Интер "исељава" Милан са "Меаце"!

Од 1947. године "росонери" и "неразури" деле култни стадион, али ствари би ускоро могле да се промене.

Фудбал 02.04.2017 | 18:00
Интер "исељава" Милан са "Меаце"!
Један од највећих, најлепших, најакустичнијих и свакако најпознатијих стадиона на свету, "Ђузепе Меаца" или "Сан Сиро" (у зависности кога питате) служи као дом Милана и Интера од 1947. године, када су се млађи, "неразури", доселили са старог здања "Арена Цивица" сазиданог још 1807. године.

Стадион који је саграђен 1926. године, а реновиран 1935, 1955, 1990. и 2015. године, у првих 20 година припадао је само Милану, клубу основаном 1899. године из којег се девет година касније отцепила авангардна фракција и основала Интер, а испрва је био назван "Нуово Стадио Цалциостицо Сан Сиро".

Отуда, када је 1979. године умро чувени милански фудбалер и двоструки првак света са Италијом, Ђузепе Меаца, а стадоин годину дана касније назван његовим именом, Миланисти никада нису "Меацу" доживели као своју, јер је овај нападач 15 година играо за Интер и дао 284 гола на 408 утакмица, а само по сезону, у смирај каријере, носио дресове Милана, Јувентуса, Варезеа и Аталанте, постигавши 30 голова укупно за те клубове на 103 меча.

За "росонере" то је до данас остао "Сан Сиро", док је за "неразуре" он одмах постао "Ђузепе Меаца".

Како год га звали, ово здање капацитет 80.018 седишта, место је на ком играју заједно клубови који имају укупно десет титула првака Европе и 36 титула шампиона Италије.

То би ускоро могло да се промени.

Наиме, не само да је Милан био тај који је закупио земљу у Портељу и направио пројекат супермодерног стадиона, од којег је касније председник Силвио Берлускони одустао, већ је сад Интер тај чији су нови власници из кинеске компаније Сунинг разговарали са градоначелником "Града моде", Бепеом Салом, о откупу целог стадиона чији је власник и даље - Град Милан.

Иако према писању италијанских медија Сала и Градско веће Милана немају ништа против приватизације славног здања, напротив, проблем постоји - Милано је као град потписао уговор сарадњи и са "росонерима" који истиче тек 2030. године, тако да ће Интер прво морати да разговара са - највећим ривалом.

Предвиђања су да ће прави разговори на ову тему почети тек када и Берлускони заврши продају клуба и Кинези постану већински власници оба славна тима из овог града, после чега би Милан могао да се исели и заврши дугогодишњу идеју о изградњи модерног стадиона, а Интер остане на "Меаци", коју ће Сунинг додатно реновирати и унапредити.

Иначе, на отварању "Сан Сира" 19. септембра 1926. године, Интер је победио "власника" Милан резултатом 3:6.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар