Inter "iseljava" Milan sa "Meace"!

Od 1947. godine "rosoneri" i "nerazuri" dele kultni stadion, ali stvari bi uskoro mogle da se promene.

Fudbal 02.04.2017 | 18:00
Inter "iseljava" Milan sa "Meace"!
Jedan od najvećih, najlepših, najakustičnijih i svakako najpoznatijih stadiona na svetu, "Đuzepe Meaca" ili "San Siro" (u zavisnosti koga pitate) služi kao dom Milana i Intera od 1947. godine, kada su se mlađi, "nerazuri", doselili sa starog zdanja "Arena Civica" sazidanog još 1807. godine.

Stadion koji je sagrađen 1926. godine, a renoviran 1935, 1955, 1990. i 2015. godine, u prvih 20 godina pripadao je samo Milanu, klubu osnovanom 1899. godine iz kojeg se devet godina kasnije otcepila avangardna frakcija i osnovala Inter, a isprva je bio nazvan "Nuovo Stadio Calciostico San Siro".

Otuda, kada je 1979. godine umro čuveni milanski fudbaler i dvostruki prvak sveta sa Italijom, Đuzepe Meaca, a stadoin godinu dana kasnije nazvan njegovim imenom, Milanisti nikada nisu "Meacu" doživeli kao svoju, jer je ovaj napadač 15 godina igrao za Inter i dao 284 gola na 408 utakmica, a samo po sezonu, u smiraj karijere, nosio dresove Milana, Juventusa, Varezea i Atalante, postigavši 30 golova ukupno za te klubove na 103 meča.

Za "rosonere" to je do danas ostao "San Siro", dok je za "nerazure" on odmah postao "Đuzepe Meaca".

Kako god ga zvali, ovo zdanje kapacitet 80.018 sedišta, mesto je na kom igraju zajedno klubovi koji imaju ukupno deset titula prvaka Evrope i 36 titula šampiona Italije.

To bi uskoro moglo da se promeni.

Naime, ne samo da je Milan bio taj koji je zakupio zemlju u Portelju i napravio projekat supermodernog stadiona, od kojeg je kasnije predsednik Silvio Berluskoni odustao, već je sad Inter taj čiji su novi vlasnici iz kineske kompanije Suning razgovarali sa gradonačelnikom "Grada mode", Bepeom Salom, o otkupu celog stadiona čiji je vlasnik i dalje - Grad Milan.

Iako prema pisanju italijanskih medija Sala i Gradsko veće Milana nemaju ništa protiv privatizacije slavnog zdanja, naprotiv, problem postoji - Milano je kao grad potpisao ugovor saradnji i sa "rosonerima" koji ističe tek 2030. godine, tako da će Inter prvo morati da razgovara sa - najvećim rivalom.

Predviđanja su da će pravi razgovori na ovu temu početi tek kada i Berluskoni završi prodaju kluba i Kinezi postanu većinski vlasnici oba slavna tima iz ovog grada, posle čega bi Milan mogao da se iseli i završi dugogodišnju ideju o izgradnji modernog stadiona, a Inter ostane na "Meaci", koju će Suning dodatno renovirati i unaprediti.

Inače, na otvaranju "San Sira" 19. septembra 1926. godine, Inter je pobedio "vlasnika" Milan rezultatom 3:6.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar