Premijer liga u borbi protiv "lajv-strimova"!

Britanci započeli konkretnu akciju da bi zaštitili prenose i njihove zvanične vlasnike.

Fudbal 01.04.2017 | 14:30
Premijer liga u borbi protiv "lajv-strimova"!
Najglamuroznija fudbalska liga počela je veliku borbu protiv piraterije.

S obzirom na činjenicu da zvanične statističke brojke pokazuju pad gledanosti utakmica Premijer lige na TV-u, policija širom Velike Britanije (i ne samo tamošnja) počela je da blisko sarađuje sa provajderima.

"Kačenje" direktnih prenosa na internetu dugogodišnji je problem rukovodstva lige i nastaje zlupotrebom prenosa zvaničnih broadkastera, kao što je "Skaj". Takva piraterija nekada je bila značajno manje prisutna, ali je poslednjih godina (sezona) postala i sve dostupnija, širom sveta.

Britanski list "Gardijan" piše da na Ostrvu postoje stotine hiljada uređaja i aplikacija (takozvani "Kodi boksovi"), koji omogućavaju ilegalno "skidanje" prenosa i očiglednu zloupotrebu.

Prema zvaničnim informacijama, Premijer liga je odlučna da uzvrati udarac, tako što je uspostavila blisku vezu sa policijom Velike Britanije, kao i sa internet provajderima, da bi zaštitila svoje dragoceno intelektualno vlasništvo - prenose, koje po paprenim cenama naplaćuje zainteresovanim medijskim kućama.

Kako ta borba izgleda na terenu?

Već od februara policija je sprovela seriju racija na severozapadu Britanije, tokom kojih je uhapšeno pet osoba - prodavaca i distributera "Kodi boksova".

Takođe, pre dve nedelje su muškarcu iz Hartpula izrečene uslovna kazna i novčana sankcija u iznosu od 250.000 funti (291.000 evra), zbog pokušaja da proda navedene uređaje drugim osobama i pabovima.

Kao što je navedeno, Engleska u ovoj borbi nije usamljena, jer su i španske vlasti u Malagi zaplenile kompletnu opremu dobavljača internet usluga "Y-Internet", dok je u Belfastu iz dva poslovna prostora preuzeta kompletna TV i kompjuterska oprema.

Najefektniji momenat ove borbe dogodio se u martu, jer je u Britaniji sudija Ričard Arnold uputio nalog ka četiri najveća internet provajdera, sa predatim ovlašćenjima da u slučaju zloupotrebe blokiraju pristupe čitavim onlajn serverima.

Korišćenje video sadržaja nikad nije bilo lakše i dostupnije, a Britanija očigledno želi da što bolje zaštiti svoj proizvod - najatraktivniju fudbalsku ligu na svetu.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar