Обавезе које су преузели Британци

Велика Британија је на корак ближе формалном процесу напуштања Европске Уније. Кампања "Воте Леаве" и британска Влада су навели читав низ доста озбиљних обећања о томе шта ће коначни "развод" значити за државу.

Свијет 29.03.2017 | 13:12
Обавезе које су преузели Британци
Ово је листа кључних обећања и колико је могуће да она буду одражана, а списак су направили они који се противе "тешком" Брегзиту, који исе чини све изгледнијим.

1. ЕУ трговина

Обећање: У потпуности исте користи које Уједињено Краљевство тренутно има унутар Царинске уније и Унутрашњег тржишта ЕУ биће и након напуштања.
Британија је навела да ће напустити Европску зону слободне трговине и Царинску унију. Званичници из ЕУ и земље попут Немачке су поновили у неколико наврата да земље ван ЕУ не могу да имају исте трговинске предности које имају државе чланице, тако да ће неке бенефиције ипак нестати, пише ЦНН.



2. Трговински споразуми

Обећање: Биће много нових трговинских уговора са новим државама, који ће моћи да се потпишу на дан одласка из ЕУ.
Трговински односи су веома сложени и потребно је годинама да се преговара о њима. Приоритет за званичнике из УК ће бити да договоре нове трговинске споразуме са ЕУ, а не са новим земљама, што ће бити јако тежак посао. Експерти кажу да су шансе да се то догоди у наредне две године веома мале.

3. Новац

Обећање: Инвестирање уштеђевине из буџета ЕУ у јавне службе, укључујући и 350 милиона фунти за здравствену заштиту.
Нејасно је и даље колико ће уштеђевине Британија успети да генерише, јер услови напуштања и даље тек треба да се финализују. Али они неће прећи 190 милиона фунти недељно, а рупе које ће настати у државним касама и каснији утицај Брегизта на економски раст ће појести доста тог новца.

4. Северна Ирска

Обећање: Неће бити промењене границе између Северне Ирске и Републике Ирске.
Влада УК је рекла да ће задржавање ирске границе отвореном бити једна од главних тачака преговарања током Брегзита.

Међутим, ако УК напусти Царинску унију, која гарантује слободно кретање роба, неке граничне провере ће бити неизбежне.

5. Права

Обећање: Грађанска, радничка и права о заштити околине која су тренутно гарантована чланством у ЕУ ће бити у потпуности заштићена и након напуштања.
Када УК напусти ЕУ, права која су била загарантована чланством ће престати да се примењују.

Како би очували та права Влада има план да домаћим законима који гарантују иста права, укине ЕУ законе који су се бавили очувањем истих.

6. Безбедност

Обећање: Постојаће договор о безбедности који ће да одржава и унапређује сарадњу са ЕУ у овој области.
Као чалница ЕУ, УК је део Европског налога за хапшње, члан Еуропола и има приступ Шенгенском информационом систему.

Могуће је да ће УК да преговара наставак приступа овим телима, сличним као код других земаља ван ЕУ.

7. Уједињено Краљевство

Обећање: Интегритет УК ће бити заштићен и биће ојачан.
Шкотска је већином била за останак у ЕУ. Тамо сада желе референдум о независности у односу на УК, тако да је одржање овог обећања неизвесно.

8. Наука

Обећање: Научна и истраживачка партнерства са ЕУ ће бити ојачана
Лондон је тренутно дом Европске агенције за лекове, која пушта нове лекове у промет широм ЕУ. Агенција ће се скоро сигурно преместити након напуштања ЕУ, а многе европске земље, попут Шведске, Мађарске, Бугарске и Холандије су већ "пикирале" да је угосте код себе.

9. Датум коначног напуштања ЕУ



Обећање: У 2019. години УК ће у потпуности бити ван ЕУ
Британска премијерка Тереза Меј данас покреће формални излазак из ЕУ, започињући двогодишње преговарање. Продужетак тог периода ће захтевати сагласност свих осталих чланица ЕУ.

Меј је рекла да ће бити боље за УК да напусти ЕУ без договора, пре него да прихвати неки договор који може да буде лош по земљу.

Имиграције

Обећање: Драматично смањење имиграција док се УК и даље одржава отвореним за све вредне раднике из ЕУ који су потребни компанијама у УК.
Брегзит активисти су вратили ово обећање у данима након референдума у јуну прошле године, наглашавајући посвећеност и приврженост, уместо строге контроле граница УК.

Дејвид Дејвис, један од званичника Брегзита је у понедељак на питање да ли ће влада и даље да ограничава број радника из ЕУ који долазе у УК рекао:

"Политика ће бити вођена искључиво у националном интересу. То значи да ће с времена на време бити потребан већи број радника, а некада мањи".

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар