Da li je riješeno srpsko pitanje?

Naučni savetnik u beogradskom Institutu za evropske studije Miša Đurković smatra da srpsko pitanje na Balkanu treba rešavati postepeno, sa dugoročnim ciljem objedinjavanja Srbije, Republike Srpske i oslobođene Crne Gore u jedinstvenu srpsku zajednicu

Region 31.03.2017 | 18:50
Da li je riješeno srpsko pitanje?
On u intervjuu Srni ističe da ne postoji posljednji trenutak za rešavanje srpskog nacionalnog pitanja i da taj zadatak treba rešavati polako i dugoročno, u zavisnosti od toga kakvi su odnosi velikih sila u svetu.

- I dalje na ovim prostorima imamo dominaciju sila koje nama nisu naklonjene i koje rade na tome da se Srbi suzbiju na teritoriju centralne Srbije -  upozorava Đurković.

Naglašava da je najvažnije izbeći nove multinacionalne eksperimente i konstituisati jedinstvo srpskog naroda oko ideja, simbola i zajedničkog interesa.

Đurković ocenjuje da Srbi u rešavanju svog nacionalnog pitanja, prije svega, treba da se oslone na sebe, te da se dobro preispitaju i naprave strategiju duhovne, demografske, tehnološke, prosvetne i svake druge obnove.

- Ima puno prostora koji ne koristimo da se obnovimo, ojačamo i da u povoljnim trenucima, jasno, sa utemeljenom snagom, istaknemo svoje zahteve, planove i rešenja kako za sebe, tako i za odnose sa našim susedima - smatra on.

Đurković navodi da je dugoročni cilj objedinjavanje Srbije, Republike Srpske i oslobođene Crne Gore u jedinstvenu srpsku zajednicu.

Hrvati plaćaju egzodus Srba 

Kada je reč o ostalim narodima na Balkanu i rešavanju njihovog nacionalnog pitanja, Đurković navodi da je tačno da oni imaju veliku podršku u poslovima koji su u vezi sa suzbijanjem Srba, ali da ne vidi da je, osim Albanaca, bilo ko mnogo zadovoljan i srećan onim što zapadne sile rade u regionu.

- Hrvati sada debelo plaćaju usluge koje su im činjene za vreme otcepljenja. Bošnjaci se, takođe, i dalje masovno iseljavaju - napominje on.

Đurković navodi da je dugoročni cilj objedinjavanje Srbije, Republike Srpske i oslobođene Crne Gore u jedinstvenu srpsku zajednicu.

- Još važnije od toga, u ovom trenutku, jeste jačanje identitetskog jedinstva srpskog naroda. Bože pravde i zastava Srbije danas su simboli uz koje ustaju i ponosno stoje svi Srbi na svetu isto kao što se zajedno raduju Đokovićevim uspesima - napominje on.

On veruje da se mora pojačati i kulturološka razmena, a, naročito, prosvetna saradnja.

- Vreme je da se štampaju jedinstveni udžbenici iz istorije, književnosti i drugih identitetskih predmeta koje bi srpska deca mogla da koriste na sve ove tri teritorije - ističe Đurković za Srnu.

Đurković smatra da je region apsolutni prioritet kada je riječ o srpskoj politici kako zbog brige o srpskom narodu na ovim prostorima, tako i zbog pokušaja da se koliko-toliko pacifikuje uticaj velikih sila kod srpskih suseda, koji su, takođe, velike žrtve njihovih prohteva i planova.Tu su i projekti poput Srpskog rečnika ili Srpske enciklopedije, u čijoj bi izradi morali da učestvuju Srbi sa celog Balkana.



Makedonija je priznala samoproglašeno Kosovo da bi se umilila strancima, ali im to ništa nije značilo,

On ističe da je Rusija, kao i uvijek u istoriji, jedini stvarni veliki prijatelj Srba u međunarodnoj areni, ali da postoje brojne države srednjeg nivoa uticaja u svijetu sa kojima Srbi ne rade dovoljno.

- Od zapadnih sila, nažalost, kontinuirano dobijamo samo problem, ali u određenim konstelacijama odnosa i po konkretnim pitanjima možemo da nađemo zajednički interes i sa ponekom od njih - smatra Đurković.

Srbi se sada, nakon čitavog veka, oslobađaju od takozvane jugoslovenske greške i vraćaju na izvorne pozicije srpske nacionalne ideje kakva je razvijana od osamnaestog veka do 1900. godine, kaže Đurković.

I dalje na ovim prostorima imamo dominaciju sila koje nama nisu naklonjene i koje rade na tome da se Srbi suzbiju na teritoriju centralne Srbije jer je red, kad-tad, morao da dođe i na njih, kao pravoslavne - ocenjuje Đurković.

(Srna/Informer.rs)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Dzoo

31.03.2017 16:58

Analiticari nebi trebali djelovati nacoonalisticki ti si jedan od onih koji gura srbe u sukube

ODGOVORITE
Name

Dodo

01.04.2017 06:16

Ovom se baš Oluja svidja.

Name

Boticeli

31.03.2017 17:01

Ako je ovaj naucni savjetnik,kakvi li su oni sto savjetuje.

ODGOVORITE
Name

sudija

31.03.2017 17:05

Gospodine da li to znači i rješavanje bošnjačkog pitanja na Sanđaku .mađara u Vojvodini albanaca na jugu Srbije????????rumuna .bugara????????

ODGOVORITE
Name

ре судија

31.03.2017 17:48

Па све ће се то ријешити успостављањем Српске државе.

Name

Dragan

31.03.2017 19:48

Šta je to "Sanđak"?

Name

komedija

31.03.2017 21:16

Kako vam je u svijetu tako ce vam biti i u Srpskoj drzavi.

Name

Valter

31.03.2017 17:20

Nespomenu Kosovo ni jednom , sta mu dodje oslobodjena Crna Gora od koga i cega ,boze me sacuvaj!

ODGOVORITE
Name

popara

31.03.2017 17:33

Ja, kad bi drugi spustili ruke i cekali sta ce Srbii uraditi.

ODGOVORITE
Name

Stari moj

31.03.2017 17:41

Stari moj , ma jesmo mi ovo presli onu Karlobag- Virovitica. Au rodjo , odosmo mi do Beca.A ja mislio mi smo Srbija do Tokija.Sad ne znam na koju stranu udaramo. Vrti mi se u glavi.

ODGOVORITE
Name

preporod

31.03.2017 17:46

U Ex-Jugi su Srbi izvukli deblji kraj. Ova ideja jacanja nacionalne svijesti kod Srba treba biti centralni zadatak svih ustanova svih srpskih zemalja.

ODGOVORITE
Name

nena

31.03.2017 18:04

Čovjek ima bujnu maštu. Svašta je tu ubacio sbrda- sdola što će reće naš čovjek, ali zato prima debele novce.

ODGOVORITE
Name

Evropljanin

31.03.2017 19:15

Kad Srbija,BiH i C.Gora udju u EU,svi Srbi ce zivjeti u jednoj drzavi.

ODGOVORITE
Name

Dragan

31.03.2017 19:50

Kojoj? EU nije država. Kako je plitke ljude lako navući floskulama...

Name

Don

31.03.2017 19:39

Samo krenite u avanturizam, pa će Hrvati, Mađari,Bošnjaci, Crnogorci, Makedonci i Albanci rješiti srpsko pitanje na Balkanu.

ODGOVORITE
Name

Dragan

31.03.2017 19:51

Probali su i '14., i 41. ti tvoji da reše. Izvolite ponovo, mi više nismo oni koje u kolonama vode u Jasenovac. Naučili smo lekciju i svoju glavu bar za pet vaših prodajemo.

Name

Jedva cekamo

31.03.2017 20:08

Vjeruj Don jedva vas cekamo.

Name

Ksl

01.04.2017 06:19

Srbija je pusta osim Beograda možete naselit tu još 20 000 000 srba pokukite sve što ima na svijetu.

ODGOVORITE