Тузла и Бијељина без ауто-пута

Босна и Херцеговина ускоро треба учи у преговоре са Србијом око градње аутоцесте Сарајево – Београд. Иницијатива да та траса мора ићи преко Тузле – будући да је ово најмногољуднији кантон, али и повезује Сарајево са четири гранична подручја – није добила потребну већину у Парламенту Федерације БиХ. Цеста ће тако ићи кроз Вишеград, односно Романију која броји тек неколико тисућа становника за разлику од регије Сјевероисточна Босна и Посавина које броје милијун становника, а које су у прошлој години извезле око 100 милијуна еура врста робе у Србију.

Босна и Херцеговина 29.03.2017 | 14:17
Тузла и Бијељина без ауто-пута
Тузлански кантон као окосница привредног развоја, али и повезница са четири гранична града – Бијељином, Орашјем, Дистриктом Брчко и Зворником – поново ће остати слијепо цријево у Босни и Херцеговини у смислу неповезаности нити са Сарајевом нити с Београдом.

Посланик у Скупштини Тузланског кантона Џевад Хаџић сматра да је Тузли учињена огромна политичка неправда.

"Видимо да у овом дијелу кампање који је на снази у Србији шаљу се политичке поруке да се повеже Санџак са Сарајевом, односно Јужна Херцеговина с Београдом. За нас из Тузланског кантона то је неприхватљиво. Сматрамо да Тузлански кантон као окосница привреде мора имати аутопут преко Тузланског кантона", наглашава Хаџић.



Траса аутопута Сарајево Београд пролазиће, онако како се заговара, преко Вишеграда. То ће значити да би дио кроз Босну и Херцеговину, готово цијелом дужином, пролазио кроз Републику Српску, односно највећим дијелом кроз Србију.

"Овдје се не ради само у Тузли. Овдје се ради и о Бијељини, односно цијелој Сјевероисточној Босни. Мислим да је ово, на један начин, кажњавање Бијељине и мјеста која нису наклоњена њему. Сматрам да је кажњена и Посавина јер ни ХДЗ (Хрватска демократска заједница) није гласао да аутопут иде преко Тузланског кантона", наводи посланик у Парламенту Федерације БиХ Махир Мешалић.

Да је траса аутопута ишла кроз Тузлу велике користи би имала и привреда. Само у прошлој години Тузлански кантон извезао је у Србију робе 76 милиона евра, највише из Босне и Херцеговине. Брчко које је наслоњено на Тузлу око три милиона евра, а Бијељина која би такођер била гранично подручје између БиХ и Србије економски све је јача и то с 10 милијуна евра извоза у Србију.

"Ради се о градњи Y крака који би повезивао Сарајево, Тузлу, Бијељину и Брчко. Та студија је већ раније урађена и показала је све економске оправданости изградње аутопута преко Тузле. Уосталом, и федерални премијер Фадил Новалић рекао је на посљедњем сусрету са привредницима да је став федералне Владе да пут Сарајево – Београд мора ићи кроз Тузлански кантон. Економски показатељи показују куда треба ићи пут Сарајево – Београд", сматра предсједник Кантоналне привредне коморе Тузла Недрет Кикановић.

Висока цијена националне неопредјељености

Не треба занемарити ни чињеницу да је тузлански аеродром – и према броју путника и повезаности како с Хрватском тако и са Србијом – водећи у БиХ. Путници из Сарајева и Београда који живе у западној Европи готово свакодневно стижу у Тузлу како би лакше путовали у земље које су им данас матичне.

"Посматрајући структуру путника увидјели смо да је око 70 посто путника из БиХ, а 40 посто путника из Србије и Хрватске. Мислим да ће овим, што аутопут не пролази кроз Тузлу, велик број путника бити оштећен. Да аутопут иде кроз Тузлу инфраструктура би била далеко боље ријешена, али и Сарајево пуно боље конектовано на Београд и Загреб", каже за РСЕ директор Међународног аеродрома Тузла Рифат Карасалиховић.

Зашто је Тузла занемарана, питање је на које сви траже одговор.

Мирсад Глухић, министар саобраћаја у Влади Тузланског кантона, сматра да је то политичка одлука у којој Тузла – оваква каква је, мултикултурална и политички неоптерећена – сада плаћа најскупљу цијену због своје националне неопредјељености.

Глухић на одлуку Парламента Федерације БиХ одговара чињеницама о предностима које би биле значајне за цијелу државу.

"Слободно могу рећи да би привреда 100 одсто била стављена у функцију. Јер, знамо шта има Орашје, знамо чиме располаже Брчко дистрикт, Бијељина нас је одувијек хранила, а да не говоримо о зворничкој регији", ријечи су Глухића.

Градња аутопута Сарајево – Београд тек улази у преговоре као један велики међународни пројект који ће поновно повезати двије земље.

Питање је када ће и може ли такав пројект уопште заживјети због бројних политичких превирања у ове двије земље. Тузла је ту могла одиграти кључну улогу као град неоптерећен националним подјелама, већ искључиво привредним развојем како са Србијом, тако и с Хрватском.

Саговорници РСЕ сложни су да је баш то болна точка Тузле у никад више национално подијељеној земљи, каква је Босна и Херцеговина.

(РСЕ)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Зоол

29.03.2017 12:24

Не секирајте се јер неће га бити ни тамо ни вамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

29.03.2017 13:21

Баш тако, нема појма да га буде. Ово су само предизборне изјаве..

Name

Географија

29.03.2017 13:37

Не постоји "Санџак". Чак су и у Турској након распада Османског царства укинути санџаци. Постоји само Рашка.

Name

Логика

29.03.2017 12:27

Зна се већ годинама траса "зелене трансверзале".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гиле

29.03.2017 13:20

Који си ти ментол....

Name

достабависе

29.03.2017 12:30

Које глупости,Тузла је свакако на путу и како год привреда це јој ици даље док је истоцна босна тотално неразвијена и ста сад треба да тај народ тамо изумре да не добије прилику за развој.па истоцна босна има много тога за понудити само сто нема прилику ни услове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕГОТХИА

29.03.2017 12:32

У ПРАВУ СТЕ!!! АЛИ ВУЧИЋ СЕ ПИТА, А ЊЕМУ ТРЕБА "ПОЛИТИЧКА ТРАСА" И ТУ НЕМА ЕКОНОМИЈЕ - А ВИ СЕ УДРУЖИТЕ ПА ПРАВИТЕ И ВИ, ПА ДА ДО КРАЈА "БЕТОНИРАМО" БИХ . ШТО ТАДА НЕЋЕ БИТИ СТАНОВНИКА - НЕМА ВЕЗЕ, ИМАЋЕМО БОГАТЕ ГРАЂЕВИНСКЕ ТАЈКУНЕ И НЕПОТРЕБНЕ АУТОЦЕСТЕ. ПА ПОГЛЕДАЈТЕ АУСТРИЈУ, ФРАНЦУСКУ, ИТАЛИЈУ И ЊЕМЧКУ И ЊИХОВЕ ТРАСЕ... А МИЛЕ ПЛАНИРА ДА И ГРАХОВО ДОБИЈЕ АУТОПУТ. ХА ХА ХА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

29.03.2017 12:35

Дај да направе ауто пут: " Сава - море ",да се за 4 сата мозе стици до Јадрана !

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

29.03.2017 12:37

РЕАЛНО - ТО ЈЕ НЕРЕАЛНО!БИХ-АПСУРД ДРЖАВА!МАФИЈА У СВЕМУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СиМ

29.03.2017 12:37

Заиста је велика штета за бијељинску и тузланску регију, па и Брчко Дистрикт, ако траса тог ауто-пута не буде ишла на ову страну. Није јасно зашто Бијељина ћути? Много је боље да се повеже шабачки регион, преко Бијељине, Угљевика, Тузле и Грачанице са добојском и зеничком регијом. На неки начин би се унаприједиле везе јаког региона и са Сарајевом и Бања Луком. У сваком случају је потребно извршити притисак да се преиспита федерални став по овом питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тузлак

29.03.2017 12:43

Медједи се боре за ауто пут

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзо

29.03.2017 12:59

Овим текстом који сте изложил тачно сте рекли шта желите.Више вам је стало да се повежете у правцу Хрватскеи и даље ка западу.Ви бисте занемарили источни дио РС и БиХа.Предлажем да обавезно се прихвати траса Вишеград-Соколац-Сарајево, апосле градимо Сарајево-Тузла-Брчко-Челић. И од Челића крак према Бијељини а други крак према Бчком-Орашју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.03.2017 18:15

Колико ти имас година богати?Ово сто си ти све набројо да се направи,нико од садасњих зитеља БиХ неце доцекати.Велис прво аутопут Сарајево-Београд преко Висеграда,па онда Сарајево-Тузла-Целиц-Брцко(Бијељина)и даље на аутопут Загреб-Београд.

Name

вирус

29.03.2017 13:09

Бас им завидим, нема буке, смрада, загадјења, униставања природе итд.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

29.03.2017 13:20

Ма наравно Висеград и И. Сарајево. Нека мало сване и овцарима. Вазда по брдима са стоком. Овако це и овце и јањад брзе да пасу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

МладаБосна

29.03.2017 13:21

Аутопут треба да пролази кроз РС а кроз федерацију само ако мора за пар километара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузла

29.03.2017 13:41

Министар Љајић, који је предводио делегацију Министарства трговине, туризма и телекомуникација у посети Сарајеву, пренео је Јуски поруку турског министра економије Нихата Зејбекчија да је Турска спремна да финансира овај велики инфраструктурни пројекат како би се квалитетније повезала два главна града.

Name

Брзи пут

29.03.2017 13:39

Бијељина треба самостално градити брзи пут ка Рачи и повезати се на србијански ауто-пут

ОДГОВОРИТЕ
Name

Село

29.03.2017 14:20

Сами изградит брзи пут па наплациват путарину,ах родна Семберијо ста дозивљавас !?

Name

слобап

29.03.2017 13:42

70 % путника је из бих, а 40 % из србије и хрватске??!!! знаци имамо нову теорију - 110 %... ово има само код нас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еx yу носталгија

29.03.2017 14:02

Србији обе варијанте пута одговарају, али логицније је да пут иде преко Висеграда, зивнуо би тај крај, као и Јахорина, Златибор, то је најблиза веза са Сандзаком и Турском (ово из угла Сарајева) а и Вц би повецео проток камиона из западне европе ка Солуну и Истамбулу не би крузили преко београда сто знаци милионске приходе од путарине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

29.03.2017 14:04

По тој логици би требало затворити путеве према истоцној РС, не требају, а појацати развој западног дијела РС јер они би имали јос бољу комуникацију. Глупости пису и једни и други, али хајде да се несто писе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

29.03.2017 17:20

Направит це аутопут исто као сто је Карадзиц направио пругу Бијељина Милосевац само празне прице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

29.03.2017 17:20

Направит це аутопут исто као сто је Карадзиц направио пругу Бијељина Милосевац само празне прице.

ОДГОВОРИТЕ