Američki ultimatum saveznicima

Državni sekretar SAD Reks Tilerson upozorio je danas saveznike u NATO da u naredna dva mjeseca povećaju izdvajanja za odbranu ili naprave planove za ostvarivanje budžetskih smjernica Alijanse.

Svijet 31.03.2017 | 14:00
Američki ultimatum saveznicima
Tilerson je na svom prvom sastanku s kolegama iz NATO rekao da Vašington "nesrazmjerno" izdvaja na odbranu u poredjenju sa ostalih 27 zemalja NATO i da očekuje da se to promijeni do sastanka predsjednika Donalda Trampa s ostalim liderima NATO 25. maja.
 
Lideri zemalja NATO su 2014. obećali da će zaustaviti smanjivanje izdataka za odbranu i postići zacrtani cilj od dva odsto BDP za odbranu u narednih deset godina. Osim SAD, propise o budžetskim izdacima ispunjavaju samo Velika Britanija, Estonija, Grčka i Poljska.

- Naš cilj treba da bude da se na majskom sastanku lideri saglase da će do kraja godine svi saveznici ili ispuniti obećani cilj ili će prikazati jasne planove kako planiraju da ispune obećanje - rekao je Tilerson svojim kolegama.

Tilerson nije rekao šta će se desiti ako evropski saveznici i Kanada ne ispune obaveze. Tokom predizborne kampanje, Tramp je nagovijestio da SAD možda neće pomoći onim saveznicima koji ne daju svoj doprinos, i tako uznemirio članice NATO koje se graniče s Rusijom.

Tilerson je zatim ublažio strahove i rekao da SAD "razumiju da je prijetnja jednome prijetnja svima, i da će se ponašati u skladu s tim, i ispuniti sporazume sa saveznicima".

Saveznici iz NATO su želeli da čuju šta tačno Vašington očekuje od Alijanse u borbi protiv Islamske države.

Trupe NATO su se borile protiv pobunjenika u Avganistanu i obučavaju iračke oficire da bi tamošnje snage mogle bolje da se suprotstave ekstremistima, ali niko ne želi da njihovi vojnici učestvuju u antiterorističkim operacijama.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar