Премијер лига у борби против "лајв-стримова"!

Британци започели конкретну акцију да би заштитили преносе и њихове званичне власнике.

Фудбал 01.04.2017 | 14:30
Премијер лига у борби против "лајв-стримова"!
Најгламурознија фудбалска лига почела је велику борбу против пиратерије.

С обзиром на чињеницу да званичне статистичке бројке показују пад гледаности утакмица Премијер лиге на ТВ-у, полиција широм Велике Британије (и не само тамошња) почела је да блиско сарађује са провајдерима.

"Качење" директних преноса на интернету дугогодишњи је проблем руководства лиге и настаје злупотребом преноса званичних броадкастера, као што је "Скај". Таква пиратерија некада је била значајно мање присутна, али је последњих година (сезона) постала и све доступнија, широм света.

Британски лист "Гардијан" пише да на Острву постоје стотине хиљада уређаја и апликација (такозвани "Коди боксови"), који омогућавају илегално "скидање" преноса и очигледну злоупотребу.

Према званичним информацијама, Премијер лига је одлучна да узврати ударац, тако што је успоставила блиску везу са полицијом Велике Британије, као и са интернет провајдерима, да би заштитила своје драгоцено интелектуално власништво - преносе, које по папреним ценама наплаћује заинтересованим медијским кућама.

Како та борба изгледа на терену?

Већ од фебруара полиција је спровела серију рација на северозападу Британије, током којих је ухапшено пет особа - продаваца и дистрибутера "Коди боксова".

Такође, пре две недеље су мушкарцу из Хартпула изречене условна казна и новчана санкција у износу од 250.000 фунти (291.000 евра), због покушаја да прода наведене уређаје другим особама и пабовима.

Као што је наведено, Енглеска у овој борби није усамљена, јер су и шпанске власти у Малаги заплениле комплетну опрему добављача интернет услуга "Y-Интернет", док је у Белфасту из два пословна простора преузета комплетна ТВ и компјутерска опрема.

Најефектнији моменат ове борбе догодио се у марту, јер је у Британији судија Ричард Арнолд упутио налог ка четири највећа интернет провајдера, са предатим овлашћењима да у случају злоупотребе блокирају приступе читавим онлајн серверима.

Коришћење видео садржаја никад није било лакше и доступније, а Британија очигледно жели да што боље заштити свој производ - најатрактивнију фудбалску лигу на свету.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар