Амерички ултиматум савезницима

Државни секретар САД Рекс Тилерсон упозорио је данас савезнике у НАТО да у наредна два мјесеца повећају издвајања за одбрану или направе планове за остваривање буџетских смјерница Алијансе.

Свијет 31.03.2017 | 14:00
Амерички ултиматум савезницима
Тилерсон је на свом првом састанку с колегама из НАТО рекао да Вашингтон "несразмјерно" издваја на одбрану у поредјењу са осталих 27 земаља НАТО и да очекује да се то промијени до састанка предсједника Доналда Трампа с осталим лидерима НАТО 25. маја.
 
Лидери земаља НАТО су 2014. обећали да ће зауставити смањивање издатака за одбрану и постићи зацртани циљ од два одсто БДП за одбрану у наредних десет година. Осим САД, прописе о буџетским издацима испуњавају само Велика Британија, Естонија, Грчка и Пољска.

- Наш циљ треба да буде да се на мајском састанку лидери сагласе да ће до краја године сви савезници или испунити обећани циљ или ће приказати јасне планове како планирају да испуне обећање - рекао је Тилерсон својим колегама.

Тилерсон није рекао шта ће се десити ако европски савезници и Канада не испуне обавезе. Током предизборне кампање, Трамп је наговијестио да САД можда неће помоћи оним савезницима који не дају свој допринос, и тако узнемирио чланице НАТО које се граниче с Русијом.

Тилерсон је затим ублажио страхове и рекао да САД "разумију да је пријетња једноме пријетња свима, и да ће се понашати у складу с тим, и испунити споразуме са савезницима".

Савезници из НАТО су желели да чују шта тачно Вашингтон очекује од Алијансе у борби против Исламске државе.

Трупе НАТО су се бориле против побуњеника у Авганистану и обучавају ирачке официре да би тамошње снаге могле боље да се супротставе екстремистима, али нико не жели да њихови војници учествују у антитерористичким операцијама.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар