu sa smernicama - rekao je Ji, i zatražio od kosovskih vlasti da nastave konsultacije o tom pitanju sa manjinama.



I američki ambasador u Prištini Greg Delavi istakao je da je njegova zemlja uložila mnogo u izgradnju kapaciteta Kosovskih snaga bezbednosti i da podržava njihovu transformaciju u vojsku, ali je istakao da to mora biti učinjeno kroz ustavne izmene i posle konsultacija sa svim zajednicama, prenose danas kosovski mediji.

Delavi je, kako navodi "Koha ditore", istakao da će, ako Kosovo oformi vojsku usvajanjem zakona, to naškoditi odnosima Prištine sa međunarodnim partnerima Kosova - SAD, NATO i drugima.

Inače, NATO i SAD upozorili su ranije da će smanjiti vojnu saradnju sa Prištinom ukoliko kosovska vlada sprovede transformaciju BSK u vojsku bez ustavnih promena.

S druge strane, prištinski mediji najavljuju da će predlog zakona o formiranju vojske biti podnet na odobrenje skupštini tokom aprila nakon izbora za predsednika Srbije.



 Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov naglašava da je cela situacija prilično zbunjujuća i neobična.

- Ovo je prvi put da se kosovske vlasti otvoreno suprotstavljaju svojim zapadnim saveznicima koje su do juče bespogovorno slušali. Ako su se u slučaju odugovlačenja formiranja Zajednice srpskih opština navodno pravdali protestima opozicije, suzavcem u skupštini i vanrednim izborima, ovde je pitanje samo političke volje. Na najdirektniji način Priština se protivi stavu Zapada - objašnjava Popov.

Kako kaže, neobjašnjivo je zbog čega to kosovske vlasti rade.

- Postavlja se pitanje da li je to dupli pas Prištine i Vašingtona ili to Kosovo samo radi. Ukoliko bi vlasti u Prištini okrenule leđa zapadnim silama, Kosovo ne bi moglo da opstane. Problem je što je od dolaska Donalda Trampa na vlast, i politika SAD nekonzistentna kako prema NATO i Evropskoj uniji tako i prema našem regionu, odnosno Kosovu - ističe Popov i dodaje da je zbunjujući i povratak srpske liste u kosovsku skupštinu ako se uz njihovo prisustvo formira ta vojska.

Predsednik Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović smatra da je formiranje kosovske vojske samo blef tamošnjih vlasti.

- Namerno su aktuelizovali ovu temu kako bi pokušali da gurnu u stranu teme Specijalnog suda za ratne zločine bivše OVK. Takođe, idu im u susret i izbori, odnosno kampanja na jesen, pa se polako i za to pripremaju. Moramo imati svest da se svi protive formiranju kosovske vojske bez ustavnih promena - naglašava Joksimović.

Podsećanja radi, nemački list "Noje Cirher cajtung" nedavno je izneo i teoriju po kojoj je predsednik Kosova Hašim Tači na listi optuženih pred novim Specijalnim sudom za zločine OVK, što on zna i sam ili sumnja, pa pobunom protiv svojih "zapadnih zaštitnika" u stvari priprema elegantan odlazak sa političke scene.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sefcet Bajrami

31.03.2017 20:07

A,u P.M. a ja sve spremijo da saljem sin na vojsku.

ODGOVORITE