Robne rezerve pred stečajem

Direktor Robnih rezervi Republike Srpske Mirko Marčeta podnio je prijedlog Okružnom privrednom sudu u Banjaluci za pokretanje stečaja u ovom preduzeću koje već godinama grca u problemima.

Republika Srpska 31.03.2017 | 16:40
Robne rezerve pred stečajem
U Okružnom privrednom sudu Banjaluka su potvrdili da je Marčeta 9. marta podnio prijedlog za pokretanje stečaja nad Robnim rezervama Republike Srpske.

''Sud još nije donio odluku o imenovanju stečajnog upravnika, a o potrebi njegovog određivanja će odlučiti pod uslovima i prema razlozima predviđenim Zakonom o stečaju RS'', kazali su u Okružnom privrednom sudu.

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković rekao je da je Vlada Republike Srpske dala saglasnost za pokretanje stečaja i da će ta odluka idućih dana biti objavljena u "Službenom glasniku Republike Srpske".

''Uplatili smo i 3.000 maraka potrebnih prilikom podnošenja zahtjeva za pokretanje stečaja u ovom preduzeću'', kazao je Gluhaković i dodao da ne može iznositi više detalja o ovom preduzeću.

Sa rukovodstvom Robnih rezervi juče nismo mogli stupiti u kontakt jer se niko nije javljao na broj telefona koji je naveden na internet stranici preduzeća.

Opstanak ovog preduzeća opterećuju ogromna dugovanja, a samo dug za PDV prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH zaključno sa krajem prošle godine premašuje 9,40 miliona maraka. Ovo preduzeće nalazi se na trećem mjestu liste najvećih dužnika za PDV u BiH.

Da stvari u Robnim rezervama RS nisu sjajne i da preduzeću prijeti stečaj upozorila je još krajem prošle godine i Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske. Revizori su, nakon što su kontrolisali finansijske knjige Robnih rezervi, naveli da je poslovanje preduzeća neizvjesno i da je otvorena i mogućnost za likvidaciju i stečaj.

Robne rezerve su od revizora za 2015. godinu dobile negativno mišljenje nakon što je utvrđeno da su završile u minusu od 2,82 miliona KM, dok su potraživanja od Ministarstva finansija RS na osnovu isporučene robe za pomoć stanovništvu ugroženom poplavama iskazana u većem iznosu za 965.422 KM.

Revizori su naglasili i da je uprava Robnih rezervi navela niz faktora koji ukazuju da je neizvjesna mogućnost da preduzeće nastavi stabilno poslovanje.

"Farmland"

Revizori su utvrdili i da Robne rezerve nisu izvršile procjenu i ispravku potraživanja od preduzeća "Farmland" iz Nove Topole kod Gradiške u iznosu od 1,52 miliona.

Istakli su i da "Farmland" ne posjeduje niti jedno grlo koje zadovoljava karakteristike predviđene ugovorom između dva preduzeća. Robne rezerve od "Farmlanda" potražuju 581 grlo.

- "Farmland" nije ispoštovao ugovorne odredbe i nema na raspolaganju broj i kvalitet grla koje bi po ugovoru trebalo da posjeduje i isporuči ih Robnim rezervama - naveli su revizori.

(Glas Srpske)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

valter

31.03.2017 15:05

Gdje god se čovjek okrene kriminal , dokle više!

ODGOVORITE
Name

Miloš

31.03.2017 15:46

Ove Marcete gdje god pošalješ sve upropaste, takav mu je i brat Rajko "Veteran"

ODGOVORITE
Name

Frog

31.03.2017 17:18

Opljačkaj državno, pa ugasi da sakriješ tragove.

ODGOVORITE
Name

Topalko

31.03.2017 17:31

Ide u stecaj da se operu pokradene pare u farmlandu,sip-a i Mektic samo laprdaju o kriminalu a svaki seljak lijevca polja zna za ogromne pare pokradene na toj farmi,nek provjere imovinu direktora Mladenka Topalovica,njegovog brata od tetke Gorana Djukica,kuma Darke Sandare...svi kvazidirektori na farmlandu a do prije 5 godina bili ulicari a sad milioneri,radili prljav posao za Vasiljevica i big bosa

ODGOVORITE
Name

Topola

31.03.2017 17:45

Druze sto ne pomenes Akana Dodika sto je bio savjetnik Vasiljevicu i sto je prodao pšenicu rob.rez.sto je bila na cuvanju u farmlandu,pa covjek je kupio merca amg pa stan pa kucu i ko zna sta jos,pa jel uzeo onaj majdan u Staroj Topoli i uzgajao ribu u njemu,a Akan ima tek zavrsenu osnovnu skolu...

Name

Topalko

31.03.2017 18:00

Ima njih pun kofer sto su tu omastili brke,najnovija lopuza koja je ono dokrajcila je Predrag Zgonjanin koga su nagradili s audijem a 8 i shevrolet captiva dzipom,pa na toj farmi bio je vozni park sluzbenih auta kao u bundestagu,sve porshe,bmw,audi,mercedes...jedan pojedan nestajali...

Name

Robne Rezerve RS

27.04.2017 12:51

Neki dan navodno: http://www.nezavisne.com/ekonomija/privreda/Vlada-odlucila-Slijedi-reorganizacija-Robnih-rezervi-RS/422093 A danas: Zbog duga isključiše stuju u preduzeću i u svim poslovnicama. Radnici u mraku i bez plata.

ODGOVORITE