Škotska traži referendum

Premijerka Škotske Nikola Sterdžon poslala je zahtev za drugi referendum o nezavisnosti te države, navodeći da Škoti imaju pravo na samoopredeljenje, iako je britanska vlada prethodno saopštila da će taj zahtev odbiti.

Svijet 31.03.2017 | 18:10
Škotska traži referendum
Navela je da će izlazak Britanije iz Evropske unije i njenog jedinstvenog tržišta imati značajne posledice po Škotsku koja je glasala za ostanak u Uniji.

"U ovim izmenjenim okolnostima, Škoti moraju da imaju pravo da odaberu sopstvenu budućnost. Ukratko, da iskoriste svoje pravo na samoopredeljenje", poručila je Sterdžon u pismu.

Škotski parlament je izglasao podršku zahtevu za drugi referendum, a Škoti žele da se glasanje održi između jeseni 2018. i proleća 2019.

AP podseća da je britanska premijerka bila jasna da ne veruje da je sada pravo vreme za drugi referendum.

Škotski glasači odbacili su nezavisnost na referendumu 2014, koji je škotska Nacionalna partija čiji je član i premijerka te države, okarakterisala kao glasanje za koje se dobija prilika jednom u životu.

Međutim, Sterdžonova tvrdi da je Brezit dramatično izmenio uslove. Iz kancelarije Tereze Mej potvrđeno je da je pismo primljeno i da će odgovor uslediti u dogledno vreme.

Sterdžon je navela da je delovalo da "nema racionalnog razloga" da se glasanje odbije.

"Moje mišljenje je da se mandat škotskog parlamenta mora poštovati. Nije pitanje da li, nego kako", rekla je ona.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Hm

31.03.2017 22:11

Jesu li ovi gori od nas, ili je sve to samo dip jedne malo vece igranke?

ODGOVORITE