Робне резерве пред стечајем

Директор Робних резерви Републике Српске Мирко Марчета поднио је приједлог Окружном привредном суду у Бањалуци за покретање стечаја у овом предузећу које већ годинама грца у проблемима.

Република Српска 31.03.2017 | 16:40
Робне резерве пред стечајем
У Окружном привредном суду Бањалука су потврдили да је Марчета 9. марта поднио приједлог за покретање стечаја над Робним резервама Републике Српске.

''Суд још није донио одлуку о именовању стечајног управника, а о потреби његовог одређивања ће одлучити под условима и према разлозима предвиђеним Законом о стечају РС'', казали су у Окружном привредном суду.

Министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић рекао је да је Влада Републике Српске дала сагласност за покретање стечаја и да ће та одлука идућих дана бити објављена у "Службеном гласнику Републике Српске".

''Уплатили смо и 3.000 марака потребних приликом подношења захтјева за покретање стечаја у овом предузећу'', казао је Глухаковић и додао да не може износити више детаља о овом предузећу.

Са руководством Робних резерви јуче нисмо могли ступити у контакт јер се нико није јављао на број телефона који је наведен на интернет страници предузећа.

Опстанак овог предузећа оптерећују огромна дуговања, а само дуг за ПДВ према Управи за индиректно опорезивање БиХ закључно са крајем прошле године премашује 9,40 милиона марака. Ово предузеће налази се на трећем мјесту листе највећих дужника за ПДВ у БиХ.

Да ствари у Робним резервама РС нису сјајне и да предузећу пријети стечај упозорила је још крајем прошле године и Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске. Ревизори су, након што су контролисали финансијске књиге Робних резерви, навели да је пословање предузећа неизвјесно и да је отворена и могућност за ликвидацију и стечај.

Робне резерве су од ревизора за 2015. годину добиле негативно мишљење након што је утврђено да су завршиле у минусу од 2,82 милиона КМ, док су потраживања од Министарства финансија РС на основу испоручене робе за помоћ становништву угроженом поплавама исказана у већем износу за 965.422 КМ.

Ревизори су нагласили и да је управа Робних резерви навела низ фактора који указују да је неизвјесна могућност да предузеће настави стабилно пословање.

"Фармланд"

Ревизори су утврдили и да Робне резерве нису извршиле процјену и исправку потраживања од предузећа "Фармланд" из Нове Тополе код Градишке у износу од 1,52 милиона.

Истакли су и да "Фармланд" не посједује нити једно грло које задовољава карактеристике предвиђене уговором између два предузећа. Робне резерве од "Фармланда" потражују 581 грло.

- "Фармланд" није испоштовао уговорне одредбе и нема на располагању број и квалитет грла које би по уговору требало да посједује и испоручи их Робним резервама - навели су ревизори.

(Глас Српске)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

валтер

31.03.2017 15:05

Гдје год се човјек окрене криминал , докле више!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

31.03.2017 15:46

Ове Марцете гдје год пошаљеш све упропасте, такав му је и брат Рајко "Ветеран"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фрог

31.03.2017 17:18

Опљачкај државно, па угаси да сакријеш трагове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топалко

31.03.2017 17:31

Иде у стецај да се оперу покрадене паре у фармланду,сип-а и Мектиц само лапрдају о криминалу а сваки сељак лијевца поља зна за огромне паре покрадене на тој фарми,нек провјере имовину директора Младенка Топаловица,његовог брата од тетке Горана Дјукица,кума Дарке Сандаре...сви квазидиректори на фармланду а до прије 5 година били улицари а сад милионери,радили прљав посао за Васиљевица и биг боса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топола

31.03.2017 17:45

Друзе сто не поменес Акана Додика сто је био савјетник Васиљевицу и сто је продао пшеницу роб.рез.сто је била на цувању у фармланду,па цовјек је купио мерца амг па стан па куцу и ко зна ста јос,па јел узео онај мајдан у Старој Тополи и узгајао рибу у њему,а Акан има тек заврсену основну сколу...

Name

Топалко

31.03.2017 18:00

Има њих пун кофер сто су ту омастили брке,најновија лопуза која је оно докрајцила је Предраг Згоњанин кога су наградили с аудијем а 8 и схевролет цаптива дзипом,па на тој фарми био је возни парк слузбених аута као у бундестагу,све порсхе,бмw,ауди,мерцедес...један поједан нестајали...

Name

Робне Резерве РС

27.04.2017 12:51

Неки дан наводно: хттп://www.независне.цом/економија/привреда/Влада-одлуцила-Слиједи-реорганизација-Робних-резерви-РС/422093 А данас: Због дуга искључише стују у предузећу и у свим пословницама. Радници у мраку и без плата.

ОДГОВОРИТЕ