Kongres ENP važan za BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić ocijenio je ovogodišnji kongres Evropske narodne partije koji se održava na Malti važnim za cijeli region, ali i za BiH jer su u fokusu rada teme koje se tiču budućnosti cijele Evrope i posebno zapadnog Balkana.

Bosna i Hercegovina 30.03.2017 | 12:34
Kongres ENP važan za BiH
Naglasio je značaj usvajanja posebne rezolucije o zapadnom Balkanu, kojom se daje jaka podrška evropskoj budućnosti cijelog regiona, a u rezoluciji se navodi da je proces evropskih integracija jedan od najuspješnijih instrumenata za jačanje mira, stabilnosti, tržišne ekonomije i demokratskih principa.

Evropska narodna partija pozvala je u usvojenoj rezoluciji članice i institucije Evropske unije da se više fokusiraju na region zapadnog Balkana.

Ivanić se, govoreći na ovom kongresu, osvrnuo i na aktuelnu političku situaciju u BiH i regionu i naglasio da je perspektiva članstva u EU veoma značajna za cijeli zapadni Balkan.

- Svi problemi i tenzije u regionu imaju veliki uticaj na BiH, jer smo mi u srcu Balkana. Nama je evropska perspektiva veoma važna i u tom pogledu, bez obzira na sve, ipak sam optimističan. Ako smo izolovani, unutrašnji sukobi i razlike su veći. U širem okruženju takva vrsta sukoba postaje manje relevantna - naglasio je Ivanić.



Govoreći o obavezama koje su pred BiH na evropskom putu, istakao je da ih se mora ispuniti iako to neće biti jednostavno, ali ako se pogleda situacija u BiH 22 godine poslije rata, napredak je, bez obzira na sve, vidljiv te je pozvao sve da rade zajedno u cilju stabilizovanja zapadnog Balkana, a time i BiH.

Tema dvodnevnog kongresa Evropske narodne partije je "Budućnost Evrope", a u fokusu kongresa su teme koje se tiču zapadnog Balkana i Brexita, kao i brojni izazovi s kojima se Evropa suočava, spoljna i bezbjednosna politika, migracije i terorizam.

Na kongresu Evropske narodne partije učestvuju brojni lideri iz Evrope i regiona, među kojima su i lideri Evropske unije, predsjednik Evropske komisije Klod Junker, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, šefovi evropskih država i vlada, među kojima i njemačka kancelarka Angela Merkel, kao i lideri evropskih političkih partija.

(Fena)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dragan

30.03.2017 10:54

Bla bla bla bla bla...posla i plata i dalje za narod nema...samo skreću pažnju, a koštaju kao da su zlatni.

ODGOVORITE
Name

Naravno

30.03.2017 11:00

Vala jes' Mladjo,nije da nije,bitno je to tamo sto si otisao ti,jako je bitno i to ce se vec danas popodne povoljno odraziti na novcaniku sirotinje. Jos kada Mile ode kod Putina da napravi nekoliko fotki,katastrofa ce biti kompletna. S druge strane,politicke krize se unutar BiH neprestano proizvode,zahvaljujuci skandal-majstorima kakvi su Mile i Baki,a i ti im pripomazes,tako da ce se stvoriti slika kod obicna puka da nam je EU jedini spas,a ustvari to je tek zlo.

ODGOVORITE
Name

Кобац

30.03.2017 11:16

Само напријед Иванићу, лобирајте за наш бољитак.

ODGOVORITE