Да ли је ријешено српско питање?

Научни саветник у београдском Институту за европске студије Миша Ђурковић сматра да српско питање на Балкану треба решавати постепено, са дугорочним циљем обједињавања Србије, Републике Српске и ослобођене Црне Горе у јединствену српску заједницу

Регион 31.03.2017 | 18:50
Да ли је ријешено српско питање?
Он у интервјуу Срни истиче да не постоји посљедњи тренутак за решавање српског националног питања и да тај задатак треба решавати полако и дугорочно, у зависности од тога какви су односи великих сила у свету.

- И даље на овим просторима имамо доминацију сила које нама нису наклоњене и које раде на томе да се Срби сузбију на територију централне Србије -  упозорава Ђурковић.

Наглашава да је најважније избећи нове мултинационалне експерименте и конституисати јединство српског народа око идеја, симбола и заједничког интереса.

Ђурковић оцењује да Срби у решавању свог националног питања, прије свега, треба да се ослоне на себе, те да се добро преиспитају и направе стратегију духовне, демографске, технолошке, просветне и сваке друге обнове.

- Има пуно простора који не користимо да се обновимо, ојачамо и да у повољним тренуцима, јасно, са утемељеном снагом, истакнемо своје захтеве, планове и решења како за себе, тако и за односе са нашим суседима - сматра он.

Ђурковић наводи да је дугорочни циљ обједињавање Србије, Републике Српске и ослобођене Црне Горе у јединствену српску заједницу.

Хрвати плаћају егзодус Срба 

Када је реч о осталим народима на Балкану и решавању њиховог националног питања, Ђурковић наводи да је тачно да они имају велику подршку у пословима који су у вези са сузбијањем Срба, али да не види да је, осим Албанаца, било ко много задовољан и срећан оним што западне силе раде у региону.

- Хрвати сада дебело плаћају услуге које су им чињене за време отцепљења. Бошњаци се, такође, и даље масовно исељавају - напомиње он.

Ђурковић наводи да је дугорочни циљ обједињавање Србије, Републике Српске и ослобођене Црне Горе у јединствену српску заједницу.

- Још важније од тога, у овом тренутку, јесте јачање идентитетског јединства српског народа. Боже правде и застава Србије данас су симболи уз које устају и поносно стоје сви Срби на свету исто као што се заједно радују Ђоковићевим успесима - напомиње он.

Он верује да се мора појачати и културолошка размена, а, нарочито, просветна сарадња.

- Време је да се штампају јединствени уџбеници из историје, књижевности и других идентитетских предмета које би српска деца могла да користе на све ове три територије - истиче Ђурковић за Срну.

Ђурковић сматра да је регион апсолутни приоритет када је ријеч о српској политици како због бриге о српском народу на овим просторима, тако и због покушаја да се колико-толико пацификује утицај великих сила код српских суседа, који су, такође, велике жртве њихових прохтева и планова.Ту су и пројекти попут Српског речника или Српске енциклопедије, у чијој би изради морали да учествују Срби са целог Балкана.



Македонија је признала самопроглашено Косово да би се умилила странцима, али им то ништа није значило,

Он истиче да је Русија, као и увијек у историји, једини стварни велики пријатељ Срба у међународној арени, али да постоје бројне државе средњег нивоа утицаја у свијету са којима Срби не раде довољно.

- Од западних сила, нажалост, континуирано добијамо само проблем, али у одређеним констелацијама односа и по конкретним питањима можемо да нађемо заједнички интерес и са понеком од њих - сматра Ђурковић.

Срби се сада, након читавог века, ослобађају од такозване југословенске грешке и враћају на изворне позиције српске националне идеје каква је развијана од осамнаестог века до 1900. године, каже Ђурковић.

И даље на овим просторима имамо доминацију сила које нама нису наклоњене и које раде на томе да се Срби сузбију на територију централне Србије јер је ред, кад-тад, морао да дође и на њих, као православне - оцењује Ђурковић.

(Срна/Информер.рс)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Дзоо

31.03.2017 16:58

Аналитицари неби требали дјеловати нацооналистицки ти си један од оних који гура србе у сукубе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додо

01.04.2017 06:16

Овом се баш Олуја свидја.

Name

Ботицели

31.03.2017 17:01

Ако је овај науцни савјетник,какви ли су они сто савјетује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

судија

31.03.2017 17:05

Господине да ли то значи и рјешавање бошњачког питања на Санђаку .мађара у Војводини албанаца на југу Србије????????румуна .бугара????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре судија

31.03.2017 17:48

Па све ће се то ријешити успостављањем Српске државе.

Name

Драган

31.03.2017 19:48

Шта је то "Санђак"?

Name

комедија

31.03.2017 21:16

Како вам је у свијету тако це вам бити и у Српској дрзави.

Name

Валтер

31.03.2017 17:20

Неспомену Косово ни једном , ста му додје ослободјена Црна Гора од кога и цега ,бозе ме сацувај!

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

31.03.2017 17:33

Ја, кад би други спустили руке и цекали ста це Србии урадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стари мој

31.03.2017 17:41

Стари мој , ма јесмо ми ово пресли ону Карлобаг- Вировитица. Ау родјо , одосмо ми до Беца.А ја мислио ми смо Србија до Токија.Сад не знам на коју страну ударамо. Врти ми се у глави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

препород

31.03.2017 17:46

У Еx-Југи су Срби извукли дебљи крај. Ова идеја јацања националне свијести код Срба треба бити централни задатак свих установа свих српских земаља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нена

31.03.2017 18:04

Човјек има бујну машту. Свашта је ту убацио сбрда- сдола што ће реће наш човјек, али зато прима дебеле новце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Европљанин

31.03.2017 19:15

Кад Србија,БиХ и Ц.Гора удју у ЕУ,сви Срби це зивјети у једној дрзави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

31.03.2017 19:50

Којој? ЕУ није држава. Како је плитке људе лако навући флоскулама...

Name

Дон

31.03.2017 19:39

Само крените у авантуризам, па ће Хрвати, Мађари,Бошњаци, Црногорци, Македонци и Албанци рјешити српско питање на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

31.03.2017 19:51

Пробали су и '14., и 41. ти твоји да реше. Изволите поново, ми више нисмо они које у колонама воде у Јасеновац. Научили смо лекцију и своју главу бар за пет ваших продајемо.

Name

Једва цекамо

31.03.2017 20:08

Вјеруј Дон једва вас цекамо.

Name

Ксл

01.04.2017 06:19

Србија је пуста осим Београда можете населит ту још 20 000 000 срба покуките све што има на свијету.

ОДГОВОРИТЕ