Конгрес ЕНП важан за БиХ

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Младен Иванић оцијенио је овогодишњи конгрес Европске народне партије који се одржава на Малти важним за цијели регион, али и за БиХ јер су у фокусу рада теме које се тичу будућности цијеле Европе и посебно западног Балкана.

Босна и Херцеговина 30.03.2017 | 12:34
Конгрес ЕНП важан за БиХ
Нагласио је значај усвајања посебне резолуције о западном Балкану, којом се даје јака подршка европској будућности цијелог региона, а у резолуцији се наводи да је процес европских интеграција један од најуспјешнијих инструмената за јачање мира, стабилности, тржишне економије и демократских принципа.

Европска народна партија позвала је у усвојеној резолуцији чланице и институције Европске уније да се више фокусирају на регион западног Балкана.

Иванић се, говорећи на овом конгресу, осврнуо и на актуелну политичку ситуацију у БиХ и региону и нагласио да је перспектива чланства у ЕУ веома значајна за цијели западни Балкан.

- Сви проблеми и тензије у региону имају велики утицај на БиХ, јер смо ми у срцу Балкана. Нама је европска перспектива веома важна и у том погледу, без обзира на све, ипак сам оптимистичан. Ако смо изоловани, унутрашњи сукоби и разлике су већи. У ширем окружењу таква врста сукоба постаје мање релевантна - нагласио је Иванић.



Говорећи о обавезама које су пред БиХ на европском путу, истакао је да их се мора испунити иако то неће бити једноставно, али ако се погледа ситуација у БиХ 22 године послије рата, напредак је, без обзира на све, видљив те је позвао све да раде заједно у циљу стабилизовања западног Балкана, а тиме и БиХ.

Тема дводневног конгреса Европске народне партије је "Будућност Европе", а у фокусу конгреса су теме које се тичу западног Балкана и Бреxита, као и бројни изазови с којима се Европа суочава, спољна и безбједносна политика, миграције и тероризам.

На конгресу Европске народне партије учествују бројни лидери из Европе и региона, међу којима су и лидери Европске уније, предсједник Европске комисије Клод Јункер, предсједник Европског вијећа Доналд Туск, шефови европских држава и влада, међу којима и њемачка канцеларка Ангела Меркел, као и лидери европских политичких партија.

(Фена)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Драган

30.03.2017 10:54

Бла бла бла бла бла...посла и плата и даље за народ нема...само скрећу пажњу, а коштају као да су златни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

30.03.2017 11:00

Вала јес' Младјо,није да није,битно је то тамо сто си отисао ти,јако је битно и то це се вец данас поподне повољно одразити на новцанику сиротиње. Јос када Миле оде код Путина да направи неколико фотки,катастрофа це бити комплетна. С друге стране,политицке кризе се унутар БиХ непрестано производе,захваљујуци скандал-мајсторима какви су Миле и Баки,а и ти им припомазес,тако да це се створити слика код обицна пука да нам је ЕУ једини спас,а уствари то је тек зло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кобац

30.03.2017 11:16

Само напријед Иванићу, лобирајте за наш бољитак.

ОДГОВОРИТЕ