Влада уништава локалне заједнице?

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево и предсједник Конференције локалних заједница СДС-а Мирослав Лучић упозорио је да Влада Републике Српске има двоструке аршине према становницима и општинама у Српској, а све зависи од тога која је политичка опција у којој локалној заједници на власти.

Република Српска 31.03.2017 | 19:59
Влада уништава локалне заједнице?
"Предсједник СНСД-а Милорад Додик одлучио је да Влада Српске преузме трећину губитака бањалучке топлане у износу од 29 милиона марака", подсјећа Лучић и додаје: "Бањалука која је, иако не по Уставу, у пракси главни град Републике Српске треба да се развија, али не може град у којем је СНСД на власти 20 година неодговорним понашањем да прави губитке, које ће путем буџета Владе враћати сви становници Српске. Они се задужују, а сви отплаћују."



Лучић позива Владу да престане да прави подјеле међу грађанима и општинама и пита: "Зашто се враћа дуг баш бањалучке Топлане? Да ли ће истом мјером помоћи и осталим комуналним предузећима и установама које су у проблемима? Комунално предузеће `Рад` у Источном Новом Сарајеву је у блокади. Хоће ли њима помоћи? Хоће ли помоћи Дому здравља у Билећи који нема новца да плати воду?"

Лучић сматра да, ако хоће да помогне локалним заједницама, Влада треба да ради оно што је њена надлежност. "29 милиона колико је дато бањалучкој Топлани било би довољно за изградњу нове болнице. Олимпијски центар `Јахорина`, највећи привредни потенцијал Источног Сарајева, у власништву је Владе, а рачуне им је блокирао ИРБ, који је такође у власништву Владе", тврди Лучић и упозорава да Влада Републике Српске сваке године уводи нове намете локалним заједницима које се полако гуше.

"Планирају да на локалне буџете пребаце домове здравља који су презадужени. Сваке године приходи од ПДВ-а се повећавају, али се поврат ПДВ-а у локалне заједнице смањује. За период 2016-2018. град Источно Сарајево и његових шест општина остаће без 12,5 милиона марака, јер су та средства прераспоређена за враћање спољног дуга Републике Српске", истиче Лучић.



Да Влада Републике Српске не зна да ради оно што је посао владе, сматра и економски аналитичар Алекса Милојевић. "Влада мирно гледа како овај народ нестаје. Не зна да од плодне земље, од природног богатства направи материјално богатство. Не зна како да запосли овај народ. Таква Влада влада скоро 20 година и довели су нас на саму ивицу биолошког и економског нестанка", тврди Милојевић.

У Конференцији локалне самоуправе СДС-а сумњају да је почела реализација стратегије, коју је након прошлогодишњих локалних избора зацртао предсједник СНСД-а Милорад Додик. Подсјећају да је тада јавно забранио свим министрима у Влади Српске да помажу локалним заједницама у којима су на власти СДС и Савез за промјене.

"Шта је намјера СНСД-а и њеног предсједника? Можда да се сви преселимо у Бањалуку и тако покушамо да остваримо своја грађанска, људска и сва остала права", истичу у СДС-у.



БН телевизија

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

паљански валтер

31.03.2017 18:08

Преселити владу бар ову годину у сарајевско романијски крај!Хитно!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалуцанин

31.03.2017 18:19

Мозе бураз са све паразитима. Нама нек неко врати насе фабрике и нас град.

Name

Ре

31.03.2017 19:08

Имал пиве

Name

Ис

31.03.2017 20:02

Влада нек остане у БЛ, предсједник да се пресели на Пале које су по уставу јос увијек главни град Српске, министарство саобрацаја у Добој, министарство пољопривреде у Бијељину, министарство туризма у Требиње.

Name

паљански валтер

01.04.2017 05:49

Предсједника цемо у домове са Елеком И Лулуедзијом добро су се ту разталили!

Name

Ефикасно

01.04.2017 06:31

Влада ефикасно унистава све цега се додирне.Бас све.Суме,воде,људе.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соња

01.04.2017 09:03

Нема јос много тога да унисти, на крају неце имати кога јер због њиховог рада и бриге о градјанима све висе младих људи одлази. Отјерали су све кадрове, а судбину нам кроје њихови полтрони са купљеним дипломама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговина

01.04.2017 09:05

Има једно село у Берковицима, обзиром да тамо нису на власти предлажем да га обидју и унисте све оно од цега људи тамо зиве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Номад

01.04.2017 16:23

Све сте у праву. Ипак, мислим да би и Ви из Истоцног Новог Сарајева конацно могли се уозбиљити и поцети радити. Није град покрице за васе неозбиљне послове и дјеције играрије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миро

01.04.2017 17:08

Не уништава само локалне заједнице него СВЕЕЕЕ!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАДО

01.04.2017 19:13

Нормално да уништава када смо ми, стадо, дозволили да нам овакви кроје судбину. Цобан ефикасност уништава све сто дотакне.