Шкотска тражи референдум

Премијерка Шкотске Никола Стерџон послала је захтев за други референдум о независности те државе, наводећи да Шкоти имају право на самоопредељење, иако је британска влада претходно саопштила да ће тај захтев одбити.

Свијет 31.03.2017 | 18:10
Шкотска тражи референдум
Навела је да ће излазак Британије из Европске уније и њеног јединственог тржишта имати значајне последице по Шкотску која је гласала за останак у Унији.

"У овим измењеним околностима, Шкоти морају да имају право да одаберу сопствену будућност. Укратко, да искористе своје право на самоопредељење", поручила је Стерџон у писму.

Шкотски парламент је изгласао подршку захтеву за други референдум, а Шкоти желе да се гласање одржи између јесени 2018. и пролећа 2019.

АП подсећа да је британска премијерка била јасна да не верује да је сада право време за други референдум.

Шкотски гласачи одбацили су независност на референдуму 2014, који је шкотска Национална партија чији је члан и премијерка те државе, окарактерисала као гласање за које се добија прилика једном у животу.

Међутим, Стерџонова тврди да је Брезит драматично изменио услове. Из канцеларије Терезе Меј потврђено је да је писмо примљено и да ће одговор уследити у догледно време.

Стерџон је навела да је деловало да "нема рационалног разлога" да се гласање одбије.

"Моје мишљење је да се мандат шкотског парламента мора поштовати. Није питање да ли, него како", рекла је она.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хм

31.03.2017 22:11

Јесу ли ови гори од нас, или је све то само дип једне мало веце игранке?

ОДГОВОРИТЕ